default-image

17η εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη

Πολιτισμός
17η εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εντύπωση λοιπόν που είχαμε ως τώρα για το νεαρό Θεοτοκόπουλο την εποχή της αναχώρησής του για τη Βενετία πρέπει να μεταβληθεί ριζικά: όταν έφυγε από το Χάνδακα δεν ήταν ο άγνωστος και άπειρος ζωγράφος που ξεκινούσε να μάθει τη ζωγραφική στην Ιταλία, αλλά ένας από τους διασημότερους, ίσως ο διασημότερος, ανάμεσα στους πολλούς ζωγράφους της Κρήτης, ένας ώριμος καλλιτέχνης που ξεκινούσε με τη φιλοδοξία να κατακτήσει την Ιταλία και την Ευρώπη».

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Περιφέρεια Κρήτης σας προσκαλούν στη 17η ετήσια εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Νίκος Παναγιωτάκης, διαπρεπής βυζαντινολόγος και επιφανής κρητολόγος, καθόρισε με το πολυσχιδές ερευνητικό του έργο και τις πάνω από 125 δημοσιευμένες μελέτες του τους τομείς της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας και της Κρητικής Λογοτεχνίας της περιόδου της Αναγέννησης, στην οποία εντάσσεται και η ανάδειξη της κρητικής περιόδου των νεανικών χρόνων της ζωής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που θα αποτελέσει τον θεματικό άξονα των ομιλιών της εκδήλωσης.

Η σε βάθος γνώση του της περιόδου της Βενετοκρατίας στην Κρήτη τού επέτρεψε να φωτίσει άγνωστες όψεις των συνθηκών διαμόρφωσης τόσο της προσωπικότητας όσο και του έργου του Θεοτοκόπουλου αλλά και να τεκμηριώσει τη ξεχωριστή θέση του, ως πιο φημισμένου ανάμεσα στους διακόσιους περίπου ζωγράφους του Χάνδακα, της περιόδου.

Πρόγραμμα Ομιλιών

- Στέφανος Κακλαμάνης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Tαξίδι στις μορφές και στις ιδέες: «Tα νεανικά χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» του N. M. Παναγιωτάκη».

- Μαρία Καζανάκη, Ιστορικός της Βυζαντινής Τέχνης: «Η συμβολή του Νίκου Παναγιωτάκη στη μελέτη της κρητικής περιόδου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου».

- Νίκος Χατζηνικολάου, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Ο Νίκος Παναγιωτάκης στα 400 χρόνια απ' τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου».

- Παναγιώτης Ιωάννου, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Αναζητώντας τον Δομήνικο στη Ρώμη: τεκμήρια και υποθέσεις».

Συντονίζει ο Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΙΜ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News