Ειδήσεις

Aπόβαση στη Λότζια από εκπαιδευτικούς

"Θερμή" αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που έχει προγραμματιστεί για τις 5:55 το απόγευμα. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ένωση Γονέων Μαθητών Ηρακλείου ετοιμάζουν δυναμική "απόβαση" για τα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική σχολική και μαθητική κοινότητα.

Θερμή αναμένεται, την ίδια στιγμή, και η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη του 2015, τα οποία η δημοτική Αρχή προτίθεται να διατηρήσει "παγωμένα" στα ίδια επίπεδα. Η παράταξη μάλιστα "Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες" θα καταθέτει στο τραπέζι τη δική της πρόταση για μείωση των τελών.

Στο εκπαιδευτικό μέτωπο, το ΠΑΜΕ και η Ένωση Γονέων Μαθητών απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα μαζικής προσέλευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας για τα προβλήματα σε επίπεδο υποδομών, χρηματοδότησης και προσωπικού που ταλανίζουν τα σχολεία.

«Ως γονείς και εκπαιδευτικοί ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με μια τραγική κατάσταση στα σχολεία μας. Εκτός από τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, υπάρχει μια φρικτή πραγματικότητα, που είναι ο υποσιτισμός των παιδιών στα σχολεία.

Γι' αυτό το λόγο αιτούμαστε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου για τα παρακάτω ζητήματα, που αφορούν το σύνολο των σχολείων, των μαθητών και των γονέων τους, όπως:

Α) Χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, και εποπτικά μέσα για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και δημοτών. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη.

Β) Το φάσμα του υποσιτισμού γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και άλλα που το ρεύμα στο σπίτι τους είναι "κομμένο". Αυτή είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο ενός απάνθρωπου συστήματος, που χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Βέβαια, δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, εφόσον η αιτία που γεννά τον υποσιτισμό αλλά και την ανεργία και τη φτώχια των γονιών τους είναι η άνευ προηγουμένου εντεινόμενη, βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Αυτά τα κρούσματα απαιτούν άμεση λύση, άμεση παρέμβαση:

Απαιτούμε να εξασφαλιστεί τώρα με έκτακτο κρατικό κονδύλι ένα γεύμα καθημερινά για κάθε μαθητή, μέσω του Δήμου, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό τους. Παλεύουμε να διευρυνθεί η διάθεση γεύματος σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με την προοπτική σίτισης από δομές σε κάθε σχολείο.

Επίσης ζητούμε μέριμνα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και για τον εμβολιασμό κάθε μαθητή. Κανένα σπίτι δίχως ρεύμα.

Γ) Αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση των σχολικών μονάδων. Το κτηριακό πρόβλημα είναι μεγάλο σε όλες τις βαθμίδες σχολικών μονάδων, ειδικά στην πρωτοβάθμια και συγκεκριμένα στα νηπιαγωγεία. Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή και παιδαγωγικά ορθή λύση αυτού του προβλήματος σε κατάλληλες κτηριακές δομές, χωρίς εφαρμογή των ΣΔΙΤ. Να υλοποιηθεί κτηριολόγιο σε επίπεδο Δήμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ένωση Γονέων.

«Για όλα τα παραπάνω απαιτείται να μη βρει σύμμαχο τη δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου η κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης της παιδείας.

Χρειάζεται να οργανώσει την πάλη όχι μόνο των γονέων, αλλά και όλων των δημοτών, για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον κρατικό Π/Υ και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς την Τοπική Διοίκηση. Να μην επαναληφθεί η πρακτική της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, όπου από ιδίους πόρους έδωσαν 200.000 ευρώ για τις σχολικές επιτροπές.

Αντί να σηκώσει γη και ουρανό διεκδικώντας αύξηση των επιχορηγήσεων στις σχολικές επιτροπές, προτίμησε να πάρει τα χρήματα των δημοτών και να ασκήσει "κοινωνική πολιτική". Αυτό όμως είναι η αρχή της μεταβίβασης των αυτονόητων υποχρεώσεων του κράτους (σχολεία, πρόνοια, υγεία, κ.λπ.) στους ίδιους τους δημότες.

Εννοείται πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού καμιά σχέση δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν με τις δήθεν "φιλανθρωπικές" δραστηριότητες επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ, για την προβολή του "κοινωνικού προσώπου" και της "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης" εκείνων που ακόμη και σε περίοδο κρίσης βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, τη στιγμή που απολύουν εργαζομένους και πετσοκόβουν μισθούς.

Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και θετική απόφαση γι' αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

Μείωση από 5% έως 8% θέλουν οι "Ενεργοί Πολίτες"

Ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ξεχωρίζει στη σημερινή συνεδρίαση είναι αυτό των δημοτικών τελών για το 2015. Όπως έχουμε γράψει, η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να διατηρηθούν τα δημοτικά τέλη και την επόμενη χρονιά στα ίδια επίπεδα, στα οποία έχουν μείνει "παγωμένα" για κοινωνικούς λόγους την τελευταία 5ετία.

Ως είθισται, βεβαίως, κάθε φορά που συζητιούνται τα δημοτικά τέλη, δημοτική Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους... Οι "Ενεργοί Πολίτες" μάλιστα καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, αποφασίζοντας τη μείωση των δημοτικών τελών.

Ειδικότερα, η πρόταση της παράταξης του Ηλία Λυγερού έχει ως εξής:

1. Γενική μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%-8% σε όλες τις κατηγορίες.

2. Να εφαρμοστεί κοινωνικό τιμολόγιο στις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας.

3. Να μειωθούν τα τέλη στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της πόλης μας.

4. Να γίνουν πραγματικά ανταποδοτικά τα τέλη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους "Ενεργούς Πολίτες", η συνολική επιβάρυνση που θα προκύψει από την προτεινόμενη μείωση στο επίπεδο των εσόδων θα είναι της τάξης των 800.000 ευρώ, ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί, σύμφωνα με την παράταξη, όπως αποδεικνύει το θετικό ισοζύγιο εσόδων-εξόδων, από τα τέλη τα τελευταία χρόνια.

«Τα δημοτικά τέλη τα τελευταία χρόνια παραμένουν σταθερά, χωρίς αυξήσεις. Όμως πολλές παράμετροι στην οικονομική ζωή έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Κυρίως έχει μειωθεί δραματικά η οικονομική κατάσταση των δημοτών και όλου του λαού, σαν συνέπεια των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται. Το μέσο εισόδημα έχει πέσει κατά 26% σε σχέση με το 2009, η ανεργία έχει φτάσει στο 28% και η φυγή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό συνεχίζεται. Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στο νομό μας τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν ήταν μεγαλύτερος από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν (με συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ανοίγουν στον τομέα των υπηρεσιών 31 στις 57, ενώ αυτών που κλείνουν στη μεταποίηση και το εμπόριο 81/126).

Επιπλέον, οι μισθοί (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) έχουν περιοριστεί σημαντικά. Είναι 25% μικρότεροι από το 2009 και με βασικό μισθό στα 511 ευρώ. Ο αριθμός των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ανέρχεται σε 2,5 εκατ., ενώ άλλα 3,8 εκατ. βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο φτώχιας. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που κάνει χρήση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ συνεχώς μεγαλώνει.

Πουθενά στα Δήμο μας δεν εφαρμόζονται ειδικά κοινωνικά τιμολόγια (τέλη, νερό κ.λπ.)», αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών".

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια