Ειδήσεις

Εκλογές ΠΕΔ:Οι υποψηφιότητες,το παρασκήνιο,ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την Περιφερειακή  Ένωση Δήμων Κρήτης. Πρώτοι το νήμα της κατάθεσης έκοψαν οι κ. Λαμπρινός, Βάμβουκας, Ζερβός και Κόκκινος, ανακοινώνοντας την από κοινού προσπάθεια για τη διεκδίκηση της πλειοψηφίας στην ΠΕΔ με επικεφαλής το δήμαρχο Ηρακλείου. Σήμερα είχαμε και την επιβεβαίωση μίας ακόμη υποψηφιότηταςμ αυτής του Γιάννη Μαλανδράκη.

Οι προθέσεις Γ. Κουράκη και Γ. Μαρινάκη

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες, με το δήμαρχο Πλατανιά να επιβεβαιώνει σήμερα την κάθοδό του στην εκλογική διαδικασία, με τις πληροφορίες να θέλουν να έχει στο πλευρό του μεταξύ άλλων τόσο το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη όσο και τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του neakriti.gr τόσο ο Γιάννης Κουράκης όσο και ο Γιώργος Μαρινάκης δε θα είναι υποψήφιοι για τη διεκδίκηση θέσης μέσα στην ΠΕΔ.

Το «ραντεβού» των «περιφερειακών» και οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, πριν από 15 ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο συνάντηση των λεγόμενων «περιφερειακών» δημάρχων με το δήμαρχο Πλατανιά, όπου συζητήθηκε εκτενώς η υποψηφιότητα του Γιάννη Μαλανδράκη. Δέκα δήμαρχοι φέρεται να έχουν «κλειδώσει» την υποψηφιότητά τους, με τις επίσημες ανακοινώσεις μάλιστα να αναμένονται αύριο το πρωί, οπότε και οι δήμαρχοι θα ανακοινώσουν από κοινού τη στήριξη στον Γιάννη Μαλανδράκη. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ανοίξει τα χαρτιά τους, όπως ο κύριος Μαστοράκης, ο οποίος τόνισε ότι «με το Δήμο Πλατανιά έχουμε τα ίδια τουριστικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά. Υπάρχει σεβασμός για το Ηράκλειο, που είναι όμορος δήμος, ωστόσο είναι περισσότερο αστικός, αλλά τα κοινά μας χαρακτηριστικά δεν είναι τόσα για να συστρατευτούμε».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Neakriti.gr οι δήμαρχοι Μαλεβιζίου και Φαιστού, Μαμουλάκης και Αρμουτάκης αντίστοιχα, θα είναι υποψήφιοι στο πλευρό του Βασίλη Λαμπρινού.

«Ο κ. Μαλανδράκης είναι αξιόλογος δήμαρχος, ωστόσο με το Δήμο Ηρακλείου είμαστε όμοροι και ο Βασίλης Λαμπρινός έχει όλα τα χαρακτηριστικά με τα οποία μπορούμε να συστρατευτούμε», δήλωσε ο Κώστας Μαμουλάκης, ενώ ο Γιώργος Αρμουτάκης τόνισε: «Άποψή μου είναι ότι πάντα πρέπει να στηρίζουμε το δήμαρχο της έδρας. Μετρήσαμε εξαρχής θετικά την υποψηφιότητα του κ. Λαμπρινού, η οποία είναι μία σοβαρή υποψηφιότητα».

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες

Οι υποψήφιοι για την ΠΕΔ Κρήτης έχουν ξεκινήσει από τα προηγούμενα 24ωρα έναν αγώνα δρόμου για να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας και πολύ περισσότερο γέφυρες συμμαχίας με δημάρχους αλλά και δημοτικούς συμβούλους που διαθέτουν ψήφο κατά την εκλογική διαδικασία. Και αυτό σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς δεν αποκλείεται κατά την εκλογική διαδικασία της Τετάρτης να δούμε τον ίδιο Δήμο να «μοιράζει» τις ψήφους του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Γόρτυνας, με τον Νίκο Σχοιναράκη να τονίζει ότι εξαρχής ήταν υπέρ μίας κοινής προσπάθειας και εφόσον αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί τότε ο συνδυασμούς του συνειδητά θα μοιράσει τις 2 ψήφους που του αναλογούν.

«Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν. Εμείς θέλαμε ένα ενωτικό σχήμα. Αφού δεν υπάρχει, το συμφέρον του Δήμου μας είναι να μοιράσουμε τις ψήφους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σχοιναράκης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της ΠΕΔ Κρήτης, το Δ.Σ. που θα προκύψει είναι 21μελές, εκ των οποίων 12 μέλη είναι δήμαρχοι και 9 μέλη δημοτικοί σύμβουλοι.

Για την εκλογή τους ψηφίζουν συνολικά 125 άτομα, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους 24 Δήμους του νησιού. Κάθε Δήμος διαθέτει ωστόσο διαφορετική «δυναμική» ως προς τις ψήφους. Έτσι, για παράδειγμα, από το Δήμο Χερσονήσου  ψηφίζουν 5  άτομα, από τη Βιάννο 2, από τα Χανιά 12 και από τα Σφακιά 1. Αυτή ακριβώς τη «δυναμική» έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι συνδυασμοί για να δουν αν τους «βγαίνουν τα κουκκιά», καθώς οι μεγαλύτεροι Δήμοι ως προς τα άτομα που ψηφίζουν είναι οι Δήμοι Ηρακλείου και Χανίων, που διαθέτουν 29 και 19 ψήφους, αντίστοιχα.

Τρίτος «παίκτης» ο ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο το μεσημέρι στις 3 «κλειδώνουν» οι συνδυασμοί, οπότε και θα γίνουν γνωστά τα ψηφοδέλτια. Μάλιστα από τις προηγούμενες ημέρες είχε εν μέρει διαμορφωθεί και ένα κλίμα ότι ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να «κατεβάσει» τρίτο ψηφοδέλτιο. Το neakriti.gr επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά το οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Βασίλη Λαμπρινό, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο πλεύσης, Σύμφωνα με τις πληροφορίες ωστόσο, είναι σε εξέλιξη σοβαρές διεργασίες για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μαλανδράκη.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια