default-image

Ζευγάρι δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ για χρέος 56.363 ευρώ

Κρήτη
Ζευγάρι δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ για χρέος 56.363 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μηδενικές" καταβολές και διάσωση όλης της περιουσίας για ζευγάρι, λόγω του συνόλου των χρεών του, της οικονομικής αδυναμίας, των δαπανών διαβίωσης και του γεγονότος ότι του συζύγου το εισόδημα υπέστη μείωση, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου Χανίων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με την ημερ. 4/7/2014 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Χανίων, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, παρείχε τη δικαίωση σε υπερχρεωμένο ζευγάρι από χωριό της περιοχής του δήμου Πλατανιά, καθώς οι τράπεζες αρνήθηκαν να ρυθμίσουν το χρέος του συζύγου ως οφειλέτη και της συζύγου ως εγγυήτριας σε τρεις τράπεζες αλλά και σε 12 δανειακές συμβάσεις (πιστωτικές κάρτες-καταναλωτικά δάνεια), συνολικού ποσού 56.363,40 ευρώ .

Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας οι εν λόγω δανειολήπτες είναι μέλη, πρόκειται για δανειολήπτες ζευγάρι, χωρίς παιδιά. Ο σύζυγος, ηλικίας 46 ετών, είναι ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο μισθό 628,55 ευρώ και 208,91 ευρώ ετησίως από γεωργικό εισόδημα, η δε σύζυγος επιδοτούμενη άνεργη από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Περιουσιακά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους:

Ο σύζυγος:

α) Κατοικία 120 τ.μ. εντός του οικισμού, κυριότητας κατά 100%

β) Αγροτεμάχιο 2.228 τ.μ., με μονοετή καλλιέργεια

γ) Αγροτεμάχιο 2.716 τ.μ. με ελιές, κυριότητας κατά 50%

δ) Αγροτεμάχιο 445 τ.μ. με ελιές, κυριότητας κατά 100%

ε) Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Η σύζυγος δε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά της.

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του προδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ. 1, 8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι οι δανειολήπτες πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα στερούμενα πτωχευτικής ικανότητας, που έχουν ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, καθώς του συζύγου μειώθηκε ο μισθός, η δε σύζυγος είναι άνεργη εγγεγραμμένη στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, τους χορήγησε προσωρινή διαταγή.

Στην προσωρινή διαταγή το Δικαστήριο αποφάσισε:

1) Διατάσσει μηδενικές καταβολές μέχρι τις 25-5-2015 με επανεξέταση βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης.

2) Διατάσσει την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων  κατά των αιτούντων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης(η ημερομηνία εκδίκασης έχει οριστεί για τις 25/2/2022) και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας των.

Συμπερασματικά, για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή την εξωδικαστική προσπάθεια για τα μέλη της, η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική και είναι σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου Κατσέλη, καθώς η δικαστής, κατανοώντας την οικονομική δυσκολία της υπερχρεωμένης οικογένειας, δεν καθορίζει δόσεις (μηδενικές καταβολές) για κανένα εκ των συζύγων ενώ με την απόφαση διασώζεται όλη η περιουσίας τους.

Για ενημέρωση, ένταξη στο νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News