Ειδήσεις

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Οι παιδόφιλοι καραδοκούν

Η τρομακτική δράση των παιδόφιλων που βάζουν στόχο τα παιδιά μέσα από το διαδίκτυο ξεδιπλώνεται μέσα από τις λεπτομερείς περιγραφές που έδωσε για τη δράση των κυκλωμάτων παιδοφιλίας στο διαδίκτυο ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης σε σχολικές μονάδες.

Οι περιγραφές περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν από την υπηρεσία περιείχαν σοκαριστικά στοιχεία, όπως η περίπτωση κυκλώματος που με το μανδύα ηλεκτρονικού παιχνιδιού με τον τίτλο "Ντύνω κούκλες" αποπλανούσαν ανήλικα παιδιά ή επίσης η περίπτωση online αυτοτραυματισμού εφήβου, η οποία οδηγήθηκε στην εντατική έπειτα από έγκαιρη παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Επιχείρηση "Ντύνω κούκλες"

Όπως είπε, η Δίωξη έχει σχεδιάσει παιχνίδια τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή για τα παιδιά γιατί «είναι αδιανόητο το 2014 να παίζει το παιδάκι "ντύνω κούκλες" και δίπλα να είναι ο παιδόφιλος και να κάνει πάρτι».

Η Δίωξη αντιμετώπισε 10 περιπτώσεις παιδιών που «αποπλανήθηκαν στο "ντύνω κούκλες" και στη συνέχεια έβρισκε η μητέρα το παιδάκι με το λαπ τοπ αγκαλιά στην τουαλέτα με τα εσώρουχα να φωτογραφίζεται».

Ο κ. Σφακιανάκης ενημέρωσε ότι η υπηρεσία του δημιούργησε το ίδιο παιχνίδι με τις ίδιες συνθήκες για να παίζουν τα παιδιά με απόλυτη ασφάλεια.

«Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί 820.000 παιδιά το "ντύνω κούκλες". Τα παιδάκια "ντύνουν κούκλες" μέσα στο portal cyberkid.gr», είπε και πρόσθεσε ότι είναι αρκετά μεγάλη η ομάδα των παιχνιδιών, ενώ οι γονείς εμπιστεύονται την Ελληνική Αστυνομία «γιατί είναι ένας κόμβος με απόλυτη ασφάλεια».

Παιδική πορνογραφία

Ως προς τον τομέα της καταπολέμησης της παιδικής πορνογραφίας, είπε ότι στη μάχη ρίχνεται το ειδικό λογισμικό TLO, που «σαρώνει όλο τον ελλαδικό χώρο στο διαδίκτυο και σε περίπτωση εντοπισμού κακόβουλου υλικού παιδικής πορνογραφίας "τσιμπάει" το αρχείο μόνο του και ενημερώνει το χειριστή ότι μεταφέρεται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Στη συνέχεια λαμβάνεται το ηλεκτρονικό ίχνος αυτού που μεταφέρει και άμεσα σχηματίζεται δικογραφία».

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, από το 2011 μέχρι σήμερα σχηματίστηκαν δικογραφίες για 1.028 κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι 271 ήταν για παιδική πορνογραφία.

Έγιναν 226 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 101 για παιδική πορνογραφία, διενεργήθηκαν 5.292 εισαγγελικές παραγγελίες οι οποίες εκτελέστηκαν, ενώ από την Interpol και Europol υπήρξαν 8.963 εισερχόμενα για εκτέλεση.

Πώς όμως μια οικογένεια μπορεί να προστατεύσει το παιδί της από τους κινδύνους στο διαδίκτυο;

«Όπως λέμε στα παιδιά όταν είναι δύο, τριών, τεσσάρων ετών, μην ακουμπάς την πρίζα με βρεγμένα χέρια γιατί θα σε σκοτώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, ακριβώς το ίδιο και λίγο χειρότερο είναι το διαδίκτυο. Εάν δε μάθεις τους κανόνες σε ένα μικρό παιδί τριών, τεσσάρων, πέντε, έξι, επτά ετών, στα δέκα θα βγάλουμε ένα φοβικό παιδί, με αποτέλεσμα να έχουμε θέματα και προβλήματα κοινωνικοποίησής του. Έτσι, λοιπόν, βλέποντας το μέλλον και πάνω απ' όλα βλέποντας ότι μέσα από το διαδίκτυο χτίζουμε τη νέα κοινωνία, επενδύσαμε σε αυτό και πάνω απ' όλα επενδύουμε στα παιδιά μας», είπε.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους.

Σχόλια