default-image

Αναβολή για να απολογηθούν πήραν οι δουλέμποροι

Κρήτη
Αναβολή για να απολογηθούν πήραν οι δουλέμποροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι τρεις Σύριοι, ηλικίας 28, 28 και 38 ετών, και ο 27χρονος Ιρακινός, που συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο, μετά την εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών από την Ελλάδα και την Κρήτη προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρωί πέρασαν πήγαν στον ανακριτή αλλά ζήτησαν και πήραν προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί οπότε και θα περάσουν εκ νέου το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Όλοι τους αντιμετωπίσουν κατηγορίες για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνση μεταφοράς και εξασφάλιση καταλύματος σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα, κατά συναυτουργία, εκ κερδοσκοπίας, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια. Επίσης κατηγορούνται και για κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται επιπλέον δύο άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα και συγκεκριμένα ένας 25χρονος υπήκοος Συρίας και ένας 37χρονος Έλληνας.

Με αμοιβή 1.500-3.000 ευρώ

Οι δράστες διακινούσαν μη νόμιμους μετανάστες είτε ακτοπλοϊκώς από τα παράλια της Κρήτης, είτε αεροπορικώς από αεροδρόμια του νησιού.

Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή ποσό από 1.500 ως 3.000 ευρώ. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους των μελών της και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Οργανωτικό ρόλο στο κύκλωμα είχε ο ένας από τους 28χρονους Σύριους, ενώ οι λοιποί εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνταν κατά περίπτωση στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και τη διεκπεραίωση οικονομικών ζητημάτων που αφορούν την παράνομη διακίνηση.

Πώς δρούσαν

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης υποδέχονταν από την Αθήνα στο λιμάνι του Ηρακλείου μη νόμιμους μετανάστες, που επιδίωκαν τη μετάβασή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε διάφορα καταλύματα που χρησιμοποιούσαν στο Ηράκλειο, όπου τους κρατούσαν υπό την επιτήρησή τους μέχρι την οργάνωση της παράνομης διακίνησής τους. Ακολούθως τους μετέφεραν σε παραλίες του νησιού, όπου τους επιβίβαζαν σε πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία.

Σε άλλες περιπτώσεις, η διακίνηση γινόταν μέσω των αεροδρομίων του νησιού, όπου τα μέλη του κυκλώματος εφοδίαζαν τους μη νόμιμους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ευρωπαϊκών χωρών, επιτυγχάνοντας την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα μας.

Τα ευρήματα

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και στους χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 4.290 ευρώ, βιβλιάρια καταθέσεων, μια πλαστή ταυτότητα Αρχών Ρουμανίας, μια πλαστή σφραγίδα, 4 κινητά τηλέφωνα, δύο ξύλινα κλομπ, ένα πτυσσόμενο μαχαίρι-αναπτήρας, τετράδια με ιδιόχειρες σημειώσεις και το όχημα που χρησιμοποιούνταν ως μέσο μεταφοράς και διευκόλυνσης της διακίνησης των μη νόμιμων μεταναστών.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News