default-image

Στενεύει ο κλοιός για την παράνομη βόσκηση

Κρήτη
Στενεύει ο κλοιός για την παράνομη βόσκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περασμένη Κυριακή, στη Θρυπτή τα τοπικά συμβούλια δημοτικών διαμερισμάτων, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του νομού Λασιθίου, ανεξάρτητοι φορείς, επαγγελματικές ενώσεις και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων του ορεινού όγκου της Θρυπτής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη πρακτική ανεξέλεγκτης και καταστροφικής βόσκησης και της αδιαφορίας των αρμόδιων Αρχών παρά τις από 30ετίας διαμαρτυρίες και καταγγελίες των θυμάτων της ασυδοσίας ολίγων αδιόρθωτων κτηνοτρόφων.

Με δεκάδες έγγραφα ενημέρωσαν για τη μη εφαρμογή των νόμων και την Εισαγγελία Λασιθίου, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της παράνομης βόσκησης και της καταστροφής των αγροτικών περιουσιών.

Μπροστά στην επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος και των καλλιεργειών σε όλο τον ορεινό όγκο της Θρυπτής, καθώς και σε πολλές άλλες κοντινές περιοχές, οι σύλλογοι και οι φορείς ζήτησαν με ψήφισμα που συνυπογράφουν να εφαρμοστούν άμεσα οι νόμοι. Συγκεκριμένα προτείνουν:

«Σχετικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος από την παράνομη και ανεξέλεγκτη βόσκηση, να επιβάλλονται άμεσα οι, σύμφωνα με το νόμο, ποινές στους παρανομούντες κτηνοτρόφους.

Όσον αφορά στην απομάκρυνση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπου υπάρχει αδυναμία άρσης των παρατυπιών, όπως π.χ. δίπλα σε πηγές ή σε λεκάνες απορροής υδάτων.

- Την απαγόρευση για συγκεκριμένο διάστημα της ελεύθερης βόσκησης σε περιοχές όπου ευαίσθητα οικολογικά περιβάλλοντα ή περιοχές natura 2000 απειλούνται άμεσα με ολοκληρωτική καταστροφή και ερημοποίηση.

- Τη σύνταξη δημοτικού κανονισμού για τη βόσκηση.

- Να απαγορευτεί για συγκεκριμένο διάστημα και μέχρις ότου το περιβάλλον ανακάμψει η μεταφορά ζώων από άλλες περιοχές, δήμους ή και το νομό Λασιθίου.

- Να ζητηθούν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕ τα στοιχεία του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων για τα τελευταία έτη, κάνοντας επίκληση του έννομου συμφέροντος του Δήμου, προκειμένου να τεκμηριωθεί με ακρίβεια και η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί το ελληνικό Δημόσιο και οι κάτοικοι από τις υφιστάμενες κτηνοτροφικές πρακτικές.

- Να επιδιωχθεί η άμεση περισυλλογή των αδέσποτων και να καταλογισθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο χρηματικές ποινές.

- Να τιμωρούνται παραδειγματικά οι δρώντες οργανωμένα, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση παρανομούντες και προκαλούντες αγροζημιές κτηνοτρόφοι.

- Να αναζητηθούν αναδρομικά ευθύνες από τους δημόσιους (αιρετούς και μη) λειτουργούς που δεν εφάρμοσαν το νόμο.

Στηρίζουμε την Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων στην πρότασή της για σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής, καθώς και τις προτάσεις της για ένα βιώσιμο μοντέλο κτηνοτροφίας σε αρμονική συνύπαρξη με άλλες ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες και πρακτικές», καταλήγει το ψήφισμα των συλλόγων και των φορέων της Ιεράπετρας.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λασιθίου κ. Μανόλης Συλλιγάρδος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον ορεινό όγκο της Θρυπτής και στη γύρω περιοχή, μας αποκάλυψε ότι «μετά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των συλλόγων και των φορέων της Ιεράπετρας, ο εισαγγελέας με έγγραφό του μας ζητά να του δώσουμε εξηγήσεις για τις προσπάθειές μας να πατάξουμε την παραβατικότητα στην ορεινή Ιεράπετρα.

Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κάνουν μηνύσεις σχεδόν καθημερινά στους παραβάτες κτηνοτρόφους, κάνουν αυτοψίες και εκτιμήσεις αγροζημιών όταν καλούνται από τους ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων καλλιεργειών, και καλούν σε κάθε περίπτωση εντοπισμού αδέσποτων το αρμόδιο κλιμάκιο περισυλλογής των ανεπιτήρητων ζώων, που έχει συγκροτηθεί από τους οικείους Δήμους, για να προχωρήσουν στη σύλληψη των αδέσποτων. Εκείνοι είναι αρμόδιοι για την επιβολή των προστίμων και την εκποίηση ή τη σφαγή των ζώων τελικά, αν δεν αναζητηθούν από τον κάτοχό τους, που για να τα παραλάβει οφείλει πρώτα να πληρώσει τα πρόστιμα που του επιβάλλονται.

Με το προσωπικό που έχουμε προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους. Στο θέμα όμως της αδεσποτείας εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Η Δασική, η Αστυνομία και ο Δήμος. Δεν είναι σωστό ότι απαγορεύεται η βόσκηση σε περιοχές Natura και όσοι δεν ξέρουν τους νόμους λαϊκίζουν, δημιουργώντας απλά εντυπώσεις.

Η πάταξη της παράνομης βόσκησης και της αδεσποτείας μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών. Στη Διεύθυνση Δασών οι μηνύσεις που κάνουμε καθημερινά σχεδόν στους παραβάτες είναι αμέτρητες, αλλά δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε τις ποινές στους παραβάτες. Αυτό είναι θέμα Δικαιοσύνης», καταλήγει ο κ. Μανόλης Συλλιγάρδος.

Το κλιμάκιο περισυλλογής των αδέσποτων ζώων που είχε συγκροτήσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν έχει ακόμα καταργηθεί. «Η λειτουργία του κλιμακίου αυτού δεν έχει ανασταλεί ακόμη. Είναι θέμα χρόνου, ωστόσο, και αυτό θα γίνει τις ερχόμενες μέρες, να συγκροτηθεί το νέο κλιμάκιο περισυλλογής των αδέσποτων ζώων, το οποίο θα αναλάβει αμέσως δράση», μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης, υπεύθυνος για την αδεσποτεία στο Δήμο Ιεράπετρας.

Κόβουν τα δένδρα για καυσόξυλα: Περιπολίες και για τη λαθροϋλοτομία

Στις καθημερινές περιπολίες που κάνουν οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας περιλαμβάνονται και οι εξορμήσεις στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους προκειμένου να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη τα συνεργεία που τα τελευταία χρόνια επιδίδονται στην παράνομη κοπή και τον τεμαχισμό δασικών δέντρων, τα οποία διαθέτουν τους κρύους μήνες του χειμώνα για καυσόξυλα στα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως.

«Απαγορεύεται διά ροπάλου η για οποιοδήποτε λόγο κοπή δασικού δέντρου χωρίς άδεια από την υπηρεσία μας. Άτυπα μπορούμε να επιτρέψουμε σε ορισμένες περιπτώσεις να κοπούν κατόπιν άδειας κάποια καμένα από παλιές πυρκαγιές δέντρα, που είναι στις άκρες των δασικών δρόμων και εμποδίζουν την κυκλοφορία, ή είναι ετοιμόρροπα να πέσουν μέσα στο δρόμο. Επιτρέπουμε επίσης, αφού κάνουμε την απαραίτητη αυτοψία, να κοπούν ορισμένα δασικά δέντρα που έχουν φυτρώσει μέσα σε καλλιέργειες.

Πέρα από αυτό όμως, επειδή πέρυσι εντοπίστηκαν σε όλο το νομό Λασιθίου πολλοί παραβάτες που έκοβαν παράνομα ακόμα και τα ακαλλιέργητα ελαιόδεντρα των ανυποψίαστων ελαιοπαραγωγών, ζητούμε από τον οποιονδήποτε αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι άγνωστοι σε εκείνους επιχειρούν να κόψουν δέντρα σε ξένες ιδιοκτησίες ή στο δάσος, να μας ενημερώνουν για να επιχειρούμε τους απαραίτητους ελέγχους νομιμότητας. Όσοι συλληφθούν να επιδίδονται στο σπορ της λαθροϋλοτομίας, θα οδηγούνται στο αυτόφωρο για τα περαιτέρω», μας είπε ο δασάρχης κ. Μανόλης Συλλιγάρδος.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News