default-image

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Το 20% των Ελλήνων υποφέρει από τη φτώχια

Οικονομία
ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Το 20% των Ελλήνων υποφέρει από τη φτώχια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπέρασε το 20% το ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς μέχρι και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι), όπως προκύπτει από τηνετήσια έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Όπως φαίνεται, το 40% των φτωχών Ελλήνων στερείται ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά, ενώ το 50% στερείται ακόμη και τη θέρμανση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους δείκτες συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού για το 2013, προκύπτει η στέρηση εννέα βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού):

? Δυσκολίες ανταπόκρισης πληρωμής πάγιων λογαριασμών (ενοίκιο ή δόση δανείου, λογαριασμοί ΔΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου κ.λπ.., δόσεις πιστωτικών καρτών, ή δόσεις δανείου για οικοσκευή, διακοπές κ.λπ. ή στεγαστικό δάνειο).  

* Οικονομική αδυναμία μίας εβδομάδας διακοπών.

? Οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.

? Οικονομική αδυναμία για αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά αναγκαίων δαπανών περίπου 550 ευρώ.

? Οικονομική αδυναμία για τηλέφωνο (σταθερό ή κινητό).

? Οικονομική αδυναμία για έγχρωμη τηλεόραση.

? Οικονομική αδυναμία για πλυντήριο ρούχων.

? Οικονομική αδυναμία για Ι.Χ. επιβατηγό.

? Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση

Από το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, οι 2 στους 10 στερούνται τουλάχιστον τα 4 από τα 9 βασικά αγαθά, ενώ η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε άτομα ηλικίας έως 64 ετών.

Όπως καταδεικνύεται από την έρευνα, υπάρχει μεγάλη δυσκολία κάλυψης βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα:

? Διατροφή: 4/10 φτωχού πληθυσμού στερούνται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,7%.

? Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (550€): 8/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες.

? Αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης: 5/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση και 24,3% για το μη φτωχό πληθυσμό.

? Δαπάνες στέγασης: 6/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης και 4/10 του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει:

? Πάγια έξοδα (φως, νερό, τηλέφωνο): 6/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών εγκαίρως, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κλπ.

- Αντιμετώπιση συνήθων αναγκών: 6/10 του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

? Ι.Χ. & ηλεκτρονικός υπολογιστής: 2/10 του φτωχού πληθυσμού δε διαθέτουν Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, ούτε προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και το χρειάζονται.

Ποιοι στερούνται 4 από τα 9 βασικά αγαθά και υπηρεσίες (ηλικιακά):

?      23,3% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών.

?      35,2% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

?      21,6% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 64 ετών.

?      9,4% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

?      13,7% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω.

?      15,0% γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω.

?      12,1% άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Πού καταγράφεται έλλειψη βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία ανά καθεστώς ιδιοκτησίας:

?      3,7% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ.).

?      6,7% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ.).

?      9,9% σε ενοικιασμένη κατοικία.

?      9,6% σε παραχωρημένη δωρεάν κατοικία.

Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 27,3% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 22,9% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 42,0% για τον φτωχό πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της Χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.784 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.428 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 1.879 ευρώ.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News