default-image

Προβληματίζουν οι "εξελίξεις" για τους παιδικούς

Κρήτη
Προβληματίζουν οι "εξελίξεις" για τους παιδικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανέρχεται στο θέμα των βρεφικών και παιδικών σταθμών, με αφορμή την ακύρωση, από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της απόφασης του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ περί μη άσκησης έφεσης κατά των δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τους εργαζόμενους.Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Οργανισμού για τους παιδικούς σταθμούς Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) με θέμα την απόλυση των 35 εργαζομένων.

Το μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Συντυχάκη Καλλιόπη προχώρησε  στην ακόλουθη δήλωση.

Οι εργαζόμενοι στους βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Κάθε προσπάθεια απόλυσής τους με ακύρωση των πρωτόδικων απόφασεων του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών και προσφυγής στο εφετείο βάζει σε κίνδυνο το εργασιακό τους μέλλον, την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία των βρεφικών - παιδικών σταθμών. Απόδειξη είναι, η υπόθεση των καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών, που ενώ δικαιώθηκαν στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, η κυβέρνηση προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.

Η νομιμότητα, την οποία επικαλείται η δημοτική αρχή για να τεκμηριώσει το "δίκαιο" της προσφυγής στο εφετείο, αποτελεί το κύκνειο άσμα για την οριστική απόλυση των εργαζομένων. Η λογική του "Νόμος και τάξη" δεν με εκφράζει γιατί είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιδιώξεων κυβέρνησης - ΕΕ. Σημαίνει απολύσεις, ανεργία, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, εργαζόμενους φοβισμένους και τρομοκρατημένους, ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών, φόρους, χαράτσια για την πλειοψηφία του λαού, προστασία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Αρνούμαι να υποκύψω στα νομικίστικα τερτίπια κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Αρνούμαι να δεχτώ τις απειλές του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την ακυρωτική του απόφαση, η οποία έχει ως στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων και του  ΔΣ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Ο ΓΓ αποκεντρωμένης  διοίκησης δεν έχει κανένα δικαίωμα να ακυρώσει έμμεσα την πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους. Απλά, αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις, την υπεράσπιση, δηλαδή, των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και την θέλησή του να απολυθούν οι εργαζόμενοι.

Η προσπάθεια ακύρωσης της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την απόλυση 6.500 εργαζομένων στους ΟΤΑ, την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Καλούμαστε όλοι, με αίσθημα ευθύνης, να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των βρεφικών - παιδικών σταθμών προς όφελος των εργαζόμενων δημοτών. Η συνέχιση της λειτουργίας τους προϋποθέτει την παραμονή των συμβασιούχων εργαζομένων και μάλιστα με μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμαστε, να αγωνιστούμε για μπορούν όλα τα παιδιά των εργαζόμενων δημοτών να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές δομές, χωρίς τροφεία, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Αυτό προϋποθέτει γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των πραγματικών, ολοένα και αυξανόμενων αναγκών, καθώς επίσης επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους από κοινού με το σύνολο της εργατικής τάξης για πλήρη-σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Η μόνη απόφαση που είναι σύμφωνη με τις διακηρυγμένες προθέσεις όλων μας, είναι η μη άσκηση έφεσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ως μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και ως δημότης του Ηρακλείου, αποδέχομαι την ήδη ληφθείσα απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, ως η πλέον συμφέρουσα για τα συμφέροντα του οργανισμού και των δημοτών και καταψηφίζω, την προσφυγή του ΔΣ και του δήμου στο δεύτερο βαθμό δικαστηρίου που ο κίνδυνος ακύρωσης της πρωτόδικης απόφασης είναι πλέον ορατός. Το παράδειγμα των καθαριστριών ας μας διδάξει !

Η μάχη δεν κερδίζεται στα δικαστήρια αλλά στους αγώνες των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή."

Ανακοινώσεις και απο Συντιχάκη και Κασαπάκη

Ενώ σε ανακοίνωση προχώρησαν και οι κ. Μανόλης Συντχάκης και Μιχάλης Κασαπάκης

Είναι φανερό ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και επείγον. Ειδικότερα σημειώνεται:

«Το επείγον έγκειται στις προθεσμίες που τρέχουν και η σοβαρότητα στο ότι το θέμα αφορά την εργασία, άρα και τη ζωή αρκετών εργαζομένων. Πρωτίστως δε αφορά τη στοιχειώδη λειτουργία των βρεφικών-παιδικών σταθμών του Δήμου, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη ζωή των οικογενειών που έχουν παιδιά σ' αυτούς. Το τι ακριβώς θα συμβεί έχει άμεση σχέση με την άσκηση ή μη έφεσης κατά των δικαστικών αποφάσεων.

Νομίζουμε ότι τέτοιας σοβαρότητας θέμα δεν πρέπει να αφεθεί για λύση στο Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και πάντως όχι πριν το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, ως κορυφαίο πολιτικό όργανο, αποφασίσει για την ακολουθητέα τακτική.

Κατόπιν τούτων, ζητάμε την ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. Ηρακλείου.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Συντυχάκης Μανόλης

Κασαπάκης Μιχάλης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News