default-image

Μετεγκατάσταση στα χαρτιά για τους κατοίκους του Σφεντυλίου

Μετεγκατάσταση στα χαρτιά για τους κατοίκους του Σφεντυλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στιγμή που το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης, το φράγμα Αποσελέμη, εξακολουθεί να γεμίζει με... εκατομμύρια ευρώ και όχι με νερό, κάτοικοι του Σφεντυλίου "βουλιάζουν" στην οργή, καθώς οι δεκάδες δεσμεύσεις των αρμοδίων για τη μετεγκατάσταση του οικισμού πέφτουν στο κενό.

Όσον αφορά στο υδρευτικό έργο, επιστήμονες εκφράζουν για μια ακόμη φορά τις επιφυλάξεις τους για τις ποσότητες νερού που θα συγκεντρώνει το φράγμα.

Μετεγκατάσταση... στα χαρτιά

Μετά από 2 χρόνια και 6 μήνες, οπότε εξασφαλίστηκε σχετικό κονδύλι, η μετεγκατάσταση του οικισμού παραμένει ακόμα στα χαρτιά, με τους κατοίκους να τονίζουν για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον οικισμό.

Το φράγμα προχώρησε, όχι όμως και η μετεγκατάσταση.

Εμπόδιο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες

Αν και ο χώρος έχει εξευρεθεί, δεν έχει ακόμα αγοραστεί από το Δήμο Χερσονήσου. Η νέα δημοτική Αρχή Χερσονήσου αποδίδει την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και εμπόδια, καθώς και στην έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Μαστοράκη, ο τοπογράφος θα έπρεπε να βρει συμβόλαια, αλλά και τους ιδιοκτήτες των επίμαχων εκτάσεων, οι οποίοι ήταν… άφαντοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετά από 30 μήνες, ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες φαίνεται ότι εντοπίστηκαν, με τον Γιάννη Μαστοράκη να εκφράζει την πεποίθησή του ότι τον επόμενο μήνα ο Δήμος θα αποκτήσει τις πρώτες εκτάσεις για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Σφεντυλίου.

«Ελπίζω ότι, αν υπάρξει προθυμία προσφορών από ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν κριθεί κατάλληλα, θα υπάρξουν τα πρώτα ακίνητα του πυρήνα της έκτασης που προγραμματίζει ο Δήμος Χερσονήσου να μεταφέρει τον οικισμό Σφεντυλίου. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η απόκτηση του χώρου στον οποίο θα κατασκευαστεί η νέα εκκλησία του οικισμού», σημειώνει.

Σε επόμενη φάση, ο Δήμος θα αναζητήσει τρόπους για να συμπληρώσει τα υπόλοιπα στρέμματα που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση του συνόλου του οικισμού».

Ύστατη λύση οι απαλλοτριώσεις

Στην περίπτωση πάντως που ιδιοκτήτες δε «συμφωνήσουν» με τη δημοτική Αρχή, η τελευταία θα κινήσει τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των εκτάσεων, διαδικασία χρονοβόρα, με τους πολίτες να τονίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News