default-image

"Ενδεχομένως να μείνουμε από καύσιμα στην Κρήτη"

Κρήτη
"Ενδεχομένως να μείνουμε από καύσιμα στην Κρήτη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κίνδυνο να μείνει από καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τη μηδενική ζήτηση, η Κρήτη, εκτός του Ηρακλείου, αρχής γενομένης από αύριο, επισήμανε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Βαγγέλης Κώτσος.

Όπως είπε ο πρατηριούχος, στην Κρήτη που κατατάσσεται στη Γ' Ζώνη, πλην του Ηρακλείου που ανήκει στην Β' ζώνη, οι εταιρείες εγκατάστασης των συστημάτων εισροών-εκροών δεν έχουν προχωρήσει στην τοποθέτησή τους ή δεν έχουν προχωρήσει στη σύνδεσή τους με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, με αποτέλεσμα από αύριο να μην μπορούν οι πρατηριούχοι να παραλαμβάνουν ή να πωλούν τα παραπάνω ήδη.

Ήδη ο κλάδος έχει ζητήσει την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τον υπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο να δεσμεύεται ότι εντός της ημέρας θα δώσει λύση με την παράταση λειτουργίας του συστήματος κατά 3-4 μήνες.

Ξεκινάει αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Εντωμεταξύ, ξεκινάει αύριο Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, όπως είναι ήδη γνωστό, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ως είθισται κάθε χρόνο, για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματικούς χώρους, με τους πρατηριούχους όμως να ζητούν από την κυβέρνηση παράταση προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης την παρακάτω επιστολή, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Στις 15 Οκτωβρίου 2014 ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με πολλούς πρατηριούχους και εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατά πάσα πιθανότητα αυξημένη ζήτηση, εξαιτίας των μειωμένων τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία επηρεάζει πολύ θετικά, σε συνδυασμό με τη μείωση του ΕΦΚ, τις λιανικές τιμές.

Οι βασικοί λόγοι της μη ανταπόκρισης στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν α) η εκκρεμότητα ογκομέτρησης χιλιάδων δεξαμενών από μόνον τέσσερες διαπιστευμένες και πιστοποιημένες εταιρείες από το ΕΣΥΔ και β) η μη ολοκλήρωση από τις εταιρείες εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών σε πρατηριούχους και εμπόρους, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων του συστήματος και αδυναμίας να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης».

Οι πρατηριούχοι καταλήγοντας παρακαλούν τον υπουργό Οικονομικών, αφού διασταυρώσει τα παραπάνω αναφερόμενα, να επιληφθεί του θέματος, δίνοντας παράταση προσαρμογής με νέο χρονοδιάγραμμα στα ως άνω ζητήματα, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η διάθεση του πετρελαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News