Ειδήσεις

"Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων"

Την αντίθεσή της δηλώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων, στην οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων. «Βρισκόμαστε από θέση αρχής απέναντι σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, για την υγεία και την παιδεία, για τον κοινωνικό πλούτο, τους δημόσιους χώρους, τις παραλίες, τα δάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή στα Χανιά.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως η επιχειρούμενη του αεροδρομίου Χανίων, δεν σημαίνουν τίποτα άλλο πέρα από πανάκριβες και διαλυμένες υπηρεσίες  για την πλειοψηφία των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν και την ίδια στιγμή άθλιες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Αντίθετα με αυτά που υποστηρίζουν τα παπαγαλάκια της εκάστοτε κυβέρνησης, ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει ότι το κράτος θα αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις του, αλλά αντίθετα θα δίνει λεφτά στους ιδιώτες. Αλήθεια ποιος πληρώνει, ποιος επιδοτεί αδρά τις άγονες γραμμές και τις πτήσεις προς τα νησιά το χειμώνα και ποιος πληρώνει τους νέους ιδιοκτήτες της "Ολυμπιακής";

Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων θα σημάνει ότι το αεροπορικό ταξίδι θα γίνει απλησίαστο για τους Χανιώτες και για τους επισκέπτες. Ήδη μιλούν για αύξηση συν 20 ευρώ στα εισιτήρια. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι η ανάπτυξη νέων σκληρότερων συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους και η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος εργασιακής γαλέρας.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδιωτικοποίηση υπάρχει ήδη στο αεροδρόμιο. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τα 4ωρα με 320 ευρώ μισθό, οι απολύσεις οι εργοδοτικοί εκβιασμοί είναι στο καθημερινό πρόγραμμα όσων εργάζονται στους εργολάβους και στις ιδιωτικές εταιρίες στο αεροδρόμιο Χανίων.

Αυτά όλα δείχνουν ότι η πρέπει να απαιτήσουμε να μπει ένα τέρμα στην τρέλα των ιδιωτικοποιήσεων και τη μνημονιακή κατρακύλα. Ούτε μια σπιθαμή από το αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και τον κοινωνικό πλούτο δεν πρέπει να χαριστεί σε ιδιώτες, ανεξάρτητα της εθνικότητας τους ή του προσωπείου που παρουσιάζουν στην κοινωνία. Καμία παραχώρηση, καμία απόλυση, καμία αξιολόγηση, όπως και με όποιους τρόπους παρουσιάζονται δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Η υπόθεση της ανατροπής αυτών των πολιτικών περνάει μέσα από τις δράσεις και τον συντονισμό της εργατικής τάξης. Αυτή είναι και η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η μεταστροφή της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα που από την εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση πέρασε στην αναζήτηση φόρμουλας για να μετέχει και ο Δήμος στο νέο ιδιωτικοποιημένο τοπίο συνηγορεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Η «Ανταρσία στα Χανιά» δηλώνει πως θα δώσει τις δυνάμεις της στον αγώνα για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου. Θα βρεθεί απέναντι σε όσους προσπαθούν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους με υποσχέσεις περί οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, τόσο εντός του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, όσο και εκτός».

Σχόλια