default-image

Ένας οδηγός με 12 σημεία για την πρόληψη του καρκίνου

Υγεία
Ένας οδηγός με 12 σημεία για την πρόληψη του καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εξέδωσε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικό της οδηγό πρόληψης του καρκίνου.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνεται», δήλωσε στην DW ο διευθυντής του IARC Κρίστοφερ Ουάιλντ. Ο οδηγός είναι μία προσπάθεια να εξηγηθεί σε απλή και κατανοητή γλώσσα στους Ευρωπαίους πολίτες πώς μπορούν να προλάβουν την επάρατη νόσο.

Στην κορυφή του οδηγού γίνονται συστάσεις να αποφεύγεται το κάπνισμα και να διασφαλίζεται ότι η κατοικία είναι απαλλαγμένη από καπνό. Πολύ σημαντικά θωρούνται επίσης η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η συχνή άσκηση και η υγιεινή διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα.

Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και η επαφή με καρκινογόνες ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον.

Στη συνέχεια ακολουθούν πληροφορίες που δεν είναι ευρέως γνωστές, όπως ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες και ότι τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

Στην κορυφή της λίστας η σύσταση κατά του καπνίσματος

Οι εμπνευστές του νέου οδηγού φιλοδοξούν να προσφέρουν στους πολίτες ένα εργαλείο καταπολέμησης του φόβου απέναντι στον καρκίνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κοινωφελούς οργάνωσης Cancer Research UK που διεξήχθη το 2010, το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο καρκίνος αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα φόβο τους, ξεπερνώντας τους φόβους για χρεωκοπία, μαχαίρωμα (που αποτελεί συχνή μορφή εγκληματικότητας στη Βρετανία), αλτσχάιμερ και απώλεια της θέσης εργασίας.

Το 2012 πέθαναν από καρκίνο 1,75 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν και 3,45 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου. Ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου στους άνδρες ήταν αυτός των πνευμόνων, με περίπου 254.000 νεκρούς. Ακολούθησαν ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ο καρκίνος του στήθους ήταν η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις γυναίκες (131.000 θύματα επίσης το 2012), με τους καρκίνους του παχέος εντέρου και των πνευμόνων να έπονται.

Πολλά από αυτά τα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη, οι μη καπνιστές διατρέχουν κατά 90-95% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων. Σε κατώτερη κλίμακα επικινδυνότητας τοποθετείται η εισπνοή σκόνης αμιάντου και άλλων υλικών.

Πάντως ο οδηγός δεν απευθύνεται μόνο σε μεμονωμένα άτομα, διευκρινίζει ο Κρίστοφερ Ουάιλντ. «Ελπίζουμε ότι θα εξετάσουν τη λίστα οι γιατροί αλλά και οι κυβερνήσεις και θα τη χρησιμοποιήσουν ως βάση για να θέσουν προτεραιότητες στο πεδίο της λήψης μέτρων κατά του καρκίνου». Τέτοια μέτρα είναι, για παράδειγμα, μια αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία ή ενδεχόμενη απαγόρευση του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News