default-image

Σαρώνουν οι ιώσεις στην Κρήτη

Σαρώνουν οι ιώσεις στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις άλλαξε λίγο ο καιρός και η γρίπη έχει αρχίσει να εισβάλλει για τα καλά στα σπίτια μας, κάνοντας την εμφάνισή της καταρχήν στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. «Είναι η απλή γρίπη και είναι φυσιολογικό φαινόμενο», ξεκαθαρίζει στη "Νέα Κρήτη" η γνωστή παιδίατρος και μέχρι πρόσφατα υπεύθυνη του Δήμου Ηρακλείου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς Ελένη Κόκορη. Από την πλευρά του, ο διατροφολόγος απ' το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης δίνει χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα που του απευθύναμε γύρω από τη σωστή διατροφή που θα θωρακίσει τα παιδιά μας από το πρωί που θα σηκωθούν για να πάνε στο σχολείο και καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας απέναντι σε ιώσεις, αλλά και που θα τους δώσει δύναμη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της μαθητικής τους δραστηριότητας.

Πριν προλάβει το παιδί να πάει στο σχολείο, πρέπει και να σταματήσει να πηγαίνει, για να κρεβατωθεί στο σπίτι του έχοντας συνάχι, πονόλαιμο, ακόμα και υψηλούς πυρετούς. Η Ελένη Κόκορη απαντά στη "Νέα Κρήτη" ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουμε και την εναλλαγή των θερμοκρασιών και έτσι ξαναβλέπουμε αυτό που κάθε χρόνο ισχύει, να εμφανίζονται πάρα πολλά κρούσματα που οφείλονται στο κοινό κρυολόγημα».

Όπως προσθέτει η κ. Κόκορη, «δεν κάνουνε όλα τα παιδιά που θα αρρωστήσουν υψηλό πυρετό. Συνήθως έχουμε "μπουκώματα", βήχα και πονόλαιμο. Μερικά παιδιά κάνουν και υψηλό πυρετό, είτε γιατί κάνουν αμυγδαλίτιδα, είτε γιατί κάνουν ωτίτιδα, έχουν δηλαδή μια επιπλοκή. Αλλά πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα που έχει επεκταθεί σε όλα τα παιδιά, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια. Όλα είναι "μπουκωμένα" και βήχουν. Και απλά μερικά εξ αυτών κάνουν και επιπλοκές. Βεβαίως, το πιθανότερο στην περίπτωση των υψηλών πυρετών είναι ότι χρειαζόμαστε αντιβίωση. Αλλά αυτό θα το πει ο παιδίατρος μετά από την εξέταση. Αλλά είναι κάτι αναμενόμενο. Το περιμένουμε πάντα τις πρώτες μέρες που ανοίγουν τα σχολεία».

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη γρίπη. «Ο εμβολιασμός γίνεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε όποιον άλλο επιθυμεί. Για παράδειγμα, υπάρχουν οικογένειες που έχουν ένα νεογέννητο στο σπίτι και το άλλο πάει στον παιδικό. Οπότε αυτό το παιδί ζητούν οι γονείς συνήθως και συνιστά και ο παιδίατρος να κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης, γιατί μεταφέρει όλες τις γρίπες στο σπίτι και κολλάει και το νεογέννητο. Δηλαδή, εντάξει, όλα τα παιδιά που έχουν πρόβλημα να κάνουν το εμβόλιο, αλλά να το κάνουν και διάφορες εξατομικευμένες περιπτώσεις».

Η κ. Κόκορη στις περιπτώσεις των παιδιών που δεν έχουν τέτοιο λόγο για να κάνουν το εμβόλιο συνιστά να μην το κάνουν, αφού με μία-δύο ιώσεις θα τα βγάλει πέρα. Διευκρινίζει όμως ότι «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το χειμώνα, εάν θα πέσει καμιά επιδημία πάλι Η1Ν1. Δεν το ξέρουμε αυτό».

Οι εμβολιασμοί

Επομένως, την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη τα αντιγριπικά εμβόλια. Όμως, η κ. Κόκορη αναφέρεται και στο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. «Είναι και το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκο τύπου Β, το οποίο δεν έχει μπει ακόμη στη λίστα. Δηλαδή, δε συνταγογραφείται. Και γι' αυτό υπάρχει μία πίεση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μπει στη λίστα και να συνταγογραφείται, γιατί είναι ακριβό και δεν μπορούν να το αγοράζουν οι γονείς κι επειδή ο μηνιγγιτιδόκος είναι ένα μικρόβιο πολύ επικίνδυνο που μπορεί εν δυνάμει να επιφέρει ακόμη και θάνατο», επισημαίνει η παιδίατρος. «Είναι σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια στο υπουργείο Υγείας από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που είναι υπέρ της συνταγογράφησης του εμβολίου, που σημαίνει υπέρ του μαζικού εμβολιασμού των παιδιών για το συγκεκριμένο μικρόβιο και θα περιμένουμε. Προς το παρόν έχουν κάνει μια απλή μείωση στο κόστος του εμβολίου και συγκεκριμένα από 115 ευρώ που κόστιζε το κατέβασαν στα 105 ευρώ και "σωθήκαμε"».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο, αυτό υπάρχει στην αγορά και τα φαρμακεία το προμηθεύουν στους γονείς και σε όσους ενδιαφέρονται να το κάνουν, αλλά θα πρέπει πρώτα να το παραγγείλουν, γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα στους φαρμακοποιούς. Την ίδια ώρα πάντως, οι άνεργοι έχουν πρόβλημα, όσο δεν αποστέλλονται εμβόλια στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι όλη η ουσία της υπόθεσης της παιδικής διατροφής στις ηλικίες των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο. Ο γνωστός διατροφολόγος του Ρεθύμνου Χάρης Χαρωνίτης εξηγεί: «Το πρωί που τα παιδιά σηκώνονται, πριν φύγουν απ' το σπίτι, θα πρέπει να πάρουν ένα πλήρες πρωινό με περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε βιταμίνη Α, οπωσδήποτε το πρωί, που και τις δύο μπορούμε να τις πάρουμε απ' όλες τις ομάδες των τροφίμων. Δηλαδή, το πρωινό μπορεί να αποτελείται από δημητριακά, φρούτα και γάλα και με αυτά σχεδόν θωρακίζουμε την άμυνα του οργανισμού του παιδιού μας και του δικού μας, βέβαια. Και στο κολατσιό, χρησιμοποιούμε στη συνέχεια τα φρούτα και τους χυμούς για να πάρουμε αυτές τις δύο σημαντικές βιταμίνες. Μπορούμε μετά να πάρουμε και τη βιταμίνη Ε για μας και τα παιδιά μας από τους ξηρούς καρπούς».

Ο Χάρης Χαρωνίτης διευκρινίζει στο σημείο αυτό ότι οι βιταμίνες Α, C και Ε συνεργάζονται μεταξύ τους. «Όταν τελειώνει η δράση της μιας, αλληλοϋποστηρίζονται και υπάρχει μια συνέργεια μεταξύ τους, με συνέπεια να έχουμε ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Εξάλλου, το πρωί, αντί για γάλα, τα παιδιά μπορούν να τρώνε λίγο τυρί αν θέλουν. Ή και στο κολατσιό του παιδιού μπορεί να χρησιμοποιείται λίγο τυρί με ψωμί και έναν χυμό. Και είναι ακόμα καλύτερα το παιδί να παίρνει το κολατσιό του από το σπίτι. «Βέβαια, τώρα τα κυλικεία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν "συμμορφωθεί"», διευκρινίζει ο κ. Χαρωνίτης, «και προσέχουν τα είδη που διακινούν στα παιδιά».

Ωστόσο, «μπορούμε να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας έτσι ώστε όταν ψωνίζουν να ψωνίζουν από το κυλικείο τα σωστά είδη».

Στο διάβασμα: Ψυχική ηρεμία και καλό φαγητό

«Στο διάβασμα θα πρέπει να διασφαλίζουμε στα παιδιά μας ότι μέσω της διατροφής θα έχουν όλη εκείνη τη φυσική ηρεμία που χρειάζονται. Και η φυσική ηρεμία επέρχεται όταν τα παιδιά έχουν καταναλώσει σωστά τις τροφές στη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή, δε μένουν νηστικά για πολλά ώρες γιατί αυτό προκαλεί υπογλυκαιμίες και χαμηλή πνευματική εγρήγορση. Διότι ο εγκέφαλος που τρέφεται με συγκεκριμένα συστατικά, όταν δεν του δώσουμε φαγητό, υπολειτουργεί. Άρα λοιπόν, εκτός από την ποιότητα, θα πρέπει να προσέξουμε και την ποσότητα των γευμάτων», επισημαίνει ο διατροφολόγος και καταλήγει λέγοντας: «Όλα αυτά συνοψίζονται σε αυτό που λέμε κρητική διατροφή. Ό,τι κι αν μας λένε, η κρητική διατροφή είναι το Α και το Ω για τη σωστή διατροφή των παιδιών μας».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News