default-image

Νομοθετική ρύθμιση-"ανάσα" για την "παγωμένη" κτηματαγορά

Οικονομία
Νομοθετική ρύθμιση-"ανάσα" για την "παγωμένη" κτηματαγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάσα στην παγωμένη κτηματαγορά έρχεται να δώσει νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή το "πόθεν έσχες" θα εφαρμόζεται στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου και όχι στην αντικειμενική αξία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, γεγονός που είχε αναστείλει μεγάλο αριθμό αγοραπωλησιών.

Στην αγορά ακινήτων επικρατεί ικανοποίηση από την εξέλιξη, ωστόσο σημειώνουν αγοραστής και πωλητής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην αναγράφουν κατόπιν συμφωνίας μικρότερη τιμή στα συμβόλαια, καθώς αυτό είναι πλέον εύκολο να διασταυρωθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες.

Νομοθετική διάταξη σωσίβιο στην κτηματαγορά προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας στο να δοθεί ώθηση στις αγοραπωλησίες που το τελευταίο διάστημα έχουν παγώσει. Σύμφωνα με τη διάταξη, το "πόθεν έσχες" στις αγοραπωλησίες θα εφαρμόζεται στην πραγματική τιμή πώλησης και όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.  

Το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς λειτουργούσε ανασταλτικά στις αγοραπωλησίες, με πολλές να ακυρώνονται και αυτό γιατί, αν για παράδειγμα ένας αγοραστής καταβάλει το ποσό των 80.000 ευρώ για ένα ακίνητο το οποίο έχει αντικειμενική αξία 140.000 ευρώ, η εφορία θα του ζητήσει να δικαιολογήσει τα 140.000 ευρώ και όχι τα 80.000 που καταβάλλει για την αγορά του ακινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το "πόθεν έσχες" στην αγορά ακινήτων επανήλθε το 2013, δημιουργώντας προβλήματα στις αγοραπωλησίες. Την ίδια ώρα και ενώ πολλοί θεωρούν ότι αγοραστής και πωλητής θα συμφωνούν να αναγράφεται στο συμβόλαιο μικρότερη τιμή πώλησης του ακινήτου, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο διασταυρώνεται εύκολα από τις οικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες θα επιβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News