default-image

"Δυσοίωνο το μέλλον για το ΒΟΑΚ"

Κρήτη
"Δυσοίωνο το μέλλον για το ΒΟΑΚ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστο και δυσοίωνο το μέλλον για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ σύμφωνα με το βουλευτή ΑΝΕΛ Κώστα Δαμαβολίτη μετά και την απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών σε ερώτησή του. Παράλληλα ο βουλευτής τάσσεται κατά της επιβολής διοδίων.

Αναλυτικά, η υπ' αριθμ. πρωτ. 1446/373 απάντηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην υπ' αριθμ. πρωτ. 1428/18-09-2014 αναφορά του βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Δαμαβολίτη, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης, επιβεβαιώνει την διαχρονική αδιαφορία των κυβερνώντων και τη συστηματική μεθοδικότητα ένταξης του μεγαλόπνοου αυτού έργου σε καθεστώς συμβάσεως με ιδιώτες.

Στην απάντησή του, το υπουργείο Υποδομών αναφέρει ότι έθεσε επί τάπητος την τεκμηριωμένη μελέτη που έχει συντάξει ο Ο.Α.Κ και κατέθεσε ο κ. Δαμαβολίτης, αλλά παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει ο βουλευτής, «κρατά σκληρή στάση, επιχειρώντας να μας πείσει ότι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί για χρηματοδότηση των ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020 και η πιθανότητα ανακατανομής πόρων σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 επαρκούν για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη μείωση της επικινδυνότητας του ταλαιπωρημένου οδικού δικτύου».

Όπως σημειώνει ο κ. Δαμαβολίτης, για την κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις σε επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας υπολογίζεται ότι απαιτούνται 2 δισ. ευρώ. Με δράσεις που περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις (μικρής & μεσαίας κλίμακας, ανάλογου κόστους) στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο προωθείται η δημιουργία κλίματος για την αναγκαιότητα επιβολής διοδίων για την κατασκευή του ΒΟΑΚ.

Ο βουλευτής Ηρακλείου τάσσεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής διοδίων στο ΒΟΑΚ. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, «παραμερίζοντας», όπως λέει, «τα κομματικά τους κριτήρια και επιδιώξεις», να χαράξουν από κοινού την πορεία πλεύσης και δράσης, για την κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού άξονα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού.

Ερώτηση του βουλευτή για τα ζεολιθικά προϊόντα

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για προώθηση του ορυκτού ζεόλιθος, τη χρήση του στον αγροτικό τομέα και στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κατέθεσε σήμερα την υπ' αριθμ. πρωτ. 3384/7-10-2014 ερώτηση, σχετικά με την πιστοποίηση "Ζεολιθικών προϊόντων".

Όπως αναφέρει ο κ. Δαμαβολίτης, «ήδη πολλοί αγρότες σε όλη την Ελλάδα, έχοντας πειστεί για τις ιδιότητες του ζεόλιθου, τον χρησιμοποιούν στο σύνολο της παραγωγής τους.

Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η θέσπιση του απαραίτητου νομικού πλαισίου και η δημιουργία αρμόδιων φορέων πιστοποίησης, προκειμένου να αποκτήσουν τα "ζεολιθικά προϊόντα" προστιθέμενη αξία.

Η αξία αυτή θα προσδώσει επιπλέον κίνητρα σε όσους επιθυμούν να περάσουν στην εν λόγω καλλιέργεια. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή καινοτόμων προϊόντων όπως για παράδειγμα το "ζεόλαδο"».

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής προσφέρει διεξόδους και προοπτικές ανάπτυξης και εξωστρέφειας στον αγροτικό κλάδο, ο οποίος έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News