default-image

Χρυσή τομή για τα "κόκκινα" δάνεια

Κρήτη
Χρυσή τομή για τα "κόκκινα" δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεμπλοκάρισμα του νομοσχεδίου για τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ήταν το θετικό αποτέλεσμα που επέφερε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της τρόικας.

Όπως έκανε γνωστό κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν σε ό,τι αφορά το κείμενο των ρυθμίσεων των οφειλών 110.000 επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία:

1. Σε πρώτη φάση και άμεσα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων καθώς και (ξεχωριστά) τη διαγραφή υπερήμερων οφειλών προς το Δημόσιο - και οι δύο ρυθμίσεις αφορούν περίπου 109.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

2. Σε δεύτερη φάση θα προωθηθεί αντίστοιχο πλαίσιο για τις 1.000 επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

3. Σε τρίτη φάση και ξεχωριστά θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα "κόκκινα" δάνεια νοικοκυριών, όπως τα στεγαστικά, αλλά και θα καθιερώνει και το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων.

Τη χρυσή τομή για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, έως και σε 100 δόσεις, αναζητούσαν έως αργά το βράδυ της Τρίτης τρόικα και κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Θετικά

Η εξέλιξη αυτή, όπως λένε φορείς της αγοράς αλλά και τοπικοί επιχειρηματίες, είναι θετική, καθώς θα τονώσει την αγορά που στενάζει. Ικανοποιεί εν μέρει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς έρχεται να δώσει μια ανάσα ανακούφισης στους χιλιάδες πολίτες τους οποίους τα χρέη πνίγουν ασφυκτικά. Ωστόσο, δεν κρύβουν τις φοβίες τους ότι μπορεί οι ρυθμίσεις αυτές να ενέχουν και κινδύνους...

«Το θέμα των "κόκκινων" δανείων αγγίζει περίπου το 40-45% των δανειακών επιχειρηματικών συμβάσεων. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας παλεύοντας για το ζήτημα αυτό και διαπιστώνω πως κάποιες από τις θέσεις μας ικανοποιούνται. Όμως με αυτή τη διαδικασία μιλάνε είτε για ένταξη των επιχειρήσεων σε μηχανισμό που θα κρίνει τη βιωσιμότητά τους, ο οποίος ίσως να είναι μέσα το Δημόσιο, αλλά και οι πιστωτές, δίνοντας τους τη δυνατότητα κάποια στιγμή να κεφαλαιοποιήσουν χρέη τους, να μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και στη διοίκηση της εταιρείας. Είτε μεταξύ άλλων για πανωτόκια και για ρύθμιση ουσιαστικά μακροπρόθεσμη των δανείων. Ίσως λοιπόν να κρύβει πολλούς κινδύνους», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, σημειώνοντας πως πρέπει να ληφθεί μια πιο ουσιαστική μέριμνα, τουλάχιστον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σημειώνουν μια συνέπεια στις οφειλές τους, ώστε να υπάρχει μια ανταπόδοση από το τραπεζικό σύστημα προς αυτές.

Επωφελής

«Οτιδήποτε έχει να κάνει σχετικά με την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τα άμεσα βάρη προς τις τράπεζες θα ωφελήσει. Δε γνωρίζουμε ακόμα λεπτομέρειες, βέβαια, ωστόσο ρύθμιση πρέπει να γίνει. Υπέρογκες χρεώσεις που κατά το παρελθόν έχουν χρεωθεί και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες από το αρχικό κεφάλαιο νομίζω ότι σωστό είναι να αντιμετωπιστούν», ανέφερε εκφράζοντας την άποψή του στο θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης. Προσθέτοντας επίσης ο ίδιος ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν το απόρρητο των επιχειρήσεων και να μη δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία τους.

Το ποσό

«Το θέμα είναι ποιο θα είναι το ποσό της δόσης μετά τη ρύθμιση. Ό,τι ρύθμιση και να γίνει, η δόση δυστυχώς θα είναι μεγάλη. Ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθήσει μόνο αν το επιτόκιο είναι 2%», είπε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Καράτζης.

Με τον τρόπο αυτό, πάντως, φαίνεται να ξεπερνιέται το εμπόδιο στις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μέσα από διαγραφές οφειλών και αναδιαρθρώσεις των ίδιων των εταιρειών, όπου αυτό θα κρίνεται αναγκαίο.

Ποιοι χρωστούν

Υπενθυμίζεται ότι τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρήσεων υπολογίζονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 4 με 5 δισ. ευρώ προέρχονται από 100.000 μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό μέχρι εννέα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 900.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες 10.000 επιχειρήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35 με 36 δισ. ευρώ. Χθες νωρίτερα το πρωί είχε προκύψει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μιας και η τρόικα ζητούσε περισσότερες δικλίδες ασφαλείας, για την ακρίβεια εξασφαλίσεις, για τους μεγαλο-οφειλέτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας χθες στη διάρκεια εκδήλωσης τόνιζε πως το υπουργείο έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών και απέδιδε την καθυστέρηση στην τρόικα: «Η τρόικα έχει συμφωνήσει επανειλημμένως με το νομοθέτημά μας. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παράγοντες που δε μας επιτρέπουν να νομοθετήσουμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους δανειστές.

Η αιφνιδιαστική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Η σύσκεψη αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγ. Βενιζέλο, Γκ. Χαρδούβελη, Χρ. Σταϊκούρα και με το διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, όπου φέρεται να εστίασαν και στη διαπραγμάτευση για το χρέος ενόψει του κρίσιμου ραντεβού του Γκ. Χαρδούβελη με την Κρ. Λαγκάρντ την Κυριακή. Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ώστε να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατόν, η νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών προς τα ταμεία και την εφορία. Τέλος, συμφωνία επήλθε με την τρόικα και στο να οριστεί η τιμή εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News