default-image

Οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Κρήτη
Οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου", με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Μαλεβιζίου στην πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα η φιέστα των Σαμαρά-Βενιζέλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια της κρίσης, που οι δυο πρωτεργάτες της φτωχοποίησης των Ελλήνων δε μιλούν μόνο για «ιστορίες επιτυχίας», αλλά αναγνωρίζουν αυτή τη φτωχοποίηση. Κάτι είναι κι αυτό.

Δε μίλησαν όμως για ένα ολοκληρωμένο και εθνικό σχέδιο αναχαίτισης της φτώχιας, αλλά μόνο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας και μικρής χρονικής διάρκειας. Εφαρμόζεται μόνο σε 13 Δήμους της χώρας και ισχύει μόνο μέχρι το Μάρτιο.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι ένας εκ των δεκατριών Δήμων της χώρας που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι θετικό αυτό για το Δήμο μας. Κανείς όμως δεν πρέπει να επιχαίρει γι' αυτό. Θα ήταν πολύ προτιμότερο να μην υπήρχε φτώχια στο Δήμο μας και να μη χρειαζόμασταν αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο, υπάρχει η φτώχια γύρω μας  και είναι μεγάλη.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Η διαχείριση του προγράμματος οφείλει να γίνει με τεράστια προσοχή. Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις πρέπει να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους με αντικειμενικά και όχι με πελατειακά κριτήρια, χωρίς να σπαταλιούνται στη διαδρομή, και με ευλαβική προσοχή στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας οικογενειών και ανθρώπων. Ένα αξιόπιστο δίκτυο παρέμβασης και ένας μηχανισμός αξιολόγησης και εποπτείας είναι απαραίτητα για τα παραπάνω. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πέραν κάποιων γενικών ανακοινώσεων του κ. δημάρχου και της υπόσχεσής του πως θα συζητήσουμε μετά την ενημέρωση από την κυβέρνηση. Δε γνωρίζουμε επίσης να υπάρχει κάποια σχετική προετοιμασία στο Δήμο μας για τα παραπάνω.

Περιμένουμε την ενημέρωση από το δήμαρχο και την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών εκ μέρους του, προκειμένου να διασφαλιστούν όλα τα παραπάνω. Τη στιγμή πάντως που ανακοινώνεται επίσημα πως η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 15/11/2014, δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση η δήλωση του κ. δημάρχου στο δελτίο ειδήσεων του STAR (είναι αναρτημένη στο enikos.gr/14.10.2014), όπου λέει πως «έχουμε εντοπίσει αυτούς τους ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News