default-image

Επένδυση-"μαμούθ" έρχεται στην Κρήτη

Κρήτη
Επένδυση-"μαμούθ" έρχεται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις αρχές του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας πρωτοποριακής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κρήτη που υλοποιεί η αμερικάνικη εταιρεία Onex Technologies. Το κόστος της επένδυσης είναι 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ δημιουργούνται και 100 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η νέα μονάδα ήταν προγραμματισμένη να λειτουργήσει μέσα στο Σεπτέμβριο, εκτρέφοντας σε πρώτη φάση μαγιάτικο και φαγκρί, ωστόσο η έναρξή της μετατίθεται για τον επόμενο χρόνο.

Αυτή τη στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκονται τρία σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, δυο στη βόρεια πλευρά και ένα στη νότια πλευρά του νησιού, τα οποία φαίνεται να συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που θέλει η εταιρεία, με πρώτο απ' όλα την υψηλή ποιότητα του νερού.

Η επιλογή του σημείου στη θάλασσα θα καθορίσει και το σημείο της ακτής που θα δημιουργηθούν οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις της επένδυσης. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε θα αποφασιστεί και το σημείο στην ακτή.

Η επένδυση της Onex στην Κρήτη, όπως αναφέρει η "Ημερησία", είναι ύψους 50 εκατ. δολαρίων και αναμένεται να δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας. Βασίζεται σε μέθοδο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά από την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στη Χαβάη. Οι κλωβοί στους οποίους εκτρέφονται τα ψάρια δεν είναι σταθεροί αλλά περιφέρονται με τα ρεύματα της θάλασσας, αποφεύγοντας τα πιθανά προβλήματα επίδρασης στην ποιότητα του νερού και στον πυθμένα της θάλασσας.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιχθυοκαλλιέργεια ξηράς, αυτή η μέθοδος σε βαθιά νερά τα οποία ανανεώνονται διαρκώς από τα ρεύματα είναι ωφέλιμη τόσο για την υγεία των ψαριών όσο και για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού. Ουσιαστικά τα ψάρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με "ελευθέρας βοσκής" άγρια ψάρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News