Ειδήσεις

Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό σεισμογραφικό "Μπαρμπαρόσα"

Στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη, εισήλθε λίγο μετά τις 6:30 της Δευτέρας το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Μπαρμπαρόσα".

Στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεδρία. Την είδηση της εισόδου του τουρκικού πλοίου επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την 30ή Δεκεμβρίου η Άγκυρα έχει "δεσμεύσει" περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα από σήμερα η Ρωσία πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων που εφάπτεται της περιοχής που "δέσμευσε" η Τουρκία. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Ένα 24ωρο αργότερα ξεκινά και η κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ σε παραπλήσια περιοχή.

Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό οικόπεδο 9.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δε σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όπως αναφέρει το in.gr, o κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ' ιδίαν και δημόσιες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Σε Κύπρο και Αίγυπτο ο Αντώνης Σαμαράς

Στις 7 Νοεμβρίου θα επισκεφτεί την Κύπρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί την Κύπρο και από εκεί θα μεταβεί, στις 9 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, όπου θα συνέλθει η πρώτη τριμερής σύνοδος κορυφής.

Σχόλια