default-image

"Η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή πολιτικής"

Κρήτη
"Η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή πολιτικής"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεπεισμένος ότι το αρνητικό κλίμα στην αγορά δεν πρόκειται να αναστραφεί και η ανεργία να αντιμετωπιστεί αν δεν αλλάξει η πολιτική της λιτότητας στη χώρα και στην Ευρώπη εμφανίστηκε, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη, ο οικονομολόγος πρόεδρος του ΕΣΗ Μανόλης Κουμαντάκης.

«Ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί συντριπτικά και ανεπανόρθωτα», είπε. «Απαιτείται αλλαγή πολιτικής από τους κυβερνώντες. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις απαιτείται να γίνουν πράξη καθώς σε διαφορετική περίπτωση η πορεία της χώρας και της Ευρώπης θα έχει αρνητική πορεία».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε ότι το 70% των ανέργων παραμένει εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο και περίπου οι μισοί για περισσότερο από δύο χρόνια. Πως μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση έχει χαθεί, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο μεταξύ 2010-2012, με το ποσοστό φτώχειας να φτάνει πάνω από το 36%.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την αναστροφή των τάσεων της ανεργίας και εκτίμησε ότι ακόμη και αν η απασχόληση αυξάνεται με ρυθμό 1,3%, δηλαδή στο μέσο ρυθμό αύξησης της δεκαετίας του 2000, η Ελλάδα μέχρι το 2034 δε θα έχει επιστρέψει στο επίπεδο της απασχόλησης που είχε πριν την κρίση.

«Στρίψαμε το καράβι στο δρόμο της απασχόλησης»

«Στρίψαμε το καράβι στο δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο κορυφής στο Μιλάνο με αντικείμενο την ανεργία.

Επισήμανε ότι η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, ωστόσο χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι «το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο», τονίζοντας ότι όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα.

«Εφαρμόζουμε Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα προγράμματα προώθησης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης των start-ups εταιρειών, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προγράμματα μαθητείας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την πρόσβαση σε πύλες πληροφοριών, κ.λπ.» τόνισε.

Τα πρώτα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ έχουν αρχίσει να απορροφώνται και με την υποστήριξη και της Ε.Ε. ήδη "τρέχει" το 2014 ένα μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σε 145.000 ανέργους πρόσβαση στην αγορά εργασίας. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "κλειδί" για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. 

Ωστόσο, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων.

«Η Ευρώπη πρέπει να μεταδώσει στους λαούς μας μιαν ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Που θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θυσίες των λαών της Ευρώπης μπορούν να αποδώσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: «Αν δε συνεργαστούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτή, η ανεργία θα συνεχίσει να ψαλιδίζει τα κοινωνικά θεμέλια της Ένωσής μας, και κυρίως τις προοπτικές των προσπαθειών μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News