Ειδήσεις

Ανάσα του Ειρηνοδικείου σε υπερχρεωμένη Δανειολήπτρια

Νέα ανάσα σε υπερχρεωμένη δανειολήπτρια έδωσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, σύμφωνα με τη Ένωση Καταναλωτών Κρήτης.

Η 51χρονη, ιδιωτική υπάλληλος (βοηθός φαρμακοποιού), διαζευγμένη και μητέρα δύο ενηλίκων παιδιών φέρεται να χρωστά σε τράπεζα το ποσό των 139.267,3 ευρώ.
Ωστόσο το εισόδημά της ανέρχεται στα 958,68 ευρώ μηνιαίως με το εκτιμώμενο κόστος διαβίωσης στα 800 ευρώ.

Το δικαστήριο σώζει όλα της τα περιουσιακά στοιχεία (σπίτια αγροτεμάχια) μέχρι το 2021 οπότε και θα εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση και με μηνιαία καταβολή 50 ευρώ για ένα χρόνο.  

Αναλυτικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση πρόκειται, για δανειολήπτρια 51 χρονών, από το Ηράκλειο Κρήτης, βοηθό φαρμακοποιού, με μηνιαίο μισθό 466,88 ευρώ (με μερική απασχόληση)

Εισόδημα που διαθέτει: Μοναδικό εισόδημα που διαθέτει είναι ο μισθός της, που λαμβάνει από την εργασία της, ως ιδιωτικός υπάλληλος, που φτάνει στο ποσό των 466,88 ευρώ, συν 400 ευρώ, από διατροφή των παιδιών.

Το συνολικό οικογενειακό της εισόδημα ανέρχεται στο ποσό των 958,68 ευρώ. μηνιαίως.

Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει:

α) Κατοικία 133 τ.μ.  
β) Αμπέλι έκτασης 4.000 τ.μ.
γ) Αμπέλι έκτασης 4.000 τ.μ. με 4 ελαιόδενδρα
δ) Τέσσερα αγροτεμάχια με ελαιόδενδρα


Η συρρίκνωση των εισοδημάτων της λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, η διάσταση στην οποία βρίσκεται με τον σύζυγό της, τα αυξημένα έξοδα διαβίωσης, λόγω μη απασχόλησης των τέκνων (το ένα άνεργος, το άλλο σπουδάζει) την έκαναν να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στον Φορέα της (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης) και να αιτήσει την ένταξή της στο ν. 3869/2010.


Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού, μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η δανειολήπτρια πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής της, στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, (ιδιωτική υπάλληλος με μειωμένο ωράριο εργασίας, εν διαστάσει με τον σύζυγό της και μητέρα δύο παιδιών εκ των οποίων ο ένας υιός είναι άνεργος και δεύτερος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης) που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, της χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.


1) Απαγορεύει, κάθε μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, όπως αυτή περιγράφεται στην αίτηση της.
2) Απαγορεύει, κάθε μορφής πράξη εκτέλεση σε βάρος της, έως την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως, η συζήτηση της οποίας έχει οριστεί 13/4/2021.

3) Διατάσσει την καταβολή ποσού 50 ευρώ μηνιαίως, καθώς οι οικονομικές της δυνατότητες δεν της επιτρέπουν σήμερα, την καταβολή μεγαλύτερου ποσού. Και επανεξέταση της οικονομικής της κατάστασης στις 23/9/2015

Σημαντικό, "σώζονται όλα της τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι το έτος 2021" δηλαδή για επτά χρόνια.

Συμπερασματικά, για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή, την εξωδικαστική προσπάθεια για το μέλος της η απόφαση αυτή θεωρείται, μια θετική απόφαση είναι  σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη, καθώς  η δικαστής κατανοώντας την οικονομική δυσκολία της δανειολήπτριας, σώζει το σύνολο της περιουσία της, από τα καταδιωκτικά μέτρα της Τράπεζας, προσφέροντας της την πρέπουσα "ανάσα" μέχρι να εκδικαστεί η κυρίως αίτηση που έχει προσδιοριστεί για το έτος 2021.

Για ενημέρωση, ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος, μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ. 2821092306, 2821092666 και 2842020140.

Σχόλια