Ειδήσεις

Β.Λαμπρινός: "Η παράταξή μου δε διαθέτει χαφιέδες"

Υψηλοί τόνοι απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, όπου στο τραπέζι πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν η υπόθεση των 36 συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι, μετά από ένα γαϊτανάκι αντίθετων διοικητικών αποφάσεων, βρίσκονται στον αέρα, με την πρώην πρόεδρο του αρμόδιου Οργανισμού, Ελένη Κόκκορη, να πνέει μένεα κατά της νέας δημοτικής Αρχής, στην οποία, πέρα από το γεγονός ότι τάσσεται δικαστικά ενάντια στους συμβασιούχους εργαζομένους, η ίδια χρεώνει εν κρυπτώ μεθόδευση της νομικής δίωξης εις βάρος της πρώην διοίκησης του Δημοτικού Οργανισμού!

«Η παράταξή μου δε διαθέτει χαφιέδες», τόνισε σε αυστηρό ύφος ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός ,απαντώντας σε προηγούμενη αιχμηρή τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου και πρώην πρόεδρου του Οργανισμού του Δήμου Ηρακλείου για τους παιδικούς , Ελένης  Κόκκορη, η οποία στην ομιλία της μεταξύ άλλων δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ξέρουμε όλοι ποιος με έδωσε, αλλά όλα στο τέλος πληρώνονται. Όσο ήμουν στο τιμόνι του Οργανισμού φέρθηκα ηθικά σωστά και έκανα τα πάντα για μη βρεθούν συμβασιούχοι στο δρόμο και να μην ταλαιπωρηθούν δεκάδες οικογένειες».

Και όλα αυτά, καθώς, όπως είχε γράψει από το πρωί το neakriti.gr, η πρώην πρόεδρος Ελένη Κόκκορη και τα μέλη της πρώην διοίκησης του αρμόδιου Δημοτικού Οργανισμού Ηρακλείου καλούνται για εισαγγελική ανάκριση το Νοέμβριο, επειδή επέλεξαν - πολιτικά - να λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων και ενάντια στις μνημονιακές υποχρεώσεις!

Απόψε ο κ. Λαμπρινός υποστήριξε ότι Θα πράξει σε συνεργασία  με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία και του έθεσε δύο προτάσεις: Είτε ο Δήμος να ασκήσει έφεση και να πάει τρία χρόνια πίσω η υπόθεση, είτε  να μην ασκηθεί έφεση και να υπάρξουν προβλήματα πληρωμής των εργαζομένων.

Ο δήμαρχος σε άλλο μέρος της ομιλίας του υπογράμμισε: «Πέρα από όλα αυτά, ποιος θα τολμούσε, πόσω μάλλον ο Λαμπρινός και η παράταξή του, να ζητήσει την απόλυση των εργαζομένων και να μείνουν οι παιδικοί χωρίς  προσωπικό;», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή του να μη δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των παιδικών και των οικογενειών, τα παιδιά των οποίων φιλοξενούνται σε αυτούς.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι κ.Συντυχάκης και Κασαπάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, και ο κ. Λυγερός  από τους Ενεργούς Πολίτες, οι όποιοι και αναφέρθηκαν σε παραδείγματα άλλων δήμων της χώρας, όπου συμβασιούχοι  με βάση πρωτοβάθμιες δικαστικές αποφάσεις προσελήφθησαν ως ορισμένου χρόνου.

Μάλιστα, η αντιπολίτευση στην πλειοψηφία της έθεσε τη δημοτική Αρχή προ των πολιτικών ευθυνών της, λέγοντας συγκεκριμένα ότι δε γίνεται σε κάθε απόφαση κυβερνητική, ή αλλιώς μνημονιακή, να αλλάζει ρότα και κατεύθυνση η δημοτική Αρχή.

Το χρονικό

Πώς όμως έχει η υπόθεση αναλυτικά: Οι 36 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου είχαν προσφύγει δικαστικά με στόχο να διασφαλίσουν την παραμονή τους στις εργασιακές θέσεις που, όπως είναι γνωστό, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άποψη που εξέφραζε σταθερά τα προηγούμενα χρόνια και η αρμόδια από το Δήμο, δηλαδή η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Ελένη Κόκκορη.

Τον Ιούνιο που πέρασε βγήκε η πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση, η οποία και τη δικαίωσε, αφού αξιολόγησε ότι χωρίς την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους αποσταθεροποιείται η λειτουργία των παιδικών σταθμών, καθώς θα κλείσουν τμήματα, αν όχι συγκεκριμένοι παιδικοί σταθμοί. Μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε όχι μόνο την παραμονή των εργαζομένων στη θέση τους αλλά και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Τότε, λοιπόν, το γάντι έπεσε στην πλευρά της τότε δημοτικής Αρχής για το τι θα πράξει. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου γνωμάτευσε προς τη δημοτική Αρχή την κατάθεση έφεσης κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης δικαίωσης των εργαζομένων. Διευκρίνιζε τότε πως, από νομικής πλευράς, ο Δήμος Ηρακλείου, βάσει του νόμου, είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε προσφυγή διότι σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση των παιδικών σταθμών θα κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Τότε η κ. Κόκκορη συγκάλεσε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΟΠΦΑΜΕΗ προκειμένου να μπουν επί τάπητος τα δεδομένα και να αποφασιστεί τι θα γίνει. Παρά την απειλή των διώξεων, με ψήφους 6 υπέρ και 1 λευκό (αυτό του κ. Βουρεξάκη) αποφασίστηκε να μην υποβληθεί έφεση κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης.

Απόφαση, βεβαίως, που λήφθηκε με καθαρά πολιτική-κοινωνική χροιά. Υπό το σκεπτικό πως, υποβάλλοντας έφεση, ο Δήμος θα κινούνταν ενάντια σε εργαζομένους. Και μάλιστα εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες, πραγματικές ανάγκες και δίχως τους οποίους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στις δομές των παιδικών σταθμών.

Η τότε απόφαση στάλθηκε, όπως όλες οι αποφάσεις των Δήμων άλλωστε, προς επικύρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Για να επιστραφεί μερικές μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου, στο Δήμο από το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρη Ροκαδάκη ως άκυρη!..

Η οργή της Ελένης Κόκκορη

Εντωμεταξύ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι εξελίξεις για το θέμα έτρεχαν... Από τις 2 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη εις βάρος της κ. Κόκκορη και του υπόλοιπου Δ.Σ. του ΔΟΠΦΑΜΕΗ, με τους κατηγορούμενους, μάλιστα, να καλούνται να περάσουν στις 5 Νοεμβρίου από ανάκριση.

Με το που ενημερώθηκε για την εις βάρος της εισαγγελική δίωξη η κ. Κόκκορη αποφάσισε να ψάξει το τι ακριβώς είχε συμβεί και πώς προήλθε η δίωξη, προ μάλιστα της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ανασκαλεύοντας και ψάχνοντας, λοιπόν, τι είχε γίνει, η ίδια διαπίστωσε και υποστηρίζει από την πλευρά της πως η δίωξη ασκήθηκε μετά από πληροφοριακό υλικό που δόθηκε στην Εισαγγελία από πλευράς της νέας δημοτικής Αρχής που είχε, εντωμεταξύ, αναλάβει καθήκοντα! Κοινώς δηλαδή, «καρφώθηκε» ότι έπρεπε ως διοίκηση να είχε υποβάλει έφεση κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τους εργαζόμενους αλλά δεν το έπραξε...

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει οργή στην κ. Κόκκορη αλλά και στις τάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, στα χαρακώματα ενάντια στη δημοτική Αρχή βγήκε η Λαϊκή Συσπείρωση, με φόντο την ανατροπή που υπήρξε προ ημερών. Όταν και το νέο 15μελές πια Δ.Σ. του αρμόδιου Δημοτικού Οργανισμού, μετά από το ακυρωτικό έγγραφο που κατέφθασε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αποφάσισε πλήρη αλλαγή ρότας. Δηλαδή, να εφεσιβάλει ο Δήμος την απόφαση υπέρ των συμβασιούχων... Η απόφαση λήφθηκε με 11 ψήφους υπέρ, 2 κατά (από την Ελένη Κόκκορη εκ μέρους της παράταξης Κουράκη και την Καλλιόπη Συντυχάκη εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης), και 2 λευκά (από τον αντιδήμαρχο Κώστα Βαρδαβά και τον εκπρόσωπο των Ενεργών Πολιτών Άρη Αθανασάκη).

Μετά από όλα αυτά είναι σίγουρο πως στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική Αρχή θα στριμωχτεί, καλούμενη πια να πάρει μια καθαρή πολιτική απόφαση... Αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξη και αρωγή τους προς τους εργαζόμενους!..

Λευτέρης Κουμαντάκης-Γιώργος Σαχίνης-Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια