default-image

Ο Μ.Ευριβιάδης για Κυπριακό και ΑΟΖ (Ηχητικό)

Κρήτη
Ο Μ.Ευριβιάδης για Κυπριακό και ΑΟΖ (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον έσπρωξαν τα πράγματα. Και το παραδέχθηκε και ο ίδιος. "Ανέστειλε" την συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.  λεγόμενες διακοινοτικές συνομιλίες διότι η τουρκική πλευρά, υπογράμμισε, δεν του άφησε άλλη επιλογή.

Αυτό σημείωσε σήμερα μιλώντας στον 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και άλλοτε επιτετραμμένος  Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Μάριος Ευρυβιάδης. 

Αναλύοντας την τελευταία Τουρκική προκλητικότητα, την χαρακτήρισε ως τακτικισμό  στα πλαίσια της πάγιας στρατηγικής της να εμφανίζεται ως ο «περιφερειακός ελέφαντας»  έναντι των γειτόνων της. « Δεν γνωρίζω τι ακριβώς σημαίνει "αναστολή" των συνομιλιών και εάν η απόφαση αυτή  σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια σπασμωδική κίνηση τακτικισμού. Φοβάμαι ότι  πρόκειται για το δεύτερο και όχι για μια κίνηση που αποβλέπει στον απεγκλωβισμό» σημείωσε για τις κινήσεις Αναστασιάδη .

Με την Άγκυρα, η Κύπρος βρίσκεται σε μια οιονεί αντιπαράθεση αλλά ταυτόχρονα και  σε μια οιονεί διαπραγμάτευση. Η καλή πίστη που η Λευκωσία έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια με την συμμετοχή  της στην, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, έχει προ πολλού  εξαντληθεί, αφού έχει επανειλλημένα προσβληθεί βάναυσα από την Άγκυρα.

Οι υπό εξέλιξη προβοκατόρικες και επιδρομικές ενέργειες της τζιχαντικής σήμερα Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου είναι το πιο πρόσφατο δείγμα γραφής του εκφυλισμού της διαδικασίας, μέσα στη οποία παραμένει εγκλωβισμένη η Λευκωσία. Αν η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, θα σημαίνει τον θρίαμβο μιας μέχρι σήμερα αποτυχημένης  τουρκικής στρατηγικής μισού αιώνα που αποβλέπει στη κατάλυση του κυπριακού κράτους.

Τα πράγματα θα συνεχίζουν να σπρώχνουν τον Κύπριο Πρόεδρο και θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει τον τακτικισμό με μια ευρηματική στρατηγική . Όσο πιο γρήγορα το πράξει τόσο το καλύτερο. Οι γεωπολιτικές συγκυρίες δεν μπορούσαν να ήταν πιο  ευνοϊκές.

Αποκάλυψε τέλος ο κ. Ευρυβιάδης  πως  όταν η Κύπρος επί  Προεδρίας Παπαδοπούλου ανακήρυξε Α.Ο.Ζ., η ανακήρυξη αφορούσε σε ολόκληρη την Κύπρο. Ωστόσο όταν έγινε διαχωρισμός των αλιπέδων (οικοπέδων) αυτός περιορίστηκε στην Α.Ο.Ζ. στα νότια της Κύπρου.

Και αυτό απεικονίζει ο γνωστός "δικός μας" χάρτης που κυκλοφορεί. Αυτός όμως είναι ένας πολιτικά απαράδεκτος χάρτης, διότι σε αυτό σκόπιμα απεφεύχθη διαχωρισμός αλιπέδων και στην Α.Ο.Ζ.  των βορείων ακτών της Κύπρου, για να μην ενοχληθεί η  Άγκυρα. Επείγει να δημοσιοποιηθεί ένας καινούργιος χάρτης που να καλύπτει ολόκληρη την Α.Ο.Ζ. και να αντικαθιστά τον υφιστάμενο "χάρτη της ντροπής", όπως τον χαρακτήρισε ο Σόλων Κασσίνης. Ο καινούργιος χάρτης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει αριθμημένα όλα τα αλίπεδα της Α.Ο.Ζ. της Κύπρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News