Ειδήσεις

Χωρίς προβλήματα η διάθεση πετρελαίου στην Κρήτη (Ηχητικό)

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σε τιμές που - μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ψηφίστηκε πρόσφατα αλλά και την υποχώρηση των διεθνών τιμών - εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 1,04 έως 1,11 ευρώ το λίτρο. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί, για μεν τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις κοντά σε εγκαταστάσεις πετρελαίου περιοχές γύρω στα 1,04 ευρώ το λίτρο, στις δε άλλες περιοχές θα είναι αυξημένη κατά το κόστος μεταφοράς κ.λπ. και θα κυμανθεί γύρω στο 1,10 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, νέα παράταση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος στις εταιρείες εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Γ' Ζώνης της χώρας στην οποία εντάσσεται και η Κρήτη, πλην του Ηρακλείου που ανήκει στη Β', καθώς και στη σύνδεσή τους με τη ΓΓΔΕ.

Ως εκ τούτου κανονικά αναμένεται να γίνεται από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τη μέση τιμή του στο νησί να κυμαίνεται από το 1,09 έως 1,11 ευρώ.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πάντως ότι, παρά τη μειωμένη, σε σχέση με πέρσι, τιμή, δεν πρόκειται να σημειωθεί σημαντική αύξηση της κατανάλωσης και επιμένει στο αίτημα για επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011.

Αναφορικά με τα συστήματα εισροών-εκροών η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας αναφέρει ότι το σύνολο των πρατηρίων περιφέρειας Αττικής, Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Π.Ε. Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων έχει σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα συστήματα εισροών-εκροών, για έναν αριθμό πρατηρίων, βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης με ορίζοντα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παρά τη μείωση της τιμής, μηδενικό είναι το ενδιαφέρον προς το παρόν για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και την Αγγελική Δουλγεράκη ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Βαγγέλης Κώτσος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια