default-image

Η κρίση έφερε αύξηση στην εγκατάλειψη των ζώων

Κρήτη
Η κρίση έφερε αύξηση στην εγκατάλειψη των ζώων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση είναι η ανάγκη παρέμβασης και εξεύρεσης λύσης για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τα αδέσποτα στην Ιεράπετρα, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα.

Όπως ανέφεραν οι αντιδήμαρχοι Αργύρης Πανταζής και Ανδρέας Παπαδοπετράκης, καθώς και ο κτηνίατρος, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Σπυριδάκης, ακούγοντας το φιλόζωο-εθελοντή Τάκη Προϊστάκη, που έχει αναλάβει από πέρυσι άτυπα τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων σε ιδιόκτητο χώρο του, το πρόβλημα στην Ιεράπετρα λαμβάνει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, δημιουργώντας κινδύνους τόσο για την υγιεινή, λόγω των περιττωμάτων στους δημόσιους χώρους, όσο και για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Στόχος της δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας είναι να δοθεί άμεσα ορθολογική λύση προκειμένου να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση. Με καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, ενεργοποίηση του συλλόγου φίλων των ζώων, αλλαγή συμπεριφοράς και σωστό τρόπο διαχείρισης μπορεί, όπως τονίστηκε, θα γίνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα. Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει και θέληση από τους πολίτες, προκειμένου να επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός και η φροντίδα προς τα κατοικίδια. Σημαντικό είναι να γίνει μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια από όλους, για να υπάρξει και αποτελεσματική λύση.

Ο Δήμος Ιεράπετρας θα προβεί άμεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στη σύσταση πενταμελούς επιτροπής που θα οργανώσει και θα συντονίσει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού καθημερινού προβλήματος.

Ο "Ρομπέν" των σκυλιών

Πριν δυο χρόνια, ο 42χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος Τάκης Προϊστάκης από το Ορεινό μάζεψε το πρώτο αδέσποτο σκυλάκι γιατί το λυπήθηκε. Μετά βρήκε άλλα τρία, μετά άλλα πέντε, μετά άλλα δέκα και μετά άλλα δεκαπέντε, μέχρι που σήμερα έχει φτάσει τα 130 σκυλιά, τα οποία φιλοξενεί στο ιδιότυπο και φυσικά ιδιόκτητο υπαίθριο "ξενοδοχείο" ζώων, έχοντας χαρακτηριστεί στους κύκλους των φιλόζωων χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος ο "Ρομπέν" των αδέσποτων σκυλιών. «Δεν μπορώ να φιλοξενήσω ούτε ένα παραπάνω. Αγόρασα ένα μεγάλο λιόφυτο, 5,5 στρεμμάτων, 6 χλμ. βόρεια της Ιεράπετρας, σε μια βουνοκορφή με ωραία θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, μακριά από το δομημένο περιβάλλον και από τις καλλιέργειες και αφού έκανα τις κατάλληλες περιφράξεις, εξασφάλισα το νερό τους, έφτιαξα στο κάθε ζωάκι το δικό του άνετο ξύλινο ζεστό και καθαρό σπιτάκι, πήρα και για μένα ένα ωραίο τροχόσπιτο, φύτεψα το μποστανάκι μου και περνώ τη μέρα μου μαζί με τους τετράποδους φίλους μου, με μοναδικό κέρδος την αγάπη που μου προσφέρουν κάθε φορά που θα τους φωνάξω για νερό ή φαγητό. Τώρα έχω ήδη 130 σκυλιά. Για την τροφή τους θέλω πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα και δεν τα έχω. Έχω χρεωθεί ήδη για την αγορά της τροφής τους 11.000 ευρώ. Πρέπει και ο Δήμος αλλά και οι φιλόζωοι που έχουν τις ευαισθησίες τους να προσφέρουν τη βοήθειά τους μόνο για την τροφή αυτών των αδέσποτων σκυλιών. Εγώ δε θέλω άλλη βοήθεια», μας είπε ο κ Τάκης Προϊστάκης.

Την οικονομική αδυναμία των ΟΤΑ, στους οποίους το κράτος δεν εγκρίνει πλέον κονδύλια για τη δημιουργία δημοτικών κυνοκομείων, έρχεται να καλύψει ο εθελοντισμός και η αγάπη για τα ζώα κάποιων συνανθρώπων μας, όπως ο 42χρονος Τάκης Προϊστάκης στην Ιεράπετρα, που αν και είναι άνεργος, αγωνίζεται με τις οικονομίες του να στειρώσει τα αδέσποτα, να τους κάνει τα εμβόλιά τους, να περιποιηθεί τις πληγές τους, καθώς τα περισσότερα από αυτά είχαν βρεθεί σε άθλια κατάσταση, να τα θρέψει και να τα ποτίσει σωστά, έχοντας αναστήσει τα περισσότερα στην κυριολεξία.

«Έχω δει σκυλάκια αδέσποτα τυφλά, με ένα μάτι, με τρία πόδια, με τα έντερα έξω και μη αντέχοντας άλλο να βλέπω τα χάλια αυτά μέσα στην πόλη, αποφάσισα να τα μαζέψω και να τα φροντίσω, χωρίς να ενοχλήσω κανέναν. Δε θέλω να πάρω άλλα, γιατί δε θέλω να καταστρέψω αυτά που ήδη έχω. Θέλω στο χώρο που διαθέτω να είναι ελεύθερα, να μην είναι στριμωγμένα και να περνάνε καλά, αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες τους έχω εξασφαλίσει την ευζωία. Χρειάζονται χρήματα και χρόνος αρκετός για την καθημερινή τους φροντίδα. Είμαι σε επαφή με τους κτηνιάτρους της πόλης που κάνουν κι εκείνοι ό,τι μπορούν. Παρακαλώ τους συνδημότες μου να μην παρατούν τα σκυλιά τους. Να τα φροντίζουν και να τα στειρώνουν», πρόσθεσε ο κ. Τάκης Προϊστάκης, ο οποίος έχει πετύχει έναν άθλο, αν σκεφτεί κανείς ότι 12 φιλόζωοι στη Σητεία φροντίζουν αντίστοιχα 150 αδέσποτα, ενώ εκείνος μόνος του στο κτήμα του έχει ήδη φτάσει τα 130 αδέσποτα σκυλιά. Στην πόλη και στις γειτονιές της Ιεράπετρας συνεχίζουν να τριγυρνούν συνεχώς νέες αγέλες αδέσποτων σκύλων, που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα ζώα που δε ζουν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

«Η συντεταγμένη Πολιτεία θα μπορούσε να εντοπίσει στην πόλη και τα χωριά τα δεκάδες σκυλιά που μένουν δεμένα χωρίς σπιτάκι κάτω από δέντρα για πολλές μέρες, και αρκετά από αυτά χωρίς νερό και τροφή. Να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων να τους εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση. Ο νόμος προβλέπει ακόμα και πρόστιμα σε τέτοιες περιπτώσεις», προσθέτει ο Τάκης Προϊστάκης.

Δε φτάνει το μεροκάματο: Τα αδέσποτα αυξάνονται όπως τα χρέη

Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, τόσο περισσότερα ζωάκια συντροφιάς εγκαταλείπονται καθημερινά αβοήθητα στις αλάνες της περιμέτρου της πόλης της Ιεράπετρας. Σκυλάκια που δεν έχουν στειρωθεί δημιουργούν αγέλες, πολλαπλασιάζονται, μένουν για μέρες χωρίς τροφή και νερό, αγριεύουν, γίνονται επικίνδυνα και πολλές φορές γίνονται στόχος της ανθρώπινης αγριότητας. Κάποιοι πολίτες που δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν άλλο, αφού το μεροκάματο δεν έφτανε ούτε για τα δικά τους καθημερινά έξοδα, αρχικά σκέφτηκαν ότι ένας χώρος που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει για να βρίσκουν μόνα τους την τροφή τους ήταν ο χώρος της ανοικτής χωματερής, όπου τώρα συγκεντρώνονται ακόμα μόνο τα φυτικά υπολείμματα των καλλιεργειών.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News