Ειδήσεις

Spiegel: "Πράξη απόγνωσης" οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Το Der Spiegel, σύμφωνα με το ελληνόφωνο τμήμα της DW, χαρακτηρίζει «πράξη απόγνωσης» τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Όποιος παίζει αμυντικά σε ένα παιχνίδι εντός έδρας, δεν έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Αυτό ισχύει για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά ισχύει και για τον πρόεδρο της ΕΚΤ», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

«Προφανώς και ο Ιταλός δεν είναι πλέον απόλυτα πεπεισμένος ότι η βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να λυθεί με τα μέσα της νομισματικής πολιτικής», προσθέτει ο αρθρογράφος.

FAZ: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της την κρίση»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος είναι το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρατηρεί: «Η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να επιλύσει μόνη της την παρούσα κρίση. Στην καλύτερη περίπτωση ρίχνει το σπόρο για την επόμενη κρίση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρώπη έχει άλλο πρόβλημα. «Λείπουν επενδύσεις, στις οποίες ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πάρουν λεφτά στα χέρια τους και θα χτίσουν ένα σπίτι ή ένα εργοστάσιο ή θα επενδύσουν σε μισθούς για το προσωπικό τους. Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία το σύστημα αυτό δε λειτουργεί, επειδή οι αγκυλώσεις της οικονομίας, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της ευρωκρίσης, δεν έχουν ακόμη αρθεί».

Αναφορικά με το αίτημα του Μάριο Ντράγκι προς τη Γερμανία να αυξήσει το δημόσιο χρέος της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Αυτός ο δρόμος δεν είναι ο σωστός… Τα δημόσια ταμεία στην Ευρωζώνη είναι υπερχρεωμένα σε ποσοστό 90% του ΑΕΠ. Και δεν επιτρέπεται να προστεθούν σε καμία χώρα νέα χρέη».

«Αντ' αυτού θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί γιατί οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες δεν επενδύουν οικειοθελώς ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία. Μήπως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι τόσο θετικές σε ένα μέρος του κόσμου που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα; Λείπουν μήπως οι καινοτόμες ιδέες, στις οποίες θα μπορούσε κανείς να επενδύσει; Μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι; Μόνον όταν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, θα βρεθεί και ο βιώσιμος τρόπος για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Wirtschaftswoche: «Η ΕΚΤ έγινε η μυστική κυβέρνηση της Ευρώπης»

Έντονη κριτική στις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ασκεί και το οικονομικό μαγκαζίνο Wirtschaftswoche, θεωρώντας απίθανο το ενδεχόμενο παρέμβασης του Βερολίνου στις πρωτοβουλίες του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρωζώνης.

«Είναι απίθανο να ενεργήσουν τώρα οι κυβερνώντες στο Βερολίνο. Ο φόβος τους για μια νέα τραπεζική κρίση είναι μεγάλος… Η καταπάτηση από την ΕΚΤ και τους διασώστες του ευρώ νόμων και κανόνων ενάντια σε κάθε αρχή του κράτους δικαίου έχει γίνει πλέον η νέα ομαλότητα στην Ευρώπη. Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να γίνει η μυστική κυβέρνηση της Ευρώπης και ορίζει με το "έτσι θέλω" τα νέα όρια δράσης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει επικριτικά η Wirtschaftswoche.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια