default-image

Ιατροδικαστική ανατροπή στην υπόθεση Κατσούλη (Ηχητικό)

Ιατροδικαστική ανατροπή στην υπόθεση Κατσούλη (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών έδωσε κατεπείγουσα εντολή να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα οι παθολογοανατομικές και ιστολογικές εξετάσεις προκειμένου την άλλη Παρασκευή να παραδοθεί το οριστικό πόρισμα στην Εισαγγελία για την υπόθεση Κατσούλη.

Ιατροδικαστική ανατροπή μεγατόνων αποκαλύπτει σήμερα η "Νέα Κρήτη" στην υπόθεση της εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στο γήπεδο του Ηροδότου, που οδήγησε στο θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη. Η αποκάλυψη στα ιατρικά δεδομένα αναμένεται να δώσει νέα τροπή στην υπόθεση, χωρίς όμως αυτό σε καμία περίπτωση να αναιρεί ή να "ελαφρύνει" την έκρηξη βίας που για μία ακόμη φορά ανεγκέφαλοι και επικίνδυνοι κατ' ευφημισμό «οπαδοί» με τις πράξεις τους κηλίδωσαν και πάλι το ποδόσφαιρο, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο με το θάνατο του 45χρονου Κώστα Κατσούλη.

Ο νευροχειρουργός στον 98,4

«Είναι πικρία γιατί οι γιατροί και το Βενιζέλειο μπήκαν στο στόχαστρο κάποιων πριν έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας», επανέλαβε σήμερα στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη ο νευροχειρουργός Βασίλης Μωραΐτης. «Είναι πικρία γιατί αυτό που εμάς μας ενδιέφερε πρωτίστως ήταν η σωτηρία τότε του ανθρώπου. Και βέβαια καταδικάζουμε τη βία, ωστόσο πριν ολοκληρωθούν όλες οι εξετάσεις δεν μπορείς αβίαστα να προχωράς σε συμπεράσματα. Η ιατρική φαίνεται εύκολη, αλλά δεν είναι», είπε.

Κανένα ίχνος κάκωσης στο κεφάλι

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από εντολή εισαγγελέα, καταδεικνύει ότι δεν προκύπτει κανένα ίχνος κακώσεων στο κεφάλι του άτυχου φιλάθλου μακροσκοπικά, και αναμένει πλέον, για την ολοκλήρωση του πορίσματός της, εκτεταμένη παθολογοανατομική και τοξικολογική διερεύνηση, με σκοπό σε μικροσκοπικό-βιοχημικό επίπεδο να διερευνηθεί η πιθανότητα μικροσκοπικής βλάβης, με πιθανότερη κυρίως αυτή της παθολογικής αιτίας.

Όμως το αποτέλεσμα αυτό της νεκροτομής στον άτυχο 45χρονο Κώστα Κατσούλη έρχεται πλέον να δικαιώσει την αρχική ιατρική εκτίμηση των νευροχειρουργών του Βενιζελείου, με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Μωραΐτη, αλλά και των ιατροδικαστών της Κρήτης, που ενώ ο άτυχος άνδρας βρισκόταν ακόμη εν ζωή, υποστήριξαν ότι στο κεφάλι του δεν υπήρχε κανένα ίχνος κακώσεων, με αποτέλεσμα να πιθανολογούν σφόδρα τότε παθολογικά αίτια στην αιμορραγία του. Οι εξελίξεις αυτές είναι φυσικά σε αμιγώς ιατροδικαστικό επίπεδο, γιατί για το τι συνέβη στις εξέδρες του Ηροδότου, που οδήγησε στο θάνατο τον Κώστα Κατσούλη, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που έχει αναλάβει ήδη την έρευνα της υπόθεσης, και μάλιστα με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο για τους "αρνητικούς πρωταγωνιστές" των γεγονότων, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο ευρύτερα από την ποδοσφαιρική κοινότητα.

Τα νέα δεδομένα

Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Κατσούλης, μετά από δύο εβδομάδες μάχης για να κρατηθεί στη ζωή, αφήνει την τελευταία του πνοή ενώ νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, βυθίζοντας στο πένθος μια αξιοπρεπέστατη οικογένεια και μαζί της φίλους, φιλάθλους και όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες.

Τότε μια από τις σκέψεις της οικογένειάς του είναι να δωρίσουν όργανα του 45χρονου και μαζί ζωή σε άλλους συνανθρώπους του, στέλνοντας ένα μήνυμα βαθιά συμβολικό ενάντια στις φονικές εκρήξεις βίας χούλιγκαν μέσα στα γήπεδα. Όμως η Εισαγγελία παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα και μπλοκάρει την όποια σκέψη. Η υπόθεση είναι ήδη μια από τις σοβαρότερες περιπτώσεις βίας στα γήπεδα, το θέμα έχει πανελλήνιες διαστάσεις και διεθνή αντίκτυπο, και οι εισαγγελικές Αρχές θέλουν με κάθε τρόπο να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Έτσι παραγγέλλουν άμεσα μακροσκοπικό και μικροσκοπικό πλήρη έλεγχο στο κορμί του νεκρού Κώστα Κατσούλη.

Ιατροδικαστική

Την υπόθεση ιατροδικαστικά αναλαμβάνει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών του υπουργείου Δικαιοσύνης, με προϊστάμενο τον κ. Νίκο Καρακούκη και μάλιστα τη νεκροτομή αναλαμβάνει ο ιατροδικαστής κ. Σ. Μπουζιάνης, ένας εκ των κορυφαίων της υπηρεσίας. Η νεκροτομή έγινε με όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρωτόκολλα, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών, πάνω στο άψυχο σώμα και ιδίως στο κεφάλι του Κώστα Κατσούλη. Η εκτεταμένη έρευνα του ιατροδικαστή τελικώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν κατέδειξε καμία κάκωση στο κρανίο.

Μακροσκοπικά η νεκροτομή δεν έδειξε καμία ορατή θλάση του εγκεφάλου ή έτερο εμφανές σημείο βίας στο εγκεφαλικό παρέγχυμα ή κακώσεις στα μαλακά μόρια της κεφαλής (δέρμα-τριχωτό), ούτε κάταγμα του κρανίου. Παρ' όλα αυτά, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών ζήτησε περαιτέρω παθολογοανατομική και τοξικολογική εξέταση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται επίσης εντός των ημερών, προκειμένου να συνταχθεί το πλήρες και οριστικό ιατροδικαστικό πόρισμα.

Η εξέλιξη όμως αυτή ιατροδικαστικά καταδεικνύει ότι εμφανές χτύπημα στο κεφάλι δεν υπάρχει, ούτε στον εγκέφαλο, ούτε στο δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής, οπότε το ερώτημα της αιμορραγίας και του τι την προκάλεσε ίσως μένει πλέον στις δύο εξετάσεις που εκκρεμούν τα αποτελέσματά τους για να καταδειχθεί, επιστρέφοντας όμως την υπόθεση στην αρχική εκτίμηση των παθολογικών αιτίων. Όλα αυτά, βέβαια, διόλου άσχετα δεν είναι με το σκηνικό που διαδραματίστηκε στο γήπεδο του Ηροδότου και τη φονική επίθεση των χούλιγκαν, που επιτίθεντο σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους στην εξέδρα των φίλων του Εθνικού.

Ενίσχυση αρχικών εκτιμήσεων

Ακριβώς όμως αυτή η ιατροδικαστική κατάληξη, ότι χτύπημα στο κεφάλι δεν προκύπτει που να ερμηνεύει την αιμορραγία, έρχεται πλέον με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο να ενισχύσει τις αρχικές ανακοινώσεις που με απόλυτη υπευθυνότητα έκανε αρχικά ο νευροχειρουργός του Βενιζελείου Βασίλης Μωραΐτης και η διοίκηση του νοσοκομείου διά του κ. Χαριτάκη, αλλά και οι δύο ιατροδικαστές της Κρήτης, οι κ.κ. Παπαδομανωλάκης και Λιλίτσης μετέπειτα. Ότι, δηλαδή, από τη στιγμή που διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε καμία κάκωση στο κεφάλι, για την αιμορραγία ως πιθανότερη εκτίμηση στρέφονταν σε κάποια παθολογικά αίτια, με πιθανότερη εκδοχή αυτή του ανευρύσματος. Εκτίμηση που ιδίως από κεντρικά μέσα των Αθηνών και γιατρούς δέχτηκε σφοδρή επίθεση και λοιδορία, μέχρι που έφτασαν να αφήνουν υπόνοιες για επιχείρηση συγκάλυψης από ανθρώπους που έχουν δώσει όρκο για την προσφορά τους στο συνάνθρωπο ως γιατροί.

Το ιατρικό χρονικό μέχρι την αποκάλυψη

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, αργά το μεσημέρι και ενώ το κακό στο γήπεδο του Ηροδότου έχει συμβεί, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παραλαμβάνει τον Κώστα Κατσούλη από το γήπεδο και ενώ το σήμα προς το Βενιζέλειο αναφέρει οξύ λιποθυμικό επεισόδιο ατόμου που μεταφέρεται με ιδιαίτερα υψηλή πίεση στο νοσοκομείο. Γι' αυτό και αρχικά μεταφέρεται στα επείγοντα του Παθολογικού. Στη συνέχεια όμως μεταφέρεται στους νευροχειρουργούς, οι οποίοι διαπιστώνουν βαρύτατη αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Από την πρώτη στιγμή, πάντως, οι γιατροί δε διαπιστώνουν να φέρει εξωτερικές κακώσεις στο κεφάλι. Γίνεται η πρώτη αξονική τομογραφία, ενώ κατά τη διάρκεια της ιατρικής φροντίδας η κατάστασή του επιδεινώνεται. Μετά από μια απόπειρα διασωλήνωσης, που λόγω της ανατομίας του αποτυγχάνει, του γίνεται τραχειοτομία (ψευδώς αθηναϊκά μέσα μετέδωσαν ότι αυτό έγινε στην Αθήνα, μετά τη μεταφορά του στο 401 Σ.Ν.) και υποβάλλεται σε νέα αξονική με σκιαγραφική ουσία για τον εντοπισμό της αιμορραγίας. Μάλιστα, στους γιατρούς του Βενιζελείου τίθεται έντονα η υποψία, λόγω της ιδιαίτερης εικόνας που εμφανίζει, ότι η αιτία ενδέχεται να είναι παθολογική, είτε ανεύρυσμα είτε κάποια άλλη δυσπλασία.

Αυτόματα μπαίνει επειγόντως στη ΜΕΘ του Βενιζελείου, όπου εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα προστασίας λόγω της έντονης αιμορραγίας του εγκεφάλου και για την ακρίβεια έχοντας υπαραχνοειδή αλλά και ενδοκοιλιακή αιμορραγία.

Στο 401 Σ.Ν.

Οι γιατροί αποφασίζουν από την πρώτη στιγμή για την ασφάλειά του ότι θα πρέπει να μεταφερθεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο και ειδικότερα σε ένα από τα τρία που διαθέτει η χώρα, το 401 Σ.Ν., το 251 ΓΝΑ ή τον Ερυθρό Σταυρό, καθώς είναι δυνατόν να προκαλέσει και νέο επεισόδιο αιμορραγίας εγκεφάλου.

Μεταφέρεται με αεροδιακομιδή στο 401 Σ.Ν., όπου ο εκεί νευροχειρουργός κ. Μήτσου τον υποβάλλει σε νέα αξονική και ταυτόχρονα του κάνει και κοιλιοστομία, θεωρώντας ότι θα αναπτύξει υδροκεφαλία λόγω της κατάστασής του.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ανακοίνωση του Βενιζελείου, όσο και οι δηλώσεις των ιατροδικαστών της Κρήτης κ.κ. Παπαδομανωλάκη και Λιλίτση αναφέρουν ρητά ότι δεν υπάρχουν ίχνη ή ενδείξεις κακώσεων στο κεφάλι του και ότι το πιθανότερο είναι η εγκεφαλική αιμορραγία να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της ρήξης ανευρύσματος.

Ψηφιακή αγγειογραφία

Στο 401 Σ.Ν. μία μέρα μετά την άφιξή του εκεί υποβάλλεται σε ψηφιακή αγγειογραφία, εξέταση που στο Ηράκλειο, λόγω απουσίας ειδικού αλλά και εξειδικευμένου εργαστηρίου, δεν μπορούσε να γίνει και ο νευροχειρουργός κ. Μήτσου γνωματεύει ότι από αυτήν δεν προκύπτει ανεύρυσμα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο ιατροδικαστής που αρχικά εξέτασαν εν ζωή στο 401 Σ.Ν. τον Κώστα Κατσούλη επικεντρώνονται στο μη εντοπισμό ανευρύσματος. Καμία γνωμάτευσή τους όμως δεν αναφέρεται σε χτύπημα στο κεφάλι του 46χρονου. Αντίθετα με αυτό, με πρωταγωνιστές κεντρικά μέσα ενημέρωσης των Αθηνών αλλά και κάποιους γιατρούς, αρχίζει μια ακατάσχετη παραφιλολογία εξ επαγωγής, ότι αφού δεν υπάρχει ανεύρυσμα, άρα ο 46χρονος θα πρέπει να είχε χτυπηθεί στο κεφάλι.

Η απάντηση της νεκροτομής

Μέχρι που φτάνουμε, μετά την κατάληξη του Κώστα Κατσούλη, στη νεκροτομή, που μετά από την εντολή του εισαγγελέα έκανε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, η οποία διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία κάκωση στο κεφάλι του 46χρονου. Το γεγονός πάντως ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών δε μένει στα αποτελέσματα της νεκροτομής, αλλά προχωρά σε εκτεταμένη παθολογοανατομική και τοξικολογική περαιτέρω διερεύνηση αποδεικνύει ότι μπαίνουμε πλέον σε μικροσκοπικό βιοχημικό επίπεδο. Στόχος κυρίως να ερευνηθεί η πιθανότητα μικροσκοπικής βλάβης κατά βάση παθολογικής αιτίας, ενδεχομένως ακόμη και ενός πολύ μικρού ανευρύσματος, που με άλλο τρόπο δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Το ερώτημα λοιπόν τι προκάλεσε την εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία στον Κώστα Κατσούλη για την ώρα παραμένει ανοιχτό.

ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ

Η γενεσιουργός αιτία αναλλοίωτη

Τόσο όμως οι ιατροδικαστές όσο και οι νευροχειρουργοί συμφωνούν ότι σε επιθετικές καταστάσεις ιδιαίτερης έντασης, που μπορεί να προκαλέσουν υψηλή πίεση, μπορεί ένα αγγείο να σπάσει και να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στον εγκέφαλο. Πολύ περισσότερο που ακόμη και ένα σκηνικό βίαιης απώθησης και όχι κατά ανάγκη στο κεφάλι, θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη αγγείων και εγκεφαλική αιμορραγία.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι σημειώνουν ότι, ανεξάρτητα από την αιτία της εγκεφαλικής αιμορραγίας, γενεσιουργός αιτία υπήρξε η εγκληματική επίθεση των χούλιγκαν, με την πρωτοφανή έκρηξη βίας τους, για την οποία θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Είτε με χτύπημα στο κεφάλι είτε χωρίς αυτό, η κατάληξη για τον Κώστα Κατσούλη υπήρξε τραγική, στιγματίζοντας βαριά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Ηρακλείου.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News