default-image

"Ανοίγει" ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση του Σφενδυλίου

Κρήτη
"Ανοίγει" ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση του Σφενδυλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα χαρτιά στην... πράξη φαίνεται ότι περνά επιτέλους ο σχεδιασμός για την οργανωμένη μετεγκατάσταση του Σφενδυλίου σε έκταση κοντά στον οικισμό και έξω βεβαίως από τα όρια ασφαλείας του φράγματος Αποσελέμη. Ο σχεδιασμός που προβλέπει τη δημιουργία βασικών οικιστικών υποδομών και υποδομών ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος είχε μπει σε τροχιά εκκίνησης από τις αρχές του 2012. Αλλά έκτοτε έμεινε στα χαρτιά...

Τώρα, μετά από αναμονή δυόμισι ετών, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της ειλημμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου για δράσεις που θα συμβάλουν στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος Αποσελέμη, αφού έφτασε η ώρα να γίνει ο διαγωνισμός εξαγοράς ακινήτων βόρεια του σημερινού οικισμού του Σφενδυλίου.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου, η μειοδοτική δημοπρασία για αγορά ακινήτων στις Ποταμιές από το Δήμο Χερσονήσου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο δημοτικό κατάστημα στις Γούρνες (πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, από τις 10:00 έως τις 12:00).Πρόκειται για τη β' φάση του διαγωνισμού για αγορά ακινήτων, συνολικής έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων, στην περιοχή βόρεια του οικισμού Σφενδυλίου.

Κέντρο, μουσείο και πλατεία

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αγορά θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την κατασκευή- ίδρυση:

1) Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,

 2) μουσείου, αφενός για να συμπεριλάβει τα ευρήματα της περιοχής κατάκλισης και αφετέρου εκθέματα σχετικά με την εξέλιξη του έργου και

3) πλατείας και διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων- θέας.

Πρόκειται για το ουσιαστικό βήμα υλοποίησης αφενός σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου και αφετέρου των δεσμεύσεων που είχαν δοθεί προς τους κατοίκους του Σφενδυλίου.

Κάτοικοι που τους "πνίγει" η αγανάκτηση, καθώς δεσμεύσεις των αρμοδίων για τη μετεγκατάσταση του οικισμού ως τώρα έχουν πέσει στο κενό. Αφού είναι αξιοσημείωτο πως το σχετικό κονδύλι για την εξαγορά έκτασης 30 στρ. βόρεια του Σφενδυλίου και την μετεγκατάσταση του οικισμού εξασφαλίστηκε πριν από δυόμισι και βάλε χρόνια!

Ήταν συγκεκριμένα Φεβρουάριος του 2012 όταν η λογική πρυτάνευσε στο υπουργείο Υποδομών που μετά από πιέσεις ενέκρινε το απειροελάχιστο, μπροστά στο δυσθεώρητο κόστος άνω των 220 εκατομμυρίων ευρώ του έργου, κονδύλι αναφορικά με τη μετεγκατάσταση του Σφενδυλίου.

Τότε λοιπόν εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για την εξαγορά μιας έκτασης βόρεια του σημερινού οικισμού και έξω από τα όρια ασφαλείας του φράγματος. Στην έκταση θα διαμορφωθούν οι βασικές υποδομές- δρόμοι, δίκτυα, σχέδιο πόλης- ώστε να μπορέσουν να μετεγκατασταθούν εκεί σε μια πολεοδομημένη ζώνη 15 στρ. οι ξεριζωμένες λόγω του φράγματος οικογένειες.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News