Ειδήσεις

''Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο '' (Ηχητικό)

Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Aquila Atlantis Hotel" στο Ηράκλειο ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος», υπό την οργανωτική ευθύνη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Το α' μέρος της ημερίδας 10:00-12:30 απευθύνεται σε οδοντιάτρους, ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ το β' μέρος 12:30 - 13:15 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για το ευαίσθητο αυτό θέμα.  

Στο πλαίσιο του έργου, θα υλοποιηθούν δράσεις δημοσιότητας με σκοπό την επιμόρφωση Οδοντιάτρων και Ιατρών αλλά και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη κατά του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας.

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα/κάθε μέρα, διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως, εκ των οποίων οι 200 περίπου πεθαίνουν.

Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.

Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα θεωρείται ο ιός θηλωμάτων HPV, που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Α.Δουλγεράκη ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου κος Νίκος Παπαδογεωργάκης, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και τον πρόεδρο κο Σταμάτη Χαρίτο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια