default-image

Τη Δευτέρα η συνέχεια για τη "μαύρη τρύπα" στη Νεάπολη

Κρήτη
Τη Δευτέρα η συνέχεια για τη "μαύρη τρύπα" στη Νεάπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η δίκη για τη "μαύρη τρύπα" στο ταμείο του πρώην Δήμου Νεάπολης, με βασική κατηγορούμενη την πρώην ειδική ταμία και κατηγορούμενους επίσης 5 αιρετούς, ανάμεσά τους και τον πρώην δήμαρχο.

Η δίκη, μετά από αναβολές, ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στις 25 Σεπτεμβρίου. Συνεχίστηκε χθες, με τη συνεδρίαση ωστόσο να διακόπτεται το μεσημέρι για τις 9 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, στις 25 Σεπτεμβρίου, κατέθεσαν 4 μάρτυρες, και συγκεκριμένα οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές που συνέταξαν το πόρισμα για το φερόμενο έλλειμμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ στο ταμείο του Δήμου και των νομικών προσώπων του Δήμου. Χθες, κατά τη δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, η εκδίκαση συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

Μεταξύ άλλων, εξετάστηκε ο τότε υπεύθυνος του διπλογραφικού συστήματος, καθώς και ο επί 4 χρόνια επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του πρώην Δήμου Νεάπολης, κ. Πιταροκοίλης.

Ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι τελείται αξιόποινη πράξη από την ειδική ταμία, μέχρι να βγει στο φως η τελευταία έκθεση του ορκωτού λογιστή.

Τη Δευτέρα η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων, την εισαγγελική πρόταση και τις αγορεύσεις των συνηγόρων. Άγνωστο βεβαίως αν αρκέσει ο χρόνος και δεν έχουμε νέα διακοπή για άλλη ημέρα.

Θυμίζουμε ότι βασική κατηγορούμενη της υπόθεσης είναι η πρώην ειδική ταμίας του Δήμου. Η ταμίας, που παραμένει προφυλακισμένη, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού από το Δήμο, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα, και της απιστίας για την περίοδο από το 1999 μέχρι και το 2011.

Η πρώην ειδική ταμίας έχει παραδεχτεί πως προέβη στην υπεξαίρεση ποσού 237.000 ευρώ και μάλιστα ζήτησε και συγνώμη κατά την πρώτη ημέρα της δίκης. Η ίδια υποστηρίζει πως αναγκάστηκε να κάνει την υπεξαίρεση, στην προσπάθειά της να σπουδάσει το παιδί της στο εξωτερικό και επειδή είχε πέσει θύμα κυκλώματος τοκογλύφων. Για το υπόλοιπο ποσό, που φέρεται να έχει κάνει "φτερά", η ίδια δηλώνει πλήρη άγνοια.

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην απιστία της ταμία και για παράβαση καθήκοντος είναι ακόμα ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης, στον οποίο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από το Σεπτέμβριο του 2013.

Στο εδώλιο για την πολύκροτη υπόθεση κάθονται επίσης 4 ακόμα κατηγορούμενοι, αιρετά πρόσωπα του πρώην Δήμου, οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους: ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης, η τότε πρόεδρος του Παιδικού Σταθμού, ο τότε αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, καθώς και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News