Ειδήσεις

Λουκέτο στα δικαστήρια Σητείας - Ιεράπετρας

Στο πλαίσιο του κλεισίματος, της υποβάθμισης ή της μεταφοράς στον Άγιο Νικόλαο των δημοσίων υπηρεσιών της Ιεράπετρας και της Σητείας, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην κατάργηση των πλημμελειοδικείων αυτών των δυο πόλεων, υποχρεώνοντας εκατοντάδες διάδικους, μάρτυρες στις υποθέσεις και δικηγόρους να στριμώχνονται στα Δικαστήρια της Νεάπολης, όπου το προσωπικό έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 70% και η εξυπηρέτηση του κόσμου γίνεται μετ' εμποδίων.

Με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν όλες οι μεταβατικές έδρες από τα ειρηνοδικεία της χώρας, καταργούνται όλες οι έδρες των μονομελών πλημμελειοδικείων απ' όλες τις πόλεις που διαθέτουν ειρηνοδικείο, πλην κάποιων νησιών.

«Μια φορά το μήνα συνεδρίαζαν με τη σύνθεση μονομελούς πρωτοδικείου και εκδίκαζαν σοβαρές ποινικές υποθέσεις που ήταν αρμοδιότητα δικαστηρίου ανώτερου του ειρηνοδικείου, το οποίο εκδικάζει πιο απλές υποθέσεις. Την περασμένη Δευτέρα στην Ιεράπετρα εκδικάστηκαν περισσότερες από 70 υποθέσεις, με 500 περίπου πολίτες, διάδικους, μάρτυρες και δικηγόρους να γλιτώνουν το ταξίδι και τα έξοδα στα Δικαστήρια της Νεάπολης. Η εξέλιξη είναι δυσμενής για όλους, αφού όλες οι υποθέσεις που μέχρι σήμερα εκδικάζονταν στην Ιεράπετρα και τη Σητεία θα εκδικάζονται πλέον στη Νεάπολη», μας είπε ο δικηγόρος κ Σπύρος Τσικαλουδάκης.

Στο ερώτημα γιατί δεν αντιδρούν οι δικηγορικοί σύλλογοι ο κ. Τσικαλουδάκης είναι σαφής: «Πάει καιρός που η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων δε συνεδριάζει, ενώ υπάρχουν σοβαρά θέματα υποστελέχωσης των δικαστηρίων και καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, που έχει γίνει και πανάκριβη εκτός των άλλων. Ο πολίτης τώρα για να καταθέσει μια μήνυση από 10 ευρώ θέλει 100, ενώ για να κάνει έφεση σε μια υπόθεσή του θέλει 150 ευρώ, αν και πριν ήταν δωρεάν.

Έχουν ληφθεί πολλές αποφάσεις σε βάρος των δικηγόρων και των πολιτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κάνει τίποτα ως κλάδος. Έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα παράβολα υπέρ του Δημοσίου και η Δικαιοσύνη έχει γίνει προνόμιο μόνο των πλουσίων. Αν και ο ΦΠΑ 23% στις αποδείξεις των δικηγόρων δεν έχει μεταφερθεί στον πολίτη, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη έχει γίνει πανάκριβη».

"Χρυσή" η Δικαιοσύνη

Στη Νέαπολη για τις υποθέσεις τους

Για τους κατοίκους της Ιεράπετρας και της Σητείας που μέχρι τώρα δεν είχαν το μαρτύριο της μεταφοράς τους στα Δικαστήρια της Νεάπολης, με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και σε χρήμα, η απονομή της δικαιοσύνης στο εξής θα είναι ακόμα ακριβότερη για πάρα πολλούς λόγους.

Παράλληλα καταργείται και το διοικητικό μονομελές Δικαστήριο της Νεάπολης και μεταφέρεται στο Ηράκλειο, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι διοικητικές υποθέσεις κατά του Δημοσίου δε θα εκδικάζονται στο Λασίθι, αλλά στο Ηράκλειο, με τα οικονομικά βάρη να γίνονται έτσι πολύ περισσότερα για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της Ιεράπετρας και της Σητεία

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια