Ειδήσεις

Τίμησαν τη μνήμη του Γ. Σηφάκη στην επέτειο του «Αθήνα 2004»

Μεγάλη συγκίνηση και εικόνες μνήμης στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό χωριό για την επέτειο των 10 ετών απ' τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Με αφορμή της εκδήλωσης τιμήθηκε η μνήμη του Ηρακλειώτη αθλητή ΑμεΑ Γιώργου Σηφάκη, αλλά και των Ποικιλίδη, Πολλάτου που έφυγαν από τη ζωή.

Μνήμες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ξύπνησαν το περασμένο Σάββατο στην επέτειο των δέκα χρόνων από το 2004.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε στην κεντρική πλατεία του Ολυμπιακού Χωριού η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Σύλλογο Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού συγκεντρώθηκαν όσοι βοήθησαν τη διεξαγωγή των αγώνων.

Εθελοντές, εργαζόμενοι, αθλητές και παράγοντες γέμισαν την πλατεία της Πράσινης Ζώνης, σε μια ευκαιρία να θυμηθούν τις λαμπρές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν τρεις αδικοχαμένοι αθλητές που έχασαν τη ζωή τους, τους περασμένους μήνες. Η πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, παρέδωσε στο Δήμαρχο Αχαρνών δύο μαρμάρινες με το όνομα της Άννας Πολλάτου και του Παναγιώτη Ποικιλίδη, ενώ η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ιωάννα Καρυοφύλλη μία ακόμα, για τον Παραολυμπιονίκη Γιώργο Σηφάκη, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ονοματοδοσία τριών πλατειών του Ολυμπιακού Χωριού.

Καπράλος: «Η μικρή Ελλάδα, τους ανάγκασε να ζητήσουν συγνώμη»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είμαστε σήμερα εδώ, εργαζόμενοι και εθελοντές της ΑΘΗΝΑ 2004, εργαζόμενοι τότε στο Δημόσιο για τους Αγώνες, Ολυμπιονίκες και αθλητές για να γιορτάσουμε τα δέκα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Τότε που η Ελλάδα, πέτυχε έναν Άθλο. Όλοι μας, όλοι σας, όλοι σχεδόν οι Έλληνες, με πάθος και κέφι, με μεράκι και, πάνω απ΄όλα, με ομοψυχία, έδειξαν θαυμαστές ικανότητες που έφεραν εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο οργανωτικό εγχείρημα για μια τόσο μικρή χώρα. Και μάλιστα, σε μια περίοδο όπου ελάχιστοι ήταν εκείνοι - σε ολόκληρο τον κόσμο - που πίστευαν ότι η πατρίδα μας θα μπορούσε να τα καταφέρει.

Και όμως, η μικρή Ελλάδα όχι μόνο τα κατάφερε αλλά ανάγκασε όσους προεξοφλούσαν μια παταγώδη αποτυχία, να ζητήσουν τελικά συγγνώμη και να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα διοργάνωσε "Dream Games", όπως είπε ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΕ, J. Rogge. Ονειρεμένους Αγώνες!

Απόψε, είναι ημέρα πραγματικής χαράς και συγκίνησης: Μετά από δέκα χρόνια, είμαστε και πάλι μαζί με τους άξιους συνεργάτες μας, όλους αυτούς που έβαλαν, από όποια θέση κι αν είχαν, το λιθαράκι τους, για να κατασκευασθεί το τέλειο οικοδόμημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι κοντά μας και οι Ολυμπιονίκες και Παρολυμπιονίκες μας. Αυτοί που μας τίμησαν και μας τιμούν φορώντας τα χρώματα της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μας γεμίζουν υπερηφάνεια με τις επιτυχίες τους.

Έχουμε εδώ και τους εθελοντές μας, όλους αυτούς που έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και έδειξαν σε όλους εκείνες τις ημέρες, το μεγαλείο της Ελληνικής καρδιάς.

Σήμερα, στο Ολυμπιακό Χωριό, μαζί με τους κατοίκους αυτού του συμβολικού για τους Αγώνες χώρου, με τη θερμή φιλοξενία του Δημάρχου Αχαρνών, γιορτάζουμε μια επέτειο που τιμά, πάνω απ΄όλα, τα προτερήματα και τις αρετές των Ελλήνων, αυτά που έκαναν τη χώρα μας να λάμψει.

Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς όλοι, όπως κι εγώ νιώθουμε μεγάλη θλίψη, αφ΄ενός βλέποντας τις φωτογραφίες της εγκατάλειψης των αθλητικών εγκαταστάσεων, αφ' ετέρου ακούγοντας κακεντρεχή και εμπαθή σχόλια, ότι δηλαδή οι Αγώνες φταίνε για όλα τα δεινά της χώρας μας.

Σχόλια που πλήθυναν της ημέρες της συμπλήρωσης των δέκα ετών, επιχειρώντας να σπιλώσουν την επέτειο και να απαξιώσουν τη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλοί χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να καλύψουν την δική τους ευθύνη ή ανεπάρκεια. Και φροντίζουν να ξεχνούν ότι για 17 ημέρες, η Αθήνα μας ήταν το κέντρο του κόσμου και ότι για πρώτη φορά ολόκληρη η υφήλιος ασχολείτο και σχολίαζε με τόσο θετικό τρόπο την Ελλάδα.

Κανένας δεν μπορεί να μας κλέψει τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε το 2004 και γι' αυτό πάντα θα τιμούμε όλους αυτούς που προσπάθησαν και πέτυχαν τον Άθλο!

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σε μια συμβολική κίνηση, ανέλαβε τον καθαρισμό του Μνημείου Ολυμπιονικών του Χωριού, του Μνημείου αυτού που στέκεται μπροστά σας και που πριν λίγες ημέρες ήταν βεβηλωμένο, γεμάτο μουτζούρες και μπογιές».

Μπαχ: «Βοηθήσατε ώστε να δει ο κόσμος τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο οποίος τόνισε:

«Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων έφερε το αρχαίο δώρο της Ελλάδας προς ολόκληρο τον κόσμο σε μια νέα εποχή. Τα αποτελέσματα μεταμόρφωσαν τη πόλη, ενέπνευσαν την χώρα και ενεργοποίησαν τον κόσμο όλο. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής στο Ολυμπιακό Χωριό είναι καταπληκτική ιδέα. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος ώστε να ξαναμπούμε στο πνεύμα της ενότητας και αδελφοσύνης που προωθούν οι αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είτε έχεις αγωνιστεί στη διοργάνωση, είτε έχεις εργαστεί για αυτή, είτε έχεις προσφέρει ως εθελοντής, έχεις κάθε δικαίωμα να αισθάνεσαι περήφανος για τη θετική συνεισφορά σου προς την Αθήνα, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η Ελλάδα έχει υποστεί πολλές αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αγώνες είχαν θετική επίδραση στην όμορφη χώρα σας. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι η κληρονομιά των αγώνων περιλαμβάνει νέο διεθνές αεροδρόμιο, δύο γραμμές του μετρό, ένα τραμ και έναν προαστιακό σιδηρόδρομο που εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες της.

Πολλές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι σε χρήση, άλλες έχουν βρει νέα ζωή και άλλες ελπίζουμε να βρουν σύντομα τη χρήση τους. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα θυμούνται για πολλά χρόνια την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Και εσείς βοηθήσατε ώστε να δει ο κόσμος όλος τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα»

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμα τους παρευρισκομένους ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, η Πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Πρόεδρος του συλλόγου Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού Βασίλης Παραδέλλης, η Aντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Ιωάννα Καρυοφύλλη και η εκ μέρους των εθελοντών των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» η Κατερίνα Σγούρα.

Έγινε επίσης παρουσίαση του «Master Plan και των τρόπων αξιοποίησης της Πράσινης Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού» από τον διευθυντή περιβάλλοντος του «Αθήνα 2004» Γιώργο Καζαντζόπουλο και τον Νίκο Θυμάκη της ομάδας εθελοντών γεωτεχνικών «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ».

Στα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού παραδόθηκαν δύο μεγάλα ζωγραφισμένα πανό από την ομάδα εθελοντών των NOC assistants.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στους ΟΑ «Αθήνα 2004» με τους κκ Σπανουδάκη, Σίμιτσεκ, Παπαπετρόπουλο παρέδωσαν στον Σύλλογο Πολιτικής Προστασίας τον Χάρτη με τα οικήματα όπου διέμεναν στο Ολυμπιακό Χωριό οι 202 Ολυμπιακές Αποστολές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια