default-image

Αφημένα στο έλεος του Θεού τα περισσότερα ιστορικά μνημεία

Κρήτη
Αφημένα στο έλεος του Θεού τα περισσότερα ιστορικά μνημεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκατάλειψη, φθορά, αδιαφορία. Χανιά 2014... Η Δημοτική Αγορά, τα Νεώρια στο παλιό λιμάνι και το ρολόι της πόλης έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, με τους πολίτες να αγανακτούν και να ζητούν από τους αρμόδιους να πράξουν το αυτονόητο. «Από το μηδέν ξεκινά η προσπάθεια», τονίζει η δημοτική Αρχή, διά στόματος του δημάρχου Τάσου Βάμβουκα.

"Χτυπήθηκαν" από το μεγάλο σεισμό του Ιανουαρίου του 2006 και από τότε έβαλαν λουκέτο. Λεφτά δεν υπάρχουν για την αποκατάστασή τους παρά μόνο μελέτες... στα συρτάρια. Η επικινδυνότητα είναι δεδομένη. Τα ενετικά Νεώρια στο παλιό λιμάνι χρόνο με το χρόνο φθείρονται και κομμάτι-κομμάτι καταστρέφονται. Μελέτη 400 χιλιάδων ευρώ παραμένει ουσιαστικά, όπως και το κλειστό μνημείο, στον "αέρα". Την ίδια ώρα, μια προσπάθεια ένταξης στο πρόγραμμα "Τζέσικα" έμεινε γράμμα κενό, καθώς κρίθηκε ότι είναι αδύνατο να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες αυτού του τύπου της χρηματοδότησης.

Αφημένη στην τύχη και η Δημοτική Αγορά των Χανίων, η οποία κλείνει φέτος 101 χρόνια ζωής. Η οροφή μπάζει από παντού, το εξωτερικό της φθείρεται και η εικόνα της αλλοιώνεται. Ένα από τα μνημεία όπου οι ανάγκες παρέμβασης είναι ορατές, όλοι τις γνωρίζουν, αλλά τίποτα - πέρα από μικροεπεμβάσεις - δεν έχει γίνει. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάσταση.

Το ρολόι

Κατασκευάστηκε το 1927 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Πρόκειται για το ρολόι των Χανίων, του οποίου κομμάτια έπεσαν στο πεζοδρόμιο... ευτυχώς όχι σε κεφάλια πολιτών. Οι σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί και οι ταινίες δείχνουν την επικινδυνότητά του. Περιμένει... την ώρα του και αυτό...

Χωρίς μελέτες και κονδύλια, τα οποία θα αναζητηθούν, ζητείται λύση στο πρόβλημα της εγκατάλειψης που παρουσιάζουν τα περισσότερα μνημεία στα Χανιά.

Ρεπορτάζ:

Αντώνης Νομικός-Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News