default-image

Έμφαση στις πύλες εισόδου της χώρας για προστασία από τον Έμπολα

Υγεία
Έμφαση στις πύλες εισόδου της χώρας για προστασία από τον Έμπολα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, σημαίνουν συναγερμό για τον Έμπολα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος επί Γηραιάς, στην Ισπανία. Στο "χορό" των προληπτικών μέτρων μπαίνει και η Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς ωστόσο μέχρι αργά χθες να έχει φτάσει κάποια σχετική οδηγία στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπως μας πληροφόρησε ο αερολιμενάρχης κ. Γιώργος Πλιάκας.

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Σκόπια, μετά το θάνατο Βρετανού στρατιώτη, με το υπουργείο Υγείας όμως της ΠΓΔΜ να δηλώνει ότι η προκαταρκτική ανάλυση στον ασθενή στα Σκόπια δείχνει ότι «υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να πρόκειται για Έμπολα».

Στο μεταξύ, αρνητικός στον ιό βρέθηκε ένας 56χρονος με συμπτώματα που επέστρεψε από τη Λιβερία στην Τσεχία. Χθες οι "σειρήνες" ήχησαν και στη Γαλλία, όταν οι Αρχές, μετά την ασθένεια 60 ενοίκων μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι με πυρετό και πονοκέφαλο, συμπτώματα που προκάλεσαν ανησυχίες ότι επρόκειτο για κρούσματα Έμπολα, σφράγισαν ολόκληρο το κτήριο. Ευτυχώς διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για τη θανατηφόρα νόσο και έτσι ο συναγερμός έληξε.

Επίσης, στη Ζιμπάμπουε οι υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη Χαράρε για να απομονώσουν έναν ασθενή που εμφανίζει επίσης συμπτώματα του Έμπολα. Οι υπόλοιποι ασθενείς της μικρής κλινικής Γουίλκινς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα.

Στο μεταξύ, στην Ισπανία τρεις ακόμη άνθρωποι τέθηκαν υπό παρακολούθηση χθες Παρασκευή στο νοσοκομείο "Λα Πας Κάρολος Γ'", οι οποίοι όμως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού Έμπολα, αλλά ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με τη νοσοκόμα που έχει νοσήσει ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Συνολικά 17 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό της Μαδρίτης για προληπτικούς λόγους λόγω της επιδημίας Έμπολα, ωστόσο, προς το παρόν, το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Ισπανία είναι αυτό της νοσοκόμας Τερέσα Ρομέρο.

Αεροδρόμια

Η εξάπλωση της επιδημίας, που έχει σκοτώσει σχεδόν 4.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική από τον περασμένο Μάρτιο, έχει οδηγήσει τις Αρχές πολλών χωρών στο να λάβουν έκτακτα μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια με τη χρήση, μεταξύ άλλων, υπέρυθρων συσκευών μέτρησης της θερμοκρασίας των επιβατών.

Στην Ελλάδα, μετά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Υγείας ότι η χώρα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει ένα πιθανό κρούσμα Έμπολα, αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων μετά από ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων, όπως επιστήμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελέχη του ΕΚΕΠΥ.

Μέτρα ελέγχου

Τα μέτρα ελέγχου γίνονται πιο αυστηρά και συστηματικά, ειδικά στις πύλες εισόδου της χώρας, οι οποίες θα στελεχωθούν με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον ιό. Έτσι 30 εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίστηκε να σταλούν σε πύλες εισόδου της χώρας μας ώστε να υπάρχει δυνατότητα γρήγορου εντοπισμού τυχόν ύποπτων κρουσμάτων. Το προσωπικό αυτό θα ενισχυθεί επίσης με απαραίτητα υλικά, όπως για παράδειγμα στολές και γάντια για τον άμεσο εντοπισμό και τη σωστή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.

Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες για να δηλώνονται οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες της Δυτικές Αφρικής (είτε με απευθείας πτήσεις είτε με τράνζιτ) και να υπάρχει η δυνατότητα καλύτερων και πιο στοχευμένων ελέγχων του επιβατικού κοινού.

Επίσης, επιβάτες που προέρχονται από "ύποπτες" περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα-ερωτηματολόγιο και ανάλογα θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα.

Δεν κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη η χρήση θερμικών καμερών στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό εμπύρετων ταξιδιωτών.

Αποφασίστηκαν επίσης η σύσταση αρμόδιας επιτροπής στο υπουργείο Υγείας για την παρακολούθηση του ζητήματος αλλά και η διενέργεια άσκησης ετοιμότητας στο μέλλον.

Τέλος, αποφασίστηκε η καλύτερη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μετανάστευση

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπό τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα και στη διαχείριση των παράνομων μεταναστών, ενώ δρομολογείται η διαμόρφωση χώρων απομόνωσης στα Κέντρα Υποδοχής στην περίπτωση που σημειωθεί κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Επίσης, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών. Οι επιστήμονες αποφάσισαν ακόμη να εκδίδουν επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν. Ήδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Κέντρα ελέγχου

Επιπλέον, έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, και επικουρικά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών το Νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ".

Σχεδιασμός

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

Συστάσεις

Παλαιότερες συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κ.λπ.) και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος άγριων ζώων, κ.λπ.

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου με δήλωσή της είπε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, συμπληρώνοντας πως όταν είμαστε καλά προετοιμασμένοι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Κακόγουστο αστείο προκάλεσε πανικό

Πανικός, στο μεταξύ, προκλήθηκε στους επιβάτες πτήσης από τις ΗΠΑ για τη Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ένας άντρας, κάνοντας ένα κακόγουστο αστείο, δήλωσε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «απλώς αστειευόμουν», καθώς η ειδική υγειονομική ομάδα με μπλε στολές προστασίας και μάσκες τον συνόδευε εκτός του αεροπλάνου, σύμφωνα με το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων ήταν αρνητικά για τον ιό Έμπολα, όμως τα λόγια του εν πτήσει προκάλεσαν εκνευρισμό και την αποδοκιμασία των συνεπιβατών του και του πληρώματος, με μια αεροσυνοδό πριν την επέμβαση της ειδικής ομάδας να ανακοινώνει από το μικρόφωνο του αεροπλάνου: «Θεωρώ ότι αυτός που το είπε αυτό είναι ηλίθιος και το λέω δυνατά και δε με νοιάζει εάν το ακούει».

Οι υπόλοιποι επιβάτες αναγκάστηκαν να περιμένουν μέσα στο αεροσκάφος δύο ώρες, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για κακόγουστο αστείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News