default-image

Το Ηράκλειο γίνεται μια γροθιά κατά του ΕΝΦΙΑ

Κρήτη
Το Ηράκλειο γίνεται μια γροθιά κατά του ΕΝΦΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκατέσσερις μαζικοί φορείς του Ηρακλείου προετοιμάζονται να οπλίσουν τη φαρέτρα τους στη διάρκεια κοινής συνάντησης για την υπόθεση αυτή, στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, απ' όπου καθημερινά περνούν πάρα πολλοί εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, δηλώνοντας πλήρη αδυναμία πληρωμής τού δυσβάσταχτου φόρου και ζητώντας από τους συνδικαλιστές να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο!

«Όταν 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία κινδυνεύοντας από κατάσχεση, όταν 6,3 εκατομμύρια βρίσκονται στο κατώφλι του ορίου της φτώχιας, ενώ 2 εκατομμύρια ήδη το έχουν διαβεί, όταν στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη φορολογία για κατοχή ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή με νέο κεφαλικό φόρο εντελώς άδικο, παράλογο και αντισυνταγματικό, οδηγώντας εργαζομένους, μικρομεσαίους, εμπόρους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους και αγρότες στην πλήρη απόγνωση», αναφέρουν στο κείμενο τους οι συνυπογράφοντες φορείς.

Συγκεκριμένα, τη δράση τους κατά του ΕΝΦΙΑ συντονίζουν η ΑΔΕΔΥ, το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Ένωση Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΟΑΣΝΗ, η ΟΕΒΕΝΗ, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, οι Πολίτες κατά του ΕΝΦΙΑ, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Ν. Ηρακλείου, το ΤΕΕ/ΤΑΚ και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων.

«Έρχονται κλαίγοντας»

Όπως λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, «έρχονται εδώ οι άνθρωποι βάζοντας τα κλάματα. Άνθρωποι αξιοπρεπείς. Δεν είναι απατεώνες. Απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το συγκεκριμένο φόρο και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν όταν ένας συνταξιούχος παίρνει 500 ευρώ, να πληρώσει και τον ΕΝΦΙΑ». Ο κ. Βοργιάς τονίζει επίσης ότι από τα γραφεία του ΕΚΗ έχουν περάσει και άνθρωποι που το εισόδημά τους κάθε μήνα δεν ξεπερνάει τα 300 και τα 400 ευρώ και τους ζητούν το μισό ποσό να το πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ!

«Ο φόρος αυτός είναι αντισυνταγματικός. Δεν μπορεί να φορολογείται η πρώτη κατοικία. Δεν μπορεί να φορολογείται το αγροτεμάχιο. Δεν μπορεί να φορολογούνται ακίνητα χωρίς ηλεκτροδότηση. Κι έτσι ο σκοπός της συνάντησης της Πέμπτης, εκτός από την καταδίκη του νόμου, είναι να δούμε σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου μήπως μπορούμε να κινηθούμε με ομαδική προσφυγή καταγγέλλοντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου», λέει ο συνδικαλιστής, που καταλήγει λέγοντας ότι αν η προσφυγή αυτή έχει αίσιο τέλος, τότε από τη μία ο νόμος αυτός καταργείται και από την άλλη θα επιβληθεί στο Δημόσιο να επιστρέψει τα χρήματα που έχουν ήδη πληρωθεί πίσω στους πολίτες που σύρθηκαν στις τράπεζες για να τα πληρώσουν.

Το ΤΕΕ

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τίποτα πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης, αλλά θεωρώ ότι θα δικαιωθεί ο αγώνας μας αυτός», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιάννης Χαρωνίτης. «Τώρα για το κατά πόσο είναι εφικτό να τα καταφέρουμε νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο το πόσο ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό πλέον. Ήδη οι τριγμοί που έχει προκαλέσει ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλοι και άρα θεωρούμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος», προσθέτει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Χαρωνίτη, «δε συζητάμε πόσο άδικος και πόσο σκληρός είναι αυτός ο νόμος. Και δε θα πω αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι. Γιατί υπάρχουν νόμοι σε όλο τον κόσμο για φορολόγηση της κατοικίας, αλλά υπάρχει συνήθως ένας νόμος. Όχι εκατό. Δηλαδή να πληρώνεις και χαράτσι στη ΔΕΗ και ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη και ουσιαστικά για το ίδιο ακίνητο να πληρώνεις δέκα φορές σε δέκα διαφορετικούς οργανισμούς, φορείς, υπουργεία και δεν ξέρω εγώ τι άλλο». Καταλήγοντας, ο Γιάννης Χαρωνίτης λέει πως «συνήθως ο ένας και μοναδικός φόρος της ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό πληρώνεται στους Δήμους κι αυτό για να μπορεί στη συνέχεια ο Δήμος να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα παρέχοντας αντισταθμιστικά οφέλη στους δημότες, σε έργα και υπηρεσίες».

Δυσβάσταχτος ο φόρος για τις επιχειρήσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης τονίζει στη "Νέα Κρήτη": «Εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας να ακυρώσουμε το νόμο. Και αν δούμε την πλευρά τη δικιά μας ως επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, ασυζητητί ο φόρος είναι δυσβάσταχτος. Φανταστείτε επιχειρήσεις που έχουν πάρα πολύ μεγάλους στεγασμένους χώρους. Είναι υπέρογκα τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Από τη μια συζητάμε για ανάπτυξη και από την άλλη βάζουμε φόρους οι οποίοι δεν μπορούν να πληρωθούν. Βλέπουμε ότι τέλος του μήνα, ενώ θα έπρεπε τα μαγαζιά να "ανεβαίνουν", αντί να υπάρχει άνοδος, υπάρχει πτώση λόγω του ότι οι φόροι που προστίθενται συνέχεια, και ειδικά ο ΕΝΦΙΑ, είναι πάρα πολύ μεγάλοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγοραστική δύναμη από το κοινό να προχωρήσει σε αγορές και να κινηθεί η αγορά». Ο κ. Λεκάκης φέρνει επίσης ένα άλλο παράδειγμα από τη Βιοτεχνική Περιοχή της Φοινικιάς στην οποία είναι εγκατεστημένη η επιχείρησή του. «Εδώ για να πάρεις άδεια πρέπει να έχεις οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων. Και έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και σε φορολογεί για τα 3 στρέμματα γης που είναι ακάλυπτα και δε σου αποδίδουν τίποτα και πληρώνεις και για τα χίλια μέτρα που είναι ο στεγασμένος χώρος. Και ποσά που είναι δυσβάσταχτα με τις αντικειμενικές αξίες που προβλέπονται, αλλά δεν ισχύουν».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News