Ειδήσεις

Πόρισμα-"φωτιά": Όργιο σπατάλης στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στην ΠΑΣΕΓΕΣ αποτυπώνεται στο πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που αποκαλύπτει σήμερα το "Έθνος".

Μποναμάδες, πλούσια εφάπαξ, συνταξιοδοτήσεις-μαϊμού, δωρεάν κινητά ακόμη και στα χρόνια της κρίσης εμπεριέχονται στο πολυσέλιδο πόρισμα που εστιάζει στην περίοδο 2001-2011 και διαπιστώνει ανυπαρξία κανονισμού προμηθειών αλλά και πλήρη ανεπάρκεια ελέγχου δαπανών.

Από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι από τα ταμεία της ΠΑΣΕΓΕΣ καλύπτονταν δαπάνες για ενοίκιο και κοινόχρηστα της οικίας του προέδρου στο Χολαργό, αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου 3.000 κυβικών (Lexus) και αξίας 67.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του προέδρου, έξοδα λειτουργίας οργάνων της διοίκησης, όπως εδέσματα και πιστωτική κάρτα προέδρου, διάφορα απρόβλεπτα έξοδα για αγορές λουλουδιών, κινητών τηλεφώνων, κ.ά.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται ότι τα έξοδα, ύψους 184.189 ευρώ, του προέδρου της Συνομοσπονδίας Τζαννέτου Καραμίχα είναι πληρωμένα, ενώ, μεταξύ άλλων, 246.074 ευρώ δόθηκαν για κοπή χόρτων, 245.053 ευρώ για δαπάνες του κυλικείου, 1.964 ευρώ για εορταστικά καλάθια, 97.562 ευρώ για γαλοπούλες και 9.663 ευρώ για πρωτοχρονιάτικα φλουριά. Ακόμη καταγράφονται δαπάνες για πρωτοχρονιάτικα φλουριά, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Επίσης, στη λίστα με τις δαπάνες που εμπεριέχονται στο πόρισμα γίνεται αναφορά για έξοδα κίνησης και αποζημιώσεων υπαλλήλων χωρίς να τα δικαιούνται, έξοδα της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μη ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν τον ίδιο τόπο κατοικίας και ενδεχομένως συγγενική σχέση, καθώς και διευκολύνσεις με σημαντικά χρηματικά ποσά σε εταιρείες στις οποίες συμμετείχε.

Μέσα σε μια δεκαετία, από το 2001 μέχρι το 2011 αποχώρησαν 68 υπάλληλοι, κοστίζοντας 3,5 εκατ. ευρώ. Η αποχώρηση υπαλλήλων με κίνητρα εξόδου γινόταν με καταβολή του 100% της αποζημίωσης και όχι του 75% βάσει νόμου, ενώ δίνονταν ποσά για εξαγορά στρατιωτικής θητείας και καθαρά ποσά 4.522 για τις γυναίκες. Το 2012 αποχώρησαν τρία στελέχη λαμβάνοντας κίνητρα εξόδου και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την κάλυψη μάλιστα της δαπάνης των αποζημιώσεων η ΠΑΣΕΓΕΣ σύναψε δάνειο με τραπεζικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρεται επίσης στο πόρισμα στην ΠΑΣΕΓΕΣ παραχωρήθηκε αγρόκτημα για την ανέγερση συνεταιριστικής σχολής δωρεάν όπου ενώ μέχρι το 2007 η οργάνωση μέσω του ΚΕΚ ΠΑΣΕΓΕΣ διοργάνωνε εκπαιδευτικά σεμινάρια, προγράμματα κ.λπ., με αντικείμενο τον αγροτικό τομέα, το 2014 η οργάνωση σύναψε σύμβαση με εταιρεία συμβούλων για την παροχή υπηρεσιών αξιοποίησης του κτηριακού συγκροτήματος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Τέλος, σύμφωνα με το πόρισμα, η ΠΑΣΕΓΕΣ δαπάνησε 3 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του γραφείου Βρυξελλών, καταβάλλοντας εκτός των άλλων για τους τρεις εργαζομένους που απασχολούνταν εκεί διάφορες εισφορο-κρατήσεις και επιδόματα σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία του Βελγίου παρότι σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και το ΙΚΑ εξαιρούνταν από το βελγικό σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και δεν υπήρχε λόγος να επιβαρύνεται η οργάνωση.

«Οι δαπάνες είναι αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου»!

Από την πλευρά του ο κ. Καραμίχας, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι όλες οι δαπάνες έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τις γενικές συνελεύσεις.

«Για όλα αυτά τα αστεία πράγματα που ασχολούνται το πολιτικό σύστημα και η Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου είναι δαπάνες οι οποίες είναι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έχουν εγκριθεί με ομόφωνες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων επί 14 χρόνια», ήταν η εξήγηση που έδωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την αγορά της Lexus και όχι κάποιου μικρότερου αυτοκινήτου ο κ. Καραμίχας είπε στο ΒΗΜΑ Fm ότι δε θα μπορούσε να μετακινείται με μικρό αυτοκίνητο, καθώς ότι στην ιδιωτική του ζωή τα τέσσερα αυτοκίνητα που διαθέτει είναι συνολικά 10.000 κυβικά.

Αναφορικά με τις δαπάνες για τις γαλοπούλες και τα φλουριά, υποστηρίζει ότι αυτές οι δαπάνες και οι παροχές ήταν προς τους εργαζομένους.

Σχόλια