Ειδήσεις

Ιδού τα αίτια πυρκαγιάς των Ι.Χ.!

Εμπρησμοί και ελλιπής συντήρηση καίνε τα αυτοκίνητα στο Ηράκλειο. Περίπου στο 1% φτάνει ο αριθμός των οχημάτων που για διάφορους λόγους καίγονται στο Ηράκλειο. Στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανεβάζουν τον αριθμό των καμένων αυτοκινήτων κατά το τρέχον έτος και συγκεκριμένα τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014 στα 53. Το 2013 τα καμένα αυτοκίνητα ανέρχονταν συνολικά στα 76, ενώ το 2012 είχαν φτάσει οι πυρκαγιές σε αυτοκίνητα τις 89.

Αντιδικίες, κλεμμένα οχήματα που εκπλήρωσαν το σκοπό τους, αντεκδικήσεις και ελλιπής συντήρηση αποτελούν κατά προσέγγιση τους κυριότερους λόγους που τα αυτοκίνητα καίγονται στο Ηράκλειο.

Το φαινόμενο όχημα εν κινήσει να φλέγεται είναι εξαιρετικά σπάνιο για καλοσυντηρημένο όχημα. Η οικονομική κρίση, που φέρνει έλλειψη συντήρησης, οι σπάνιες επισκέψεις πλέον στον ηλεκτρολόγο, τα φθαρμένα από την έλλειψη αντικατάστασης ηλεκτρικά κυρίως μέρη του οχήματος, αλλά και τα μηχανικά του, όπως καλωδιώσεις και άλλα, δημιουργούν, όπως επισημαίνει μιλώντας στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης, το πρόβλημα της ανάφλεξης οχήματος ακόμη και εν κινήσει.

Σε προηγούμενα χρόνια, σε περιοχές του Ηρακλείου, όπως για παράδειγμα στην Κηπούπολη, είχαμε το πρόβλημα των συνεχών εμπρησμών σταθμευμένων αυτοκινήτων ακόμη και σε πιλοτές, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Έκτοτε μεμονωμένα περιστατικά σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, που τις περισσότερες φορές παραπέμπουν σε φαινόμενα αντεκδίκησης, φέρνουν στο προσκήνιο και στην ειδησεογραφία συχνά-πυκνά φαινόμενα ανάφλεξης και καψίματος αυτοκινήτων.

Από την άλλη, «η διαρροή πολλές φορές υγρού καυσίμου και το βραχυκύκλωμα φθαρμένων καλωδίων ή ακόμη και η εν κινήσει δημιουργία σπινθήρα αποτελούν αιτίες που αυτοκίνητα κάηκαν στους δρόμους του νομού Ηρακλείου», τονίζει ο κ. Λιονάκης.

Μάλιστα το φετινό καλοκαίρι πέρασε στα... ψιλά περιστατικό με πούλμαν με 52 επιβάτες, που εξαιτίας της τριβής δημιουργήθηκε σπινθήρας στον τροχό με εκδήλωση καπνού. Μάλιστα, η εμπειρία και η γνώση του οδηγού απέτρεψαν τα χειρότερα, αφού και έγκαιρα αποβίβασε τους επιβάτες και απομάκρυνε το όχημα και έκανε χρήση των πυροσβεστικών μέσων του οχήματός του, αποφεύγοντας τα χειρότερα μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική.

Ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των οχημάτων με πυροσβεστήρα, κάτι που και ο ΚΟΚ το προβλέπει, και που σπάνια υπάρχει ή είναι σε λειτουργική κατάσταση και σε εύχρηστη θέση, φαίνεται πλέον και από τα στοιχεία του ρεπορτάζ ότι είναι από τα πιο αναγκαία αντικείμενα που πρέπει να φέρει στο αυτοκίνητό του ένας οδηγός για την αποτροπή της κακιάς ώρας, όπως αναφέρει ο κ. Λιονάκης.

Τα στατιστικά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Ηρακλείου, το 2012 κάηκαν συνολικά 89 αυτοκίνητα. Το 45% από αυτά και συγκεκριμένα τα 40 πήραν φωτιά από εμπρησμό από πρόθεση.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα, τα 13 κάηκαν από αμέλεια, τα 8 τυχαία και τα 28 από άγνωστη αιτία.

Το 2013 τυλίχθηκαν στις φλόγες συνολικά 76 αυτοκίνητα, όπου από αυτά ένα 59% και συγκεκριμένα τα 45 αφορούσαν σε εμπρησμό από πρόθεση. Σε ένα ποσοστό 11% η αιτία ήταν άγνωστη, ενώ κάηκαν από αμέλεια 6 αυτοκίνητα και τυχαία 17 αυτοκίνητα.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είχαμε στο Ηράκλειο 5 καμένα αυτοκίνητα από εμπρησμό από πρόθεση, 4 κάηκαν τυχαία και δύο από άγνωστη αιτία.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός των φλεγόμενων αυτοκινήτων ανήλθε σε 18 και κατά το τρίτο τρίμηνο σε 24.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια