default-image

Βοήθεια από την ΕΚΤ μόνο σε καθεστώς μνημονίου

Οικονομία
Βοήθεια από την ΕΚΤ μόνο σε καθεστώς μνημονίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως Ελλάδα και Κύπρος περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών ενυπόθηκων τίτλων από την Τράπεζα, ωστόσο έθεσε πως όρος για κάτι τέτοιο είναι οι δύο χώρες να παραμείνουν σε πρόγραμμα προσαρμογής.

«Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται χώρες με αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως τα προγράμματα αγοράς καλυμμένων ομολόγων αλλά και ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων θα ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο, με το πρώτο να ξεκινάει μέσα στον Οκτώβρη. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό 0,05%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το tvxs.gr, τα προγράμματα θα έχουν διάρκεια δύο χρόνων. Ο Ντράγκι εκτιμά πως θα βοηθήσουν την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Επίσης ανέφερε πως μέσω αυτών υποστηρίζονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ υπογράμμισε πως το διοικητικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ της χρήσης μη συμβατικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ο Ντράγκι δήλωσε ότι πως η ανάκαμψης ενδέχεται να επιβραδυνθεί από την υψηλή ανεργία και τον αρνητικό ρυθμό χορήγησης δανείων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News