Ειδήσεις

Το υγραέριο "μπαίνει" στις πολυκατοικίες της Κρήτης

Ανοίγει ο δρόμος για να ζεσταθούν φθηνότερα με υγραέριο χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες που διαθέτουν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο και στην Κρήτη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε, προωθεί ρύθμιση με βάση την οποία δε θα απαιτείται στις πολυκατοικίες η συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών για να εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση κάποιος στο διαμέρισμά του. Αυτό συνεπώς λύνει το γόρδιο δεσμό στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, πάντως, η μείωση κατά 10 λεπτά στο φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, που θα αρχίσει να πωλείται στα μέσα Οκτωβρίου, δε φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές.

Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε, αυτό σημαίνει ότι δε θα είναι απαραίτητη η συναίνεση του 51% των ιδιοκτητών για να αυτονομηθεί ένα διαμέρισμα σε ό,τι αφορά τη θέρμανσή του. Και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να χρησιμοποιούνται άλλοι τρόποι θέρμανσης, αντί του πετρελαίου, όπως είναι το υγραέριο, που είναι ένα πιο οικονομικό καύσιμο.

Τη δυνατότητα αυτή φαίνεται ότι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες και στην Κρήτη, καθώς η μείωση του κόστους θέρμανσης υπολογίζεται ότι αγγίζει το 30% έως και 40% σε σχέση με τις δαπάνες για το πετρέλαιο. Όσον αφορά το καύσιμο αυτό καθαυτό, όπως αναφέρεται, έχει μικρότερο φόρο και η συνολική εξοικονόμηση που μπορεί να έχει κάποιος κατά τη διάρκεια των ετών είναι έως 40%, ανάλογα την περίπτωση.

Οι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην τοποθέτηση δεξαμενής, είτε φιαλών, ενώ το κόστος για την εγκατάσταση λέβητα υγραερίου υπολογίζεται στις 3.000 ευρώ. Η εγκατάσταση όμως, όπως τονίζεται, πρέπει να γίνει βάσει της νομοθεσίας, ώστε να είναι πάντα ασφαλής για το χρήστη και για τους περίοικους.

Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο

Η μείωση πάντως του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 10 λεπτά το λίτρο δε φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές. Παρά το ότι η διάθεσή του ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει την αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου κατά 40%, οι καταναλωτές από την πλευρά τους δε σπεύδουν να το προμηθευτούν τόσο λόγω των σχετικά καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ακόμα, όσο και λόγω του ότι δε διαθέτουν το ποσό που απαιτείται για να το αγοράσουν.

Της Έλλης Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια