default-image

Διδασκαλία Γερμανικών με… το ζόρι στα σχολεία της Ιεράπετρας

Κρήτη
Διδασκαλία Γερμανικών με… το ζόρι στα σχολεία της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και προς όλους τους αρμόδιους σε θέματα παιδείας απέστειλαν οι καθηγήτριες της Γαλλικής Γλώσσας της Ιεράπετρας διαμαρτυρόμενες για τη μη διδασκαλία της Γαλλικής Γλώσσας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων μαθητών σε όλα τα δημοτικά της Ιεράπετρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της πρωτοβάθμιας οι οποίοι επέλεξαν να διδαχτούν ως δεύτερη ξένη γλώσσα τη Γαλλική, εξαναγκάζονται να διδαχθούν άλλη ξένη γλώσσα από αυτή της επιλογής τους, δηλαδή Γερμανικά.

«Οι μαθητές που επέλεξαν να διδαχτούν τη γαλλική γλώσσα, αν και υπερτερούν σε αριθμό από αυτούς που επέλεξαν να διδαχθούν τη Γερμανική, υποχρεώθηκαν σε διδασκαλία της Γερμανικής. Διευθυντές δημοτικών σχολείων, δε, προχωρούν σε παραγγελία των αντίστοιχων σχολικών εγχειριδίων ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία με πλήρες πρόγραμμα των σχολείων τους, παρά τις αντιδράσεις των γονέων των μικρών μαθητών και μαθητριών.

Η δικαιολογία που προβάλλουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών ΠΕ05. Ακόμα, όμως, και την άλλη ξένη γλώσσα δεν τη διδάσκονται σωστά, αφού, στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, τίθενται κατά τόπους σε εφαρμογή διάφορες «πατέντες», όπως η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας σε όλα τα τμήματα από 1 ώρα την εβδομάδα και όχι από 2 ώρες την εβδομάδα, όπως προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι και υπουργικές αποφάσεις», καταγγέλλουν οι καθηγήτριες της γαλλικής γλώσσας.

«Όταν το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δαπανά τεράστια ποσά στη διοργάνωση συνεδρίων αποτίμησης της εισαγωγής της β' ξένης γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στα οποία τα συμπεράσματα που ανακοινώνονται μετά από συμμετοχή στις έρευνες όλων των εμπλεκομένων φορέων-μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, στελεχών της εκπαίδευσης - είναι όχι μόνο θετικά αλλά υπερθεματίζουν υπέρ της αύξησης των ωρών διδασκαλίας της, συνιστούν τουλάχιστον εμπαιγμό όλων αυτών των φορέων οι παραπάνω ρυθμίσεις.

Όταν με νόμο έχει θεσπιστεί η "ενίσχυση της γλωσσομάθειας" δεν είναι ειρωνεία προς την ελληνική κοινωνία η υπονόμευση της ίδιας της γλωσσομάθειας; Δεν είναι προτεραιότητα για το υπουργείο η παροχή ισότιμης εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού σχολείου και η άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων;

Ελήφθησαν υπόψη των στελεχών της εκπαίδευσης, που προχωρούν σε αυτές τις "ρυθμίσεις", οι παιδαγωγικές επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων στους μικρούς μαθητές και στη σχέση τους με το σχολείο;

Περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του υπουργείου η πρόσληψη αναπληρωτών ΠΕ05 για την κάλυψη των κενών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ή αφού, σύμφωνα με την ηγεσία του δεν ανήκουν στις "βασικές" ειδικότητες, δεν περισσεύουν κονδύλια για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών κι ας θεωρούνται από την κοινωνία αλλά και από το ίδιο το κράτος βασικό προσόν επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης;», ερωτούν οι διαμαρτυρόμενες καθηγήτριες.

«Ζητάμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος, κύριε υπουργέ, και να προχωρήσετε σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα αυθαίρετων ενεργειών και κυρίως στην άμεση πρόσληψη αναπληρωτών ΠΕ05 αλλά και ΠΕ07, ώστε όλοι οι μαθητές του ελληνικού σχολείου να έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τη γλώσσα της επιλογής τους», καταλήγουν στην επιστολή τους οι καθηγήτριες της Γαλλικής Γλώσσας.

Η απάντηση της Πρωτοβάθμιας

Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Μανόλης Μπαρμπεράκης, που έλαβε γνώση της επιστολής των καθηγητριών, απάντησε ότι «είναι καθαρά θέμα του υπουργείου από το οποίο έχουμε ζητήσει εγκαίρως να τοποθετηθούν 3 τουλάχιστον καθηγήτριες Γαλλικής στο Λασίθι για να γίνεται κανονικά το μάθημα στα Δημοτικά Σχολεία. Ωστόσο, επειδή δε μας έχουν στείλει καθηγήτριες Γαλλικής, για να μην είναι τα παιδιά μόνα στον περίβολο την ώρα που η μισή τάξη κάνει Γερμανικά, τα βάζουμε να παρακολουθούν το μάθημα χωρίς να έχουν την υποχρέωση να εξεταστούν σε αυτή τη γλώσσα αν δεν το επιθυμούν».

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News