Ειδήσεις

Απάντηση με αιχμές για "ανεπάρκεια και σόου του δημάρχου"

Απάντηση στη σκληρή ανακοίνωση του δημάρχου Φαιστού Γιώργου Αρμουτάκη, που την κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι όχι μόνο έδιωξε ικανά στελέχη που υπηρετούσαν στο Δήμο αλλά άφησε και το Δήμο χωρίς σφαγεία, χωρίς κολυμβητήριο και χωρίς καύσιμα, έδωσε η πρώην δήμαρχος Φαιστού. Μίλησε για προσπάθεια να καλύψει τις αδυναμίες της δημοτικής Αρχής και τόνισε ότι έχει επιλεκτική μνήμη.

Στην απάντησή της η κ. Πετρακογιώργη αναφέρει:

«Παλιά του τέχνη κόσκινο…

«Ακολουθώντας τη γνωστή και παγιωμένη τακτική του, ο σημερινός δήμαρχος Φαιστού εξαπολύει μύδρους κατά της απελθούσας δημοτικής Αρχής προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις», να «δικαιολογήσει» τα αδικαιολόγητα και να καλύψει τις αδυναμίες της δημοτικής του Αρχής και την ανεπάρκειά της, ανεπάρκεια που έγινε αντιληπτή με την ανάληψη της θητεία της.

Οι "παροικούντες" το δήμο Φαιστού, αυτοί που παρακολουθούν διαχρονικά τα κοινά της περιοχής και εκείνοι που γνωρίζουν τα πεπραγμένα του κ. Αρμουτάκη  (κατά τη μακρά ομολογουμένως ενασχόλησή του με τα δημοτικά πράγματα της περιοχής, από το 1979), δεν ξαφνιάζονται από τη στάση του. Τη θεωρούν αναμενόμενη. Είναι, λένε, χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου ατόμου, ενθυμούμενοι τις κατά καιρούς ανοίκειες και αήθεις επιθέσεις του στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Απαντώ σήμερα, σε ελάχιστα μόνο απ' όσα καταμαρτυρούν ο δήμαρχος και η ομάδα του, στην απερχόμενη δημοτική Αρχή και εμένα προσωπικά, παρά το ότι πρόθεσή μου ήταν η πίστωση χρόνου στη νέα δημοτική Αρχή. Κι αυτό γιατί διαπιστώνω ότι την ανεκτικότητα και το περιθώριο χρόνου το εκλαμβάνουν ως αδυναμία και προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν καλύπτοντας έτσι τις ευθύνες τους».

Το «σόου της παραλαβής»

«Η έναρξη της θητείας του σημερινού δημάρχου ξεκίνησε με το "σόου της παραλαβής", όπου φωτογραφήθηκε κραδαίνοντας ένα ανυπόγραφο σημείωμα που βέβαια δεν έγραψε, ούτε υπέγραψε η απερχόμενη δήμαρχος. Ας ερωτηθεί σχετικά ο καλά γνωρίζων, αλλά σιωπών, αντιδήμαρχός του των Οικονομικών. Όσον αφορά τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί σχετικά με την ενημέρωση της νέας δημοτικής Αρχής, διερωτώμαι: Μήπως ο σημερινός δήμαρχος δεν ήταν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης την τελευταία δημοτική περίοδο; Μήπως ο σημερινός αντιδήμαρχος Οικονομικών και αντιδήμαρχος Οικονομικών του πρώην Δήμου Μοιρών κ. Μαυράκης δεν ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχοντας πλήρη γνώση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου και των διαδικασιών προμηθειών, διαγωνισμών κ.λπ., αφού συμμετείχε σε αυτές; Σε σχεδόν καθημερινή βάση το τελευταίο τρίμηνο βρισκόταν στις υπηρεσίες του Δήμου, όπως και ο δήμαρχος επιλεκτικά έκανε τις συναντήσεις του.

Γιατί λοιπόν δεν ήταν ενημερωμένοι, αφού ο θεσμικός τους ρόλος αυτό απαιτούσε και επέβαλε; Προφανώς, γιατί δεν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για τα ουσιαστικά προβλήματα του Δήμου, αλλά μόνο στείρα αντιπολίτευση.

Είχε προηγηθεί αλλά και επακολούθησε ένα δριμύ κατηγορώ για «αποψίλωση» και "υποστελέχωση" των υπηρεσιών του Δήμου, λόγω μετακίνησης υπηρεσιακών που δεν "εκδιώχθηκαν", όπως υποστηρίζει, ούτε «απολύθηκαν», αλλά έκαναν χρήση των διατάξεων του νόμου για την ενδοδημοτική κινητικότητα ή για τις συνταξιοδοτήσεις τους. Υποτιμά το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, τις γνώσεις και την επάρκειά με την οποία ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.

Προφανώς οπαδός της άποψης ότι "η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα", o δήμαρχος επιτίθεται, ενώ πρέπει να απολογείται, γιατί: Ενώ διεκδίκησαν με την ομάδα του την ηγεσία του Δήμου "σαν έτοιμοι από καιρό, σαν έμπειροι, σαν ειδικοί και σαν σωτήρες του τόπου", διαπιστώθηκαν εξαρχής - και μάλιστα καθ' ομολογία τους - η ανεπάρκεια και η ανικανότητά τους. Γιατί τι άλλο από ανικανότητα αποδεικνύει η αδυναμία τους να προμηθεύσουν εδώ και 40 ημέρες με καύσιμα το Δήμο; Αφού εξάντλησαν όλα τα περιθώρια "ζητιανιάς" χρημάτων από Πολιτιστικούς Συλλόγους, Φορείς, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και ιδιώτες, ήρθε η ώρα της "συγγραφής κατηγορητηρίων".

Ας παραδεχθούν και δημόσια αυτό που ομολόγησαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή έστειλαν τρεις φορές τα χαρτιά, αλλά ήταν λάθος και τους επεστράφησαν. Δε δικαιολογείται να μην έχει υπόψη του το "ιστορικό" του άγονου διαγωνισμού για τα καύσιμα, την κείμενη νομοθεσία, κ.τ.λ. (δείτε σχετικά ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ, ΑΔΑ: ΩΡΚΕΩΗ1-ΦΡΩ)».

«Έχει επιλεκτική μνήμη»

«Αναρωτιέται για τα σφαγεία; Πόσο επιλεκτική μνήμη μπορεί να έχει εάν δε θυμάται ότι δεν προσήλθε και δεν υπήρξε απαρτία σε προσκλήσεις Γ.Σ. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει;

Σχετικά με το κολυμβητήριο, η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν «άθλια». Ξέρουν όμως ότι η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε σε σχετικό μας αίτημα και σήμερα τους έχουμε αφήσει μελέτη και χρηματοδότηση για τη συντήρησή του. Είναι όλα έτοιμα για τη σχετική δημοπράτηση. Επίσης κάναμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αδειοδότησή του, αν και ο κ. Αρμουτάκης ως υπομηχανικός και δύο φορές δήμαρχος δεν είχε υλοποιήσει.

Τέλος, για τα δύο έργα που αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του και που αποτελούν μέρος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Υπαίθρου, έχει αποκλειστικά την ευθύνη εάν δεν έκανε τις απαραίτητες πολιτικές παρεμβάσεις, θέτοντάς τα στις προτεραιότητές του.

Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να ειπωθούν και επιμένοντας να σεβόμαστε ζητήματα αρχών και δεοντολογίας θα αναφερθούμε σχετικά στο επόμενο Δ.Σ.».

Νωρίτερα ο κ.Αρμουτάκης είχε καταγγείλει:

«Οι απελθόντες δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος από 2/4/2014 που έληξε η σύμβαση προμήθειας καυσίμων στο Δήμο προχώρησαν για την αντιμετώπιση του θέματος με ερασιτεχνικούς και συνεπώς αναποτελεσματικούς χειρισμούς, που έφεραν το σημερινό αδιέξοδο και την αδυναμία του Δήμου να προμηθευτεί τα απαραίτητα για την κίνηση των οχημάτων του καύσιμα.

Εκτός από αυτό όμως δε μας ενημέρωσαν, όπως είχαν υποχρέωση και παρά το ότι τους το είχαμε ζητήσει εγγράφως από τις αρχές Ιουλίου, ούτε για αυτό, ούτε και για τα άλλα προβλήματα και εκκρεμότητες που κάθε μέρα βρίσκουμε μπροστά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σφαγεία σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν είναι τυχαίο ότι το κολυμβητήριο δε λειτουργεί τα δυο-τρία χρόνια, δεν είναι τυχαίο ότι απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ τα έργα:

1. "Διαμορφώσεις περιβαλλοντικού πάρκου φράγματος Φανερωμένης και δημιουργία υποστηρικτικών κτισμάτων στο Δήμο Φαιστού", προϋπολογισμού 635.000 €

2. Δημιουργία "Θεματικού Πάρκου" Αστερουσίων και υποστηρικτικών κτισμάτων "Πάρκου" στο δήμο Φαιστού, προϋπολογισμού 166.000 €.

Ανησυχούμε για να μην προκύψει αύριο κάτι άλλο δυσάρεστο για το Δήμο.

Η κατάσταση λοιπόν που αντιμετωπίζουμε τώρα με τα καύσιμα για τα οχήματα του Δήμου είναι ένα μικρό επεισόδιο στην παραπάνω σειρά - εγκληματικών για τον τόπο - "παραλείψεων". Αυτές σαφώς δεν οφείλονται στη γραφειοκρατία αλλά οφείλονται είτε στην αμέλεια, είτε στην ανευθυνότητα, είτε στην ανικανότητα, είτε στη σκοπιμότητα των αρμοδίων της απελθούσας δημοτικής διοίκησης, είτε στο συνδυασμό όλων αυτών. Τις συνέπειες όμως από όλες αυτές τις "παραλείψεις" τις βιώνει καθημερινά ο δημότης.

Σήμερα προχωρούμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της προμήθειας των καυσίμων με γρήγορους ρυθμούς και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία όλων των δημοτικών οχημάτων και θα τεθούν στην υπηρεσία του δημότη. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια να καλύψουμε το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η εκδίωξη ικανών στελεχών του Δήμου και να επιτύχουμε, με την καθοριστική συμβολή των δημοτικών υπαλλήλων, ικανοποιητικό ρυθμό λειτουργίας και απόδοσης του υπηρεσιακού μηχανισμού του Δήμου».

Σχόλια