default-image

Βλήματα του Β' Π.Π. ξεθάφτηκαν σε Ιεράπετρα και Νεάπολη

Κρήτη
Βλήματα του Β' Π.Π. ξεθάφτηκαν σε Ιεράπετρα και Νεάπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλήματα, απομεινάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεθάφτηκαν σε αγροτικές εργασίες στην Ιεράπετρα και τη Νεάπολη, σπέρνοντας τον πανικό λόγω και του πρόσφατου τραγικού συμβάντος που συγκλονίζει την Ελλάδα, όπου χάθηκαν τρείς νεαροί οπλίτες.

Στην θέση Πατέλες, στις Αμμουδάρες Ιεράπετρας, ο παραγωγός πρώιμων κηπευτικών Λευτέρης Αμαριανάκης, ενώ φύτευε στο θερμοκήπιό του πιπεριές μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα, το σκαπέτι του χτύπησε ένα σιδερένιο αντικείμενο, που αμέσως του προξένησε το ενδιαφέρον.

«Επειδή όταν το σήκωσα στα χέρια μου κατάλαβα ότι ήταν συμπαγές και υπερβολικά βαρύ, υπολόγισα ότι θα πρέπει να είναι κάποιο βλήμα-απομεινάρι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έχοντας φρέσκια την είδηση του δυστυχήματος με τους τρεις νεκρούς φαντάρους, το πέταξα έξω από το θερμοκήπιό μου, κάλεσα την Αστυνομία και εκείνη με τη σειρά της κάλεσε τους πυροτεχνουργούς του Στρατού Ξηράς», μας είπε ο παραγωγός πρώιμων κηπευτικών Λευτέρης Αμαριανάκης.

Στο θερμοκήπιο του Λευτέρη Αμαργιανάκη έφτασε στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου στρατιωτικό τζιπ μεταφέροντας κλιμάκιο Πυροτεχνουργών από την 679 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών(ΠΑΠ) Τυμπακίου, συνοδευόμενο από στρατιωτικό γιατρό και ασθενοφόρο. Παρουσία αστυνομικών από το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, αποκλείστηκε η περιοχή σε ακτίνα 100 μέτρων, έγινε η περισυλλογή του βλήματος 50 χιλιοστών, με τους πυροτεχνουργούς να παίρνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας, φορώντας ειδικές εξαρτύσεις για να μη συμβεί κάποιο ατύχημα. Το βλήμα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο για να γίνει η εξουδετέρωσή του στο Πεδίο Βολής Γουβών.

Την ίδια ώρα σε πρανές αγροτικού δρόμου της Νεάπολης εντοπιζόταν ένα παρόμοιο βλήμα, το οποίο περισυνέλλεξε ειδικός πυροτεχνουργός της Αστυνομίας που ήρθε από το Ηράκλειο, το μετέφερε στο Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης, και από εκεί με την ίδια διαδικασία θα το παραλάβουν οι πυροτεχνουργοί του Στρατού Ξηράς της ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, αυτά τα ευρήματα σε περιοχές όπως στις Αμμουδάρες της Ιεράπετρας, όπου στο παρελθόν έχουν βρεθεί αρκετά τέτοια βλήματα-απομεινάρια των αεροπορικών επιδρομών κυρίως, με τα οποία επιχειρούσαν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί κατά των συμμαχικών δυνάμεων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν σκορπίσει το φόβο και την ανησυχία στις τάξεις των αγροτών. Τις περιοχές αυτές τις έχουν μετατρέψει οι παραγωγοί σε θύλακες υψηλής αγροτικής παραγωγής, έχοντας αναπτύξει στο μέγιστο βαθμό τις καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών.

«Ωραία, ήρθαν σήμερα και πήραν αυτό το βλήμα οι πυροτεχνουργοί από το θερμοκήπιό μας. Ευτυχώς που δεν έσκασε όταν το χτύπησε με το σκαπέτι του ο σύζυγός μου. Ποιος μας εγγυάται, όμως, ότι αύριο δε θα χτυπήσουμε ενώ θα σκάβουμε τη γη κάποιο άλλο βλήμα; Και ποιος μας λέει ότι το επόμενο δε θα σκάσει, σκοτώνοντας μας. Θέλω λοιπόν να ζητήσω από τις αρμόδιες Αρχές, αφού τώρα ξέρουν ότι εδώ έχουμε τέτοια ευρήματα, να έρθουν με τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης πυρομαχικών που διαθέτουν, να ανιχνεύσουν ολόκληρη την περιοχή, να περισυλλέξουν ό,τι υπάρχει στο υπέδαφος για να μπορέσουμε να δουλεύουμε και να κοιμόμαστε ήσυχοι εμείς και τα παιδιά μας», πρόσθεσε η αγρότισσα Μαρίνα Χατζηνικολάου-Αμαριανάκη.

Τα Σώματα Ασφαλείας ζητούν από τους πολίτες που βρίσκουν βλήματα κατοχικά, νάρκες ή οτιδήποτε άλλο άγνωστο και ύποπτο μεταλλικό αντικείμενο να μην το αγγίζουν και να καλούν αμέσως την Αστυνομία ή το Στρατό Ξηράς να το παραλαμβάνει.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News