default-image

Διαδηλώσεις στο Σεντ Λούις μετά το φόνο και δεύτερου Αφροαμερικανού

Κόσμος
Διαδηλώσεις στο Σεντ Λούις μετά το φόνο και δεύτερου Αφροαμερικανού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τη βροχή και πραγματοποίησαν πορεία την Παρασκευή το βράδυ ως το δικαστήριο του Σεντ Λιούις, ξεκινώντας ένα σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της αστυνομικής βίας στην πόλη αυτή των ΗΠΑ όπου τον Αύγουστο ένας νεαρός μαύρος, ο Μάικλ Μπράουν, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός λευκού αστυνομικού.

Αυτή την εβδομάδα νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Σεντ Λιούις, αφού ένας λευκός αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε και σκότωσε την Τετάρτη έναν άλλο μαύρο έφηβο. Παρ' όλα αυτά δε σημειώθηκαν τόσο βίαιες συγκρούσεις όπως αυτές του καλοκαιριού.

Ο φόνος του Βόντεριτ Μάιερς Τζούνιορ, 18 ετών, από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας που εργαζόταν για μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας περίπου 16 χιλιόμετρα μακριά από το Φέργκιουσον όξυνε και πάλι τα πνεύματα στο Σεντ Λιούις. Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ ανθρώπους την Πέμπτη το βράδυ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας.

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και ομάδες διαμαρτυρίας έχουν καλέσει τους Αμερικανούς από όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στις ολονυκτίες και τις πορείες που πραγματοποιούνται στο Σεντ Λιούις ως τη Δευτέρα για το φόνο στις 9 Αυγούστου του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στο προάστιο Φέργκιουσον, όπως μεταδίδουν "Τα Νέα" online.

Οι γονείς του Μπράουν έκαναν έκκληση οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές. «Κατανοούμε την ανήμπορη αγανάκτηση που αισθάνονται οι άνθρωποι όλων των τάξεων στις συναναστροφές τους με τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφεραν οι γονείς του Μπράουν σε ανακοίνωσή τους. «Ζητάμε από όσους έρθουν να δείξουν τη συμπαράστασή τους για το γιο μας να το κάνουν στο πλαίσιο του νόμου».

Ο δήμαρχος του Φέργκιουσον Τζέιμς Νόουλς δήλωσε ότι οι Aρχές προετοιμάζονται για μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά και το ενδεχόμενο επεισοδίων.

Οργανώσεις όπως η Hands Up United έχουν προγραμματίσει ολονυκτίες παρουσιάσεις, δωρεάν μαθήματα γιόγκα και διαλέξεις για το πώς να συμπεριφέρονται οι πολίτες όταν τους σταματά για έλεγχο η αστυνομία.

«Τα τοπικά αστυνομικά τμήματα μάς έχουν ρίξει δακρυγόνα, μας έχουν χτυπήσει και μας έχουν πυροβολήσει με πλαστικές σφαίρες, όμως δεν μπορούν να σταματήσουν την πορεία μας υπέρ της δικαιοσύνης», είπε ο Τεφ Πόε ράπερ από το Σεντ Λιούις και στέλεχος της Hands Up United.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον. Προς το παρόν οι δικαστικές Αρχές εξετάζουν τα στοιχεία για να αποφασίσουν αν ο Ουίλσον θα κατηγορηθεί για το φόνο του Μπράουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News