Ειδήσεις

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παραλίγο... γκάφα από την Πολιτεία

Με τον κίνδυνο να μην μπορούν να προμηθευτούν αλλά και να μην μπορούν να διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης με την έναρξη της προβλεπόμενης περιόδου, οπότε οι τιμές είναι κατά πολύ πεσμένες λόγω της παγκόσμιας πτώσης της τιμής του πετρελαίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πρατηριούχοι, αφού η γραφειοκρατία της Πολιτείας άφησε εκτός σύνδεσης με τη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ένα μεγάλο μέρος των πρατηρίων σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, η Πολιτεία διακινδύνευσε να "τινάξει στον αέρα" τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά από αύριο, καθώς εμφανίστηκε ασυνεπής στη γραφειοκρατία που η ίδια όρισε με το νέο σύστημα καταγραφής εισροών και εκροών στα πρατήρια.

Αν και η δυνατότητα διάθεσης του πετρελαίου ξεκινά αύριο… μέχρι και σήμερα μόνο τα μισά πρατήρια έχουν συνδεθεί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, άρα με βάση τα δεδομένα… τα υπόλοιπα μισά που δεν έχουν συνδεθεί δε θα μπορούσαν να προμηθευτούν και να διαθέσουν πετρέλαιο, και μάλιστα σε μια περίοδο που, με βάση την παγκόσμια τάση, η τιμή του πετρελαίου είναι πεσμένη… Η επιλογή να προμηθευτούν τώρα πετρέλαιο είναι και συμφέρουσα.

Το θέμα αντιμετωπίστηκε με παράταση που δόθηκε, αφού οι τρεις στο σύνολο εταιρείες που πραγματοποιούν για λογαριασμό της Πολιτείας τις συνδέσεις… σε καμία περίπτωση με βάση το πλήθος των πρατηρίων δε θα μπορούσαν να είναι συνεπείς στις ημερομηνίες.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά αύριο με τιμή εκκίνησης χαμηλότερη μέχρι και 15 λεπτά ανά λίτρο, αφού από το 1,26 που ξεκίνησε πέρυσι… δεν αποκλείεται αύριο να πέσει μέχρι και το 1 ευρώ και 8 λεπτά.

Καυσόξυλα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στις επιχειρήσεις με καυσόξυλα. Όπως επισήμαναν οι ιδιοκτήτες, οι τιμές φέτος δεν έχουν διαφοροποίηση από πέρυσι. Όσο για τη μάχη μεταξύ πετρελαίου και καυσόξυλου, όπως εξήγησαν οι γνωρίζοντες, μάλλον έχει σχέση με το τι μπορεί να διαθέσει ο καταναλωτής, αλλά και κατά πόσο και ο καιρός θα καθορίσει αν θα είναι μεγάλες ή μικρές οι ανάγκες για θέρμανση.

Της Ράνιας Μωραΐτη

Σχόλια