Ειδήσεις

Στη Βουλή η μεταστέγαση του ΙΚΑ από την Αγίου Μηνά

Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων αναφορά προς υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα "Κατάργηση και μεταστέγαση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ηρακλείου (Αγ. Μηνά), εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλης".

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση, οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης καταθέτουν αναφορά την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου με την οποία διαμαρτύρεται «για την πρόθεση του υπουργείου σας στην κατάργηση και μεταστέγαση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ηρακλείου (Αγ. Μηνά), εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Από πληροφορίες που έχουμε σχεδιάζεται η κατάργησή του και η μεταφορά του στο υποκατάστημα της Αλικαρνασσού, σε μισθωμένο κτίριο».

Οι έμποροι πιστεύουν ότι:

«1. Η πλήρης μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτός του οικοδομικού ιστού της πόλης θα στερήσει τη δυνατότητα στις περίπου 3.500 επιχειρήσεις του Ηρακλείου που βρίσκονται σήμερα στο κέντρο αλλά και στους 40.000 δικαιούχους περίθαλψης να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο κέντρο της πόλης.

2. Είναι ένα από τα πιο προσβάσιμα δημόσια κτίρια της πόλης μας.

3. Σήμερα γύρω από το ΙΚΑ έχουν δραστηριοποιηθεί διάφορες άλλες δημόσιες υπηρεσίες, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία, λογιστικά γραφεία αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις με αφορμή την ύπαρξη του, οι οποίες με τη μετακίνηση του θα απολέσουν μεγάλο μέρος του πελατολογίου που σήμερα εξυπηρετούν.

4. Το κτίριο αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Ηρακλείου, είναι ιδιόκτητο, ευρύχωρο και μέσα σε αυτό μπορούν να λειτουργήσουν και άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες του ΙΚΑ χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

5. Σύμφωνα με την Έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στατικότητας».

Επίσης στην αναφορά των εμπόρων που καταθέτουν οι βουλευτές επισημαίνεται ότι «είναι συνεπώς απαραίτητη η διατήρηση λειτουργίας του Υποκαταστήματος στο κέντρο της πόλης, στο υφιστάμενο ιδιόκτητο κτίριο της Αγ. Μηνά, γεγονός το οποίο, εκτός των άλλων, συντελεί στην αποσυμφόρηση του κεντρικού κτιρίου και στην αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, στο ήδη κυκλοφοριακά βεβαρημένο Ηράκλειο».

Τέλος ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει «να εξετάσετε τη συμπληρωματική χρήση του υφιστάμενου κτιρίου ως αστικού κέντρου Υγείας (δεδομένης και της ύπαρξης αρκετών από τις απαιτούμενες υποδομές), το οποίο θα προσφέρει ποικίλες υπηρεσίες στην πόλη».

Σχόλια