default-image

Καταγγελία για παράνομη συμπλήρωση ωραρίου

Ελλάδα
Καταγγελία για παράνομη συμπλήρωση ωραρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως παράνομη καταγγέλλει τη διαδικασία για τις συμπληρώσεις τού υποχρεωτικού ωραρίου ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου Γιώργος Τρούλης. Ο ίδιος δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει το θέμα, το οποίο θεωρεί «ιδιαίτερα σοβαρό και σε μια εποχή που καταλύονται το ένα εργασιακό δικαίωμα του εκπαιδευτικού μετά το άλλο».

Σύμφωνα με τον κ. Τρούλη, «για άλλη μια χρονιά, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν τη στυγνή αντιμετώπιση της διοίκησης, βλέποντάς τους ως αριθμούς (πλεονάσματα ωρών) και όχι ως ανθρώπους. Για άλλη μια χρονιά η εισήγηση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήρθε να ακυρώσει στην πράξη κάθε νόμιμο δικαίωμα των συναδέλφων στην επιλογή σχολικών μονάδων για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου».

Όμως, όπως λέει, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: «Οι εκπαιδευτικοί που είναι υπεράριθμοι (...) παραμένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθμοι και διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους. Για το σκοπό αυτό ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις τα σχολεία στα οποία υπάρχουν ανάγκες και καλούνται οι εκπαιδευτικοί με αίτησή τους να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης όλα τα παραπάνω σχολεία. Η διάθεση αυτών γίνεται με τη σειρά προτίμησης και το σύνολο των μονάδων μετάθεσής τους».

Στο Ρέθυμνο η νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε, κατά τον κ. Τρούλη, αν και «γνωρίζοντας την αδιαλλαξία της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου στο θέμα, οι περισσότεροι συνάδελφοι ειδικοτήτων είχαν κάνει αίτηση με προτιμήσεις σχολείων για συμπλήρωση ωραρίου, δίχως όμως να τους έχουν δοθεί τα κενά και οι ώρες και δίχως να έχει υπάρξει ανακοίνωση από τη Διεύθυνση, με την οποία να καλούνται να δηλώσουν σχολεία. Παρ' όλα αυτά οι 17 από τους 20 συναδέλφους είχαν κάνει αίτηση, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη επιλογής σχολείου για συμπλήρωση ωραρίου και φυσικά αποτελεί και διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Από τις αιτήσεις αυτές στην ουσία προέκυψαν να "ικανοποιούνται" μόνο οι 5 και να μη λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιπες 12 ούτε και οι 3 συνάδελφοι που δεν είχαν καταθέσει καμία αίτηση. Στην ουσία η κάλυψη των ωρών των συναδέλφων έγινε σε επιλεγμένα κενά και όχι στο σύνολό τους και φυσικά η επιλογή ήταν τελείως υποκειμενική και κατά το δοκούν».

Ως αιρετός, ο Γιώργος Τρούλης ζήτησε να αλλάξει η διαδικασία και να τηρηθεί ό, τι προβλέπεται από τη νομοθεσία, δηλαδή να δοθούν τα κενά στους εκπαιδευτικούς και να δηλώσουν σχολεία της επιλογής τους. Ωστόσο, τα υπόλοιπα 4 μέλη (3 της διοίκησης και το 1 αιρετό μέλος) υποστήριξαν τη διαδικασία, που εκείνος χαρακτήρισε παράνομη. «Ως αιρετός, σεβόμενος και στηρίζοντας το δίκαιο των συναδέλφων μου, καταψήφισα τη διαδικασία συμπλήρωσης ωραρίου ως προδήλως παράνομη», δήλωσε και πρόσθεσε: «Προφανώς ξεχνάνε ότι οι συνάδελφοι έχουν δικαιώματα και λειτουργούμε σε μια πολιτεία που διέπεται από νόμους και κανόνες. Οι συνάδελφοι δεν είναι ούτε απλοί αριθμοί ούτε πιόνια κανενός. Μια νόμιμη και δίκαιη διαδικασία επιλογής σχολείων πρέπει να τηρείται. Όσοι συνάδελφοι θίγονται να καταθέσουν άμεσα ενστάσεις επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε».

Αποσπώνται, αλλά... δεν αποδεσμεύονται

Την ίδια ώρα, ο κ. Τρούλης θέτει επίσης το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, που, αν και εγκρίνονται, στην πράξη δεν αποδεσμεύονται από τους διευθυντές εκπαίδευσης, αν δεν αντικατασταθούν, πράγμα που με τα σημερινά κενά συχνά αργεί να γίνει...

Όπως λέει ο κ. Τρούλης, «όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο συνάδελφοι να παίρνουν αποσπάσεις από περιοχή σε περιοχή ή να ανακαλείται η απόσπασή τους και οι διευθυντές εκπαίδευσης να μην τους αποδεσμεύουν. Μία τέτοια περίπτωση υπάρχει και φέτος στο Ρέθυμνο. Συναδέλφισσα που έζησε έντονα τις περυσινές τραγελαφικές καταστάσεις των αποσπάσεων, σύζυγος με τρία παιδιά, να μην αποδεσμεύεται από το διευθυντή Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν άλλες ανάγκες πιο "άμεσες" και αναμένονται πλέον νέες προσλήψεις για να γίνει η αποδέσμευσή της».

Ο ίδιος εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο παράδοξα: «Εδώ υπάρχουν δύο παράδοξα: α) Το υπουργείο παιδείας, που εγκρίνει τις αποσπάσεις ή προχωράει σε ανακλήσεις, δε γνωρίζει ότι δημιουργούνται νέα κενά, ώστε να τα καλύψει άμεσα τις περιοχές με προσλήψεις αναπληρωτών; β) Ενώ πριν δύο μέρες υπήρξε πρόσληψη 5 αναπληρωτών στο Ρέθυμνο, δεν έγινε η αποδέσμευση της συναδέλφισσας με τη γνωστή αιτιολογία της "ιεράρχησης των κενών". Υπάρχει επομένως μια επιλεκτική εφαρμογή του νόμου για τις αποδεσμεύσεις των συναδέλφων. Ενώ ο ίδιος νόμος ισχύει για όλες τις περιπτώσεις των αποσπάσεων, οι πρώτες αποσπάσεις κάθε χρόνο γίνονται χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια αντικατάστασης.

Ζητάμε το αυτονόητο, την αποδέσμευση της συναδέλφισσας και όποιου άλλου συναδέλφου βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και την άμεση κάλυψη των κενών αυτών από το υπουργείο που εγκρίνει αυτές τις αποσπάσεις».

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News