default-image

Ψάχνουν λύση για την Καρδιοχειρουργική

Κρήτη
Ψάχνουν λύση για την Καρδιοχειρουργική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αναζήτηση λύσης βρίσκεται το θέμα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθώς γίνονται προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα οι τέσσερις νοσηλευτές που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Πάντως τα μαύρα σύννεφα συνεχίζουν να σκιάζουν τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και αυτό την ώρα που, ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πανηγυρική και πολλά υποσχόμενη έναρξη της λειτουργίας της, ο διευθυντής της μονάδας Γιώργος Λαζόπουλος σηκώνει τα χέρια ψηλά, με τα χειρουργεία να αναβάλλονται το ένα μετά το άλλο, εξαιτίας της έλλειψης κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκου Χαριτάκη, γίνονται ενέργειας ώστε ένα τόσο δυσάρεστο ενδεχόμενο να αποφευχθεί.

Αδυναμία

«Δεν ξέρω τι θα συμβεί πλέον. Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχει αδυναμία να λειτουργήσει η κλινική έτσι όπως πρέπει. Σαν ιατρική ομάδα δηλώνουμε παρόντες και όραμά μας είναι να επεκταθεί η κλινική. Ωστόσο, θα πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό», είπε ο διευθυντής της μονάδας Γιώργος Λαζόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση, με τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι να είναι η έλλειψη κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έτσι παρά το γεγονός πως ήδη παραχωρήθηκε και δεύτερο χειρουργικό τραπέζι στην κλινική, ώστε να χειρουργούνται δυο καρδιοπαθείς την εβδομάδα, δεν υπάρχει δυνατότητα να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα.

Τα γεγονότα

Υπό κανονικές συνθήκες, την περασμένη Τρίτη θα έπρεπε να υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση ένας ακόμη ασθενής, ενώ η λίστα αναμονής είναι ατέλειωτη με δεδομένο ότι 700 Κρητικοί κάθε χρόνο χρειάζονται επέμβαση. Παράλληλα, την Τετάρτη έπρεπε να εγκαινιαστεί η λειτουργία της νέας φάσης της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής που θα περιελάμβανε πλέον έξι και όχι τέσσερις επεμβάσεις το μήνα. Οι εξελίξεις όμως πάγωσαν γιατρούς και προσωπικό. Ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος δήλωσε αδυναμία να λειτουργήσει το 13ο κρεβάτι στη ΜΕΘ, που αφορά αποκλειστικά καρδιοχειρουργικά περιστατικά και έτσι όλα έμειναν στον αέρα.

Διαβεβαιώσεις

«Η Καρδιοχειρουργική Κλινική δεν κλείνει, δεν αλλάζει και δεν αλλοιώνεται», διαβεβαίωσε παρόλα αυτά από την πλευρά του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νικος Χαριτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο λουκέτου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Υ.ΠΕ. Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι θα γίνουν άμεσες ενέργειες για την εξασφάλιση τεσσάρων νοσηλευτών για τη λειτουργία του κρεβατιού της ΜΕΘ.

«Δε θα αφήσουμε την Καρδιοχειρουργική να κλείσει», διαμηνύουν ακόμη και οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ, που καταγγέλλουν ωστόσο πως όλες οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις αποδεικνύονται κενό γράμμα.

«Ό, τι ειπώθηκε κι έγινε μέχρι σήμερα στην Καρδιοχειρουργική ήταν επικοινωνιακό, προκειμένου να δείξουν πως κάτι γίνεται. Η δημόσια υγεία στο Πανεπιστημιακό, στο Αττικό και σε άλλα νοσοκομεία πλήττεται. Αυτό δε θα το αφήσουμε να συμβεί», είπε συγκεκριμένα ο σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενος στην κλινική, Κυριάκος Θεοδοσάκης.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News