Ειδήσεις

Σταθάκης: "Το μνημόνιο απέτυχε–Απαιτείται αλλαγή πολιτικής"

Για αποτυχία του μνημονίου στην Ελλάδα έκανε λόγο ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως απαιτείται «ριζική αλλαγή» και «αλλαγή πολιτικής μεταρρυθμίσεων».

Στο συνέδριο, το οποίο διοργάνωσαν η Bank of America και η Merrill Lynch, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Σταθάκης παρουσιάστηκε ως «σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ένας «συνδυασμός αλλαγών» που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική και να περιλαμβάνουν «τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση».

Επίσης, αναφέρθηκε σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.

Νωρίτερα ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με topontiki.gr, σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως «καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει βιώσιμη», ενώ αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πολιτική, όπως έχει εξελιχθεί στη διαχείριση της κρίσης, που έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση στασιμότητας.

Για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και σε σχέση με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την άποψη ότι η έξοδος από το μνημόνιο, όπως και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξαρτώνται απολύτως από την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους πρώτα, προκειμένου να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι και ταυτόχρονα να γίνει βιώσιμη η στρατηγική της επιστροφής της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς.

Για τη «βιωσιμότητα του χρέους» υποστήριξε ότι «καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει βιώσιμη. Εξάλλου, τα ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι οι οικονομίες που προχώρησαν σε μια πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους, εφαρμόζοντας όμως ταυτόχρονα σκληρά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, όπως έγινε στην Ελλάδα, στο 90% των περιπτώσεων, στα τρία με πέντε χρόνια, υπάρχει και δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους, διότι προφανώς είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι βιώσιμο».

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ουάσινγκτον και της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, σε σχέση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προοπτικές που διαγράφονται, είπε:

«Νομίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επ' αφορμή της Ελλάδας ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετά από πολλές δεκαετίες. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική του ΔΝΤ, η οποία περίπου είναι πανομοιότυπη με αυτή που εφάρμοσε στη δεκαετία του '90 σε πολλές χώρες, δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχουμε τη βεβαιότητα, αν όχι την πεποίθηση, ότι συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα έχει άλλα αίτια απ' αυτά τα οποία θεωρήθηκαν από το ΔΝΤ ως αίτια της ελληνικής κρίσης και ως εκ τούτου απέτυχε πλήρως το πρόγραμμά του, στο οποίο συμμετείχε».

Σχόλια