Ειδήσεις

Μπουλντόζες στην Πλατεία Κορνάρου

Σε εργοτάξιο θα μετατραπεί μέσα στις επόμενες ημέρες η περιοχή της πλατείας Κορνάρου, στο κέντρο του Ηρακλείου αφού μετά από εμπόδια και εμπλοκές, ο ανάδοχος εργολάβος που έχει πάρει την εργολαβία από τον Απρίλιο (!) είναι πλέον έτοιμος να πιάσει δουλειά επί τω έργω της ανάπλασης της βόρειας πλατείας... Στη περιοχή δηλαδή της κρήνης Μπέμπο και στο σημείο που η Κορνάρου ενώνεται με την κεντρική αγορά, η αλλιώς την οδό 1866.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανάπλαση που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετά χρόνια και η οποία έρχεται να συμπληρώσει ως φυσική προέκταση τη γειτονική ανάπλαση που έγινε από το Δήμο επί της 1866 (κεντρική αγορά)...

Μια ανάπλαση που έμπλεξε σε περιπέτειες και σκάλωσε σε ουκ ολίγα στάδια... Τόσο στην αρχαιολογία, στο Κ. Α. Σ και στις τοπικές υπηρεσίες, Όσο και σε επίπεδο διαχείρισης αφού είναι από τα έργα εκείνα του δήμου Ηρακλείου που μετά την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ πέρασαν στην αρμοδιότητα της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης).

Όπως ανέφερε στη ''Ν.Κ.'' ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης, το έργο ξεμπλόκαρε οριστικά και στα δυο μέτωπα. Και έτσι πλέον ο ανάδοχος εργολάβος που είναι στο... περίμενε από τον Απρίλιο, εφόσον υπογράφτηκε η σύμβαση με το δήμο, μπορεί να στήσει το εργοτάξιο για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Εργασίες βεβαίως που θα προκαλέσουν αναγκαστικά και ταλαιπωρία στο κοινό, με τον αντιδήμαρχο να υπόσχεται πως θα γίνει προσπάθεια να κλείσει τμηματικά η περιοχή, ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της πόλης.

Αυτό θα καθοριστεί προσεχώς. Βεβαίως η ταλαιπωρία σε ένα βαθμό είναι αναπόφευκτη. Αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο, με βάση τουλάχιστον τη φιλοσοφία που είχε σχεδιαστεί, πατά σε ένα ''τρίπτυχο'',που δεν είναι άλλο από την ανάδειξη μνημείων, ενοποίηση με τη γειτονική κεντρική αγορά και περισσότερο πράσινο...

Πρόκειται για μια παρέμβαση μέσω της οποίας η ιστορική αυτή πλατεία του Ηρακλείου θα αλλάξει όψη άρδην και θα αναβαθμιστεί λειτουργικά, περιβαλλοντικά και αισθητικά.

Ουσιαστικά μιλάμε για το β' ημίχρονο της συνολικής παρέμβασης στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Κορνάρου. Αφού στόχος είναι να ενοποιηθεί μορφολογικά, αισθητικά και λειτουργικά το βόρειο τμήμα της πλατείας Κορνάρου με την κεντρική αγορά στην οδό 1866, με βασικό γνώμονα της διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Παράλληλα, η περιοχή θα αποκτήσει νέο χρώμα, χάρη στην τοποθέτηση πράσινου αλλά και νέων υπερσύγχρονων, καλαίσθητων φωτιστικών, τα οποία θα αναδείξουν και τα μνημεία, την ενετική και οθωμανική κρήνη αντίστοιχα, που φιγουράρουν στο βορεινό αυτό κομμάτι της πλατείας.

Το έργο

Θυμίζουμε ότι το έργο, με τίτλο "Διαμόρφωση βόρειου τμήματος πλατείας Κορνάρου στην παλιά πόλη Ηρακλείου Κρήτης", έχει προϋπολογισμό 496.767 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η διάρκεια κατασκευής του έργου ανάπλασης ορίζεται σε 220 ημέρες.

Το έργο αποτελείται από τρία μέρη: τις εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας, τις εργασίες ηλεκτροφωτισμού και τις εργασίες πρασίνου. Θα γίνουν επίσης διαμορφώσεις με μαρμάρινες επενδύσεις, ενώ ανάμεσα στην ενετική και την τούρκικη κρήνη θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά και αστικός εξοπλισμός.

Το έργο στοχεύει αφενός στη λειτουργική ανάπλαση της πλατείας ως κύριου χώρου εκτόνωσης - στάσης και συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του κοινού της παραδοσιακής αγοράς τροφίμων της οδού 1866, η οποία εκβάλλει στο βόρειο τμήμα της πλατείας Κορνάρου, και αφετέρου στην ανάδειξη των μνημείων στα βορειοδυτικά της προηγούμενης, με δεσπόζουσα θέση στην πλατεία.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια